H ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας διερευνά την πιθανότητα πώλησής των 18 Mirage 2000 EGM/BGM στην Ινδία, πρόταση για την οποία έχει ενημερωθεί το πρωθυπουργικό γραφείο όσο και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Γόνιμο έδαφος για την πώληση 18 Mirage 2000 EGM/BGM στην Ινδία

Τα αεροσκάφη υπηρετούσαν μέχρι το 2022 στην 332 Μοίρα «Γεράκι», και τα περισσότερα δεν είναι σε πτητική κατάσταση ενώ κάποια είχαν κανιβαλιστεί για να πετούν τα υπόλοιπα. Φαίνεται, πάντως, ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος ανάμεσα στις δύο πλευρές και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το ζήτημα της πώλησης των μαχητικών να συζητηθεί στη μελλοντική επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στο Νέο Δελχί.

Στο τέλος περίπου του 2023, το Νέο Δελχί αποφάσισε να γνωστοποιήσει το ενδιαφέρον του στην Ελληνική πλευρά να προμηθευτεί μεταχειρισμένα Mirage 2000 καθώς σκοπεύει να κρατήσει τα μαχητικά αυτά σε υπηρεσία για τουλάχιστον μία δεκαετία ακόμη. Η Αθήνα προσβλέποντας στην περαιτέρω σύσφιξη των αμυντικών σχέσεων με την Ινδία έχει ήδη αποφασίσει για την πώληση των παροπλισμένων Mirage.


Κέρδη προσδοκά το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας

Πάντως το κριτήριο για την πώληση τους είναι περισσότερο πολιτικό παρά οικονομικό. Στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας το οποίο είναι άμεσα ενδιαφερόμενο δεν προσδοκούν κέρδη. Αντίθετα διατηρούν χαμηλές προσδοκίες για την τιμή πώλησης των αεροσκαφών, που δυστυχώς βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Εκτίμηση των ειδικών είναι ότι στην καλύτερη περίπτωση θα πουληθούν για λίγα εκατομμύρια ευρώ.

Τα 18 αυτά Mirage που σήκωσαν το βάρος των αναχαιτίσεων στους ουρανούς του Αιγαίου αποσύρθηκαν τον Ιανουάριο του 2022 με την άφιξη των Rafale. Τα αεροσκάφη είχαν καθηλωθεί λόγω απουσίας υποστήριξης πολύ πριν έρθει το νέο γαλλικό μαχητικό. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη χρήστες του δελταπτέρυγου γαλλικού μαχητικού, όπως η Ινδία, η οποία διατηρεί περίπου 50 αεροσκάφη σε τρεις πολεμικές Μοίρες και πιθανόν να ενδιαφέρεται για να συμπληρώσει τυχόν απώλειες η να ανανεώσει τον στοκ ανταλλακτικών της για τα υφιστάμενα.