Τέλος στην ταλαιπωρία των ατόµων µε αναπηρία επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Εργασίας, αφού οι καθυστερήσεις στα ραντεβού, η γραφειοκρατία, οι δυσκολίες πρόσβασης στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους πολίτες µε αναπηρία, παρά τις σηµαντικές παρεµβάσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, προκειµένου να καταστεί αποτελεσµατικότερη η εξυπηρέτηση των ατόµων που ανήκουν στις πλέον ευάλωτες κοινωνικές οµάδες.

Και µπορεί όλα τα βήµατα της διαδικασίας να γίνονται ψηφιακά, εκτός φυσικά από την ιατρική εξέταση, όµως ακόµα παρατηρούνται σηµαντικές καθυστερήσεις, οι οποίες κατά κύριο λόγο εντοπίζονται στη διαδικασία της εξέτασης. Σύµφωνα, λοιπόν, µε στοιχεία από τις αρµόδιες υπηρεσίες, η αναµονή για ένα ραντεβού εξέτασης από την επιτροπή των γιατρών των ΚΕΠΑ µπορεί να ξεπεράσει και τους 3 µήνες.

Η ταλαιπωρία αυτή των ατόµων µε αναπηρία αλλά και οι µεγάλες καθυστερήσεις οφείλονται στις ελλείψεις των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας. Εδώ και 13 χρόνια, από τη στιγµή της ίδρυσής τους δηλαδή, τα ΚΕΠΑ υπολειτουργούν και είναι υποστελεχωµένα. Μόλις 500 γιατροί απασχολούνται σε όλη την Ελλάδα στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας. Πεντακόσιοι γιατροί, δηλαδή, είναι υπεύθυνοι για να καταφέρουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των συγκεκριµένων ατόµων που περιµένουν να εγκριθεί η αίτησή τους προκειµένου να λάβουν το επίδοµα αναπηρίας.

Συνεχείς διαβουλεύσεις στο υπουργείο Εργασίας

Στο υπουργείο Εργασίας οι διαβουλεύσεις ήταν συνεχείς για το συγκεκριµένο ζήτηµα. Με την επιστροφή της υπουργού ∆όµνας Μιχαηλίδου στο συγκεκριµένο υπουργείο, ένα υπουργείο που το γνωρίζει καλά, η επίλυση του θέµατος αυτού τέθηκε ως βασική προτεραιότητα. Αλλωστε, η υπουργός Εργασίας είναι πολύ ευαισθητοποιηµένη για τα άτοµα αυτά και λόγω του προηγούµενου χαρτοφυλακίου που είχε αναλάβει στο υπουργείο. Ετσι λοιπόν, θέλοντας να µπει ένα τέλος στην ταλαιπωρία των ανθρώπων αυτών, υπέγραψε τις προηγούµενες ηµέρες Κοινή Υπουργική Απόφαση βάσει της οποίας αυξάνονται οι αµοιβές των γιατρών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας κατά 50%. 

Η ΚΥΑ αυτή µένει να υπογραφεί και από τα υπόλοιπα συναρµόδια υπουργεία, µεταξύ άλλων το υπουργείο Υγείας, καθώς και το υπουργείο Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών. Παράλληλα, σύµφωνα µε πληροφορίες που είναι σε θέση να έχει στη διάθεσή της η «Απογευµατινή» της Κυριακής, τις προσεχείς ηµέρες η υπουργός Εργασίας ∆όµνα Μιχαηλίδου αναµένεται να υπογράψει και δεύτερη Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία θα προβλέπει την αύξηση του αριθµού των γιατρών, καθώς επίσης και των ειδικοτήτων που απασχολούνται στα ΚΕΠΑ.  Στόχος του υπουργείου είναι µε τα κίνητρα τα οποία δίνει να µπουν ακόµη περισσότεροι γιατροί στα ΚΕΠΑ, να ενισχυθεί το σύστηµα και έτσι να µειωθεί στο ελάχιστο ο χρόνος αναµονής για τα ραντεβού των ενδιαφεροµένων, µε τελικό σκοπό τα άτοµα µε αναπηρία να µην υπόκεινται σε αυτή την ταλαιπωρία και να λαµβάνουν τα επιδόµατα όσο πιο γρήγορα είναι δυνατόν.