Στο Μέγαρο Μαξίµου, µετά το στίγµα που έδωσε ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του, επιδιώκουν να χτίσουν νωρίς το δίληµµα της ευρωκάλπης, αναγνωρίζοντας στο µοναδικό εκλογικό ορόσηµο της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας ευκαιρίες, αλλά και παγίδες. Στις αναλύσεις, αλλά και στα focus groups, που επεξεργάζεται στο Μαξίµου η ηγετική οµάδα υπό τον Αµερικανό επικοινωνιολόγο Σταν Γκρίνµπεργκ, επιβεβαιώνεται το ιδιόµορφο της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας: η αδιατάρακτη πολιτική ηγεµονία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας ∆ηµοκρατίας, µε ποσοστά υπερδιπλάσια από το δεύτερο κόµµα, µε εµφανή την ιταλοποίηση στον χώρο της αντιπολίτευσης.

Εάν ένας άτυπος πήχυς για το κυβερνών κόµµα είναι το 33%, που εξασφάλισε στις ευρωεκλογές του 2019, τότε η επιβεβαίωση της άνετης διαφοράς, που καταγράφουν οι δηµοσκοπήσεις και που χωρίζει τη Νέα ∆ηµοκρατία από τους «διώκτες» της, ώστε κανείς να µη νοµιµοποιείται να εντοπίσει σηµάδια προϊούσας ανατροπής στο πολιτικό σκηνικό, είναι ο αντικειµενικός στόχος του πρωθυπουργού. Είναι σαφές ότι ο Κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να ξορκίσει τη χαλαρή ψήφο, που παραδοσιακά αποτελεί παράµετρο των ευρωεκλογών, αλλά και κάθε υποψία αλαζονείας ή αφ’ υψηλού αντιµετώπισης της επικείµενης εκλογικής µάχης.

∆ιήµερο εκδηλώσεων

Βασική πτυχή του σχεδιασµού είναι η υπόµνηση των σηµαντικών επιτευγµάτων της κυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, µε πρώτο και καλύτερο τα 36 δισ. ευρώ του Ταµείου Ανάκαµψης, αρχιτέκτονας του οποίου υπήρξε ο Ελληνας πρωθυπουργός. Στο πλαίσιο αυτό η Ν.∆. διοργανώνει την Παρασκευή και το Σάββατο, 9-10 Φεβρουαρίου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, µεγάλη εκδήλωση για το πώς το Ταµείο Ανάκαµψης εξελίσσεται σε... game changer για την οικονοµική ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισµό της χώρας. Στην Αθήνα την ερχόµενη Παρασκευή θα µιλήσουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος, Μάνφρεντ Βέµπερ, και ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς. Θα συµµετάσχουν µεταξύ άλλων και οι Σταύρος Παπασταύρου, Ακης Σκέρτσος, Κωστής Χατζηδάκης, Θόδωρος Σκυλακάκης, Σοφία Ζαχαράκη, αλλά και η Μαρία Συρεγγέλα. Κρίσιµο ρόλο, εξάλλου, στην οργάνωση των εκδηλώσεων έχουν διαδραµατίσει ο επικεφαλής της «γαλάζιας» ευρωοµάδας, Βαγγέλης Μεϊµαράκης, και ο γραµµατέας ∆ιεθνών Σχέσεων, Τάσος Χατζηβασιλείου.

Οι υποψήφιοι της ΝΔ

Με στόχο να διαµορφώσει µία ελκυστική ευρωλίστα, µε υποψηφίους που µπορούν να παραγάγουν έργο στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και να αποφύγει... αστοχίες του παρελθόντος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασχολείται πλέον προσωπικά µε την οριστικοποίηση του ευρωψηφοδελτίου της Νέας ∆ηµοκρατίας, έχοντας ήδη ξεκινήσει τα σχετικά ραντεβού, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Απογευµατινή» της Κυριακής. Πλάι στη διαδικασία της ενσωµάτωσης των νέων προσώπων, το Μέγαρο Μαξίµου επιχειρεί να κλείσει τα... µέτωπα των εν ενεργεία ευρωβουλευτών.

Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, Βαγγέλης Μεϊµαράκης, Αννα-Μισέλ Ασηµακοπούλου και Στέλιος Κυµπουρόπουλος έχουν ήδη τσεκάρει τις θέσεις τους µεταξύ των 42 «γαλάζιων» υποψηφίων. Καθώς φαίνεται πως δεν θα ισχύσει ο περιορισµός των δύο θητειών, σκέψη που αρχικώς διακινήθηκε στο Μέγαρο Μαξίµου, εκ νέου υποψήφια θα είναι και η Ελίζα Βόζεµπεργκ, την οποία συνάντησε ο κ. Μητσοτάκης προ ηµερών στο γραφείο του. Στον αντίποδα, Μαρία Σπυράκη, Θόδωρος Ζαγοράκης και Γιώργος Κύρτσος (διαγραφείς ούτως ή άλλως από τη Ν.∆.) δεν θα είναι υποψήφιοι, ενώ εκτός της «γαλάζιας» ευρωλίστας αναµένεται εκτός απροόπτου να βρεθεί και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης. Υποψήφια µε το «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο αναµένεται να είναι και η δηµοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα.

Τα new entries

Το διαρκές άνοιγµα στο Κέντρο, η συµµετοχή εκπροσώπων της Οµογένειας µετά και την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, γυναικών, αλλά και στελεχών που συµβολίζουν τον παραδοσιακό πυρήνα αξιών της Νέας ∆ηµοκρατίας αποτελούν τα βασικά κριτήρια επιλογής των «γαλάζιων» υποψηφίων. Πολύ κοντά στο να κλείσει µία θέση στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο φέρεται να είναι ο τρεις φορές χρυσός Ολυµπιονίκης της άρσης βαρών και προερχόµενος από το ΠΑΣΟΚ, Πύρρος ∆ήµας, που διατηρεί µία πολύ καλή προσωπική σχέση µε τον πρωθυπουργό. Εντός «γαλάζιας» ευρωλίστας αναµένεται να βρεθεί και η άρτι προσχωρήσασα στο κόµµα, επίσης προερχόµενη από την Κεντροαριστερά και το ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου. Υποψήφιος θα είναι και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ∆ηµήτρης Τσιόδρας, ενώ έντονα ακούγεται και το όνοµα του γνωστού δηµοσιογράφου Γιώργου Αυτιά. Μία θέση στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο φαίνεται ότι έχουν κλείσει, επίσης, ο υποψήφιος βουλευτής στην Κεφαλονιά, Ναπολέων Μαραβέγιας, αλλά και ο παραολυµπιονίκης µας, Αντώνης Τσαπατάκης. Εντονα ακούγεται, επίσης, το όνοµα της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου, του καθηγητή ∆ιεθνών Σχέσεων, Σωτήρη Σέρµπου, και του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκου Παπαϊωάννου. Σύµφωνα µε πληροφορίες της «Απογευµατινής» της Κυριακής, αναζητείται, επίσης, µία τουλάχιστον «δυνατή» υποψηφιότητα από τον ευρύτερο χώρο των Ενόπλων ∆υνάµεων, προκειµένου να αποτελέσει σηµαντικό έρεισµα στο αµιγώς «δεξιό» κοινό, που εσχάτως βρίσκεται σε αναβρασµό λόγω του νοµοσχεδίου για τα οµόφυλα ζευγάρια. Μένει να φανεί εάν ένα τέτοιο πρόσωπο θα µπορούσε να είναι ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ή ο αντιπτέραρχος εν αποστρατεία, Κωνσταντίνος Ιατρίδης. Στη «γαλάζια» ευρωλίστα µάλλον θα είναι και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαµάνης, ενώ δεν θα είναι ο υποψήφιος µε τη Ν.∆. στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής