Με τους αγρότες είμαστε στην ίδια μεριά της όχθης, δεν είμαστε απέναντι, δήλωσε στα «Παραπολιτικά» 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη και εγώ», με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης επισήμανε τη σημασία της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης, που εκφράζεται μέσω του πρωθυπουργού και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για διάλογο με τους αγρότες. Τόνισε ότι η επιθυμία των αγροτών για εύρεση λύσεων συμπίπτει με τις προσπάθειες του υπουργείου.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Λ. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Επειδή αυτές τις μέρες πολλά ειπώθηκαν και εγράφησαν, εκείνο που μετράει είναι, από τη μία, η πολιτική βούληση της κυβέρνησης, που εκφράζεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για διάλογο, και, από την άλλη, η επιθυμία των ίδιων των αγροτών που διαμαρτύρονται για εξεύρεση λύσεων. Είμαστε στην ίδια μεριά της όχθης, δεν είμαστε απέναντι.

Λ. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Είναι ξεκάθαρο ότι αυτά τα οποία αναδεικνύουν οι αγρότες μέσα από τις τοποθετήσεις τους σε γενικές γραμμές έρχονται και κουμπώνουν και στις δικές μας προσπάθειες, που έχουμε ξεκινήσει πολύ έγκαιρα, εξ ου και αυτές οι έξι παρεμβάσεις, βελτιώσεις που είχαμε το δικαίωμα να αιτηθούμε. Τεκμηριωμένα αιτηθήκαμε τον Νοέμβρη αρχές Δεκέμβρη και έγιναν αποδεκτές ατύπως, επισήμως θα μας έρθει τις επόμενες ημέρες ως αποτέλεσμα της σωστής, καλά προετοιμασμένης παρουσίας της Ελλάδας απέναντι στα αρμόδια όργανα της κοινότητας, που εκ των πραγμάτων σε αυτούς πρέπει να απευθυνόμαστε για οποιαδήποτε αλλαγή από την ΚΑΠ που ξεκίνησε το 2023 και ολοκληρώνεται το ’27. Είναι και η πρώτη φορά που η κοινότητα πλέον επίσημα ανοίγει συζήτηση για την αλλαγή της γεωργικής πολιτικής που έχει χαράξει η Ε.Ε., χωρίς καν να έχουμε φτάσει στο τελείωμα, ούτε καν στη μέση της ΚΑΠ που διανύουμε.

Λ. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Η ανάγκη βελτιώσεων της ΚΑΠ είναι ένα καθολικό αίτημα. Βεβαίως η άποψή μας είναι ότι περιβάλλον και πρωτογενής τομέας είναι μαζί, δεν μπορεί να λειτουργήσει ο πρωτογενής τομέας ερήμην των σωστών κινήσεων από πλευράς κοινότητας για το περιβάλλον, αλλά ούτε το περιβάλλον από μόνο του μπορεί να επικρατήσει σε βάρος των παραγωγών της Ευρώπης.

Αναφορικά με τη συνεδρίαση του EUMED9

Λ. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Το EUMED9 για θέματα γεωργίας και αλιείας ήταν η πρώτη φορά που συνεδρίασε, έγινε με δική μας πρωτοβουλία και καταθέσαμε και πετύχαμε μια συμφωνία των εννέα χωρών και μέσα εκεί αιτούμαστε μεταξύ άλλων και την ανάγκη αλλαγής της ΚΑΠ, στη φιλοσοφία ότι περιβάλλον και πρωτογενής τομέας είμαστε ένα.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης στους Θανάση Φουσκίδη & Στέλλα Γκαντώνα " Εκείνη και εγώ"