Για την σημασία της αγοράς των F-35 από την Ελλάδα και τον εξοπλισμό της Πολεμικής μας Αεροπορίας μίλησε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης σε συνέντευξή του.

Ειδικότερα, ο Τζορτζ Τσούνης μίλησε στην αγγλόφωνη έκδοση του «Βήματος». Σημειώνεται ότι το 2028, τα πρώτα F-35 πρόκειται να βαφτούν με τη γαλανόλευκη και να αρχίσουν να προσγειώνονται στα στρατιωτικά αεροδρόμια της επικράτειας. Στις 26 Ιανουαρίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την αγορά από την κυβέρνηση της Ελλάδας μαχητικών F-35.Το πλάνο είναι για 20 μαχητικά σε πρώτη φάση και άλλα 20 σε δεύτερη μόλις το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.

Τζορτζ Τσούνης για F-35

«Η προτεινόμενη πώληση θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εκσυγχρονίσει την Πολεμική της Αεροπορία, να βελτιώσει την ικανότητά της να συμβάλει στις αποστολές του ΝΑΤΟ για τη διαφύλαξη της περιφερειακής ασφάλειας και την υπεράσπιση των συμμάχων του ΝΑΤΟ».

Μιλώντας αποκλειστικά στο MEGA, ο διευθυντής διεθνών προγραμμάτων της Λόκχιντ, της κατασκευάστριας εταιρείας των F-35, τόνισε το πόσο καινοτόμο είναι το αεροσκάφος αυτό.

 «Η κυβέρνηση της Ελλάδας, η Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιεί πολλά από τα αεροπλάνα μας το P-3, το F-16, το C-130 και ελπίζω σύντομα μια μέρα το F-35. Το F-35 είναι το μόνο μαχητικό 5ης γενιάς που είναι διαθέσιμο στην αγορά», ανέφερε ο Τιμ Τζέρμαν.

 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyz2qpbpi0ip)

Αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην Αθήνα κλιμάκιο της αμερικανικής εταιρείας καθώς η Ελλάδα ενδιαφέρεται για νέα μεταγωγικά αεροσκάφη, όπως η νέα γενιά των C-130.

 «Το C-130J είναι σίγουρα το μέλλον των τακτικών μεταφορών για τις επόμενες δεκαετίες και στην παρούσα φάση το χρησιμοποιούν 22 κράτη στον κόσμο και αυτός ο αριθμός αυξάνει σταθερά».

Αν όλα κυλήσουν ομαλά τα πρώτα F-35 θα προσγειώνονται στην Ελλάδα το 2028.