Την τεράστια σημασία που έχει για την άμυνα τις χώρας η υιοθέτηση των νέων εξελίξεων στο πεδίο της μάχης σημείωσε με έμφαση o Νίκος Δένδιας, σε ομιλία του στην κοπή πρωτοχρονιάτικης της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Λάρισας, προαναγγέλλοντας την κατασκευή, με ελληνική σφραγίδα, εναέριων, θαλάσσιων και υποβρύχιων drones.

«Πρέπει να περάσουμε σε νέα συστήματα, μικρότερης αξίας, αλλά μεγαλύτερης δυνατότητας. Δεν μπορεί η Ελλάδα να μην κατασκευάζει drones», τόνισε ο κ. Δένδιας και έθεσε στόχο του υπουργείου την ανάπτυξη πάσης φύσεως όπλων. «Και θα φτιάξουμε τέτοια συστήματα όχι μόνο στον αέρα, αλλά ακόμα στη θάλασσα και κάτω από τη θάλασσα. Θα αλλάξουμε τελείως το σκηνικό», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στην εγχώρια πολεμική βιομηχανία τονίζοντας πως πρέπει να κάνει μια τεράστια μεταρρύθμιση καθώς ολόκληρος ο κόσμος αλλάζει και μεταβάλλεται χαρακτηρίζοντας την ύπαρξη ενός στέρεου αμυντικού μηχανισμού ως «προϋπόθεση εθνικής επιβίωσης». Για τα οπλικά συστήματα, επισήμανε ότι «δίπλα στα F-16 Viper, δίπλα στα Rafale που ήδη έχουμε, τα καλύτερα αεροσκάφη στην περιοχή, θα προσθέσουμε και το πιο σύγχρονο όπλο που έχει οποιαδήποτε αεροπορία στον κόσμο, το F-35, το πιο σύγχρονο που υπάρχει».


Μade in Greece

«Πρέπει», συνέχισε, «να φτιάξουμε το πιο ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό που είχαμε ποτέ. Και το κάνουμε αυτό σχεδιάζοντας το αύριο. Θα πάρουμε τις τρεις λαμπρές φρεγάτες Belharra, τα πιο σύγχρονα πλοία στη Μεσόγειο. Αλλά σχεδιάζουμε επίσης πώς θα κατασκευάσουμε τη φρεγάτα που θα μας φτάσει στον επόμενο αιώνα και θα τη ναυπηγήσουμε στην Ελλάδα και θα δώσουμε δουλειές και υπεραξία στη δική μας ναυπηγική βιομηχανία».

Για τις συνθήκες διαβίωσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, ανέφερε ότι με ρητή εντολή του πρωθυπουργού ξεκίνησε ένα πρόγραμμα οικοδόμησης κατοικιών σε όλη την Ελλάδα για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, γεγονός που θα επιτρέπει σε όλα τα στελέχη να έχουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής. Αναφερόμενος στο θέμα της θητείας επισήμανε την ανάγκη να αλλάξει ώστε ο κληρωτός να ασχολείται με πραγματικά στρατιωτικά αντικείμενα: «Ο έφεδρος να εκπαιδεύεται πραγματικά, όχι μόνο να κάνει σκοπιά και αγγαρεία. Να αποκτήσει ψηφιακές δεξιότητες, να γίνει ένα πραγματικό εργαλείο μάχης για τον ελληνικό στρατό», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή