Στην 30η επετειακή «Agrotica» που διοργανώνει η ΔΕΘ-Helexpo στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και αποτελεί τη μεγαλύτερη κλαδική Έκθεση που αφορά στον πρωτογενή τομέα στη χώρα μας, έδωσε το «παρών» ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, εκπροσωπώντας το ΥΠΑΑΤ σε εκδηλώσεις και συζητήσεις που διοργάνωσαν οι συμμετέχοντες φορείς, με αντικείμενο ζητήματα που άπτονται στο μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα στην Ελλάδα.

Ο Υφυπουργός κ. Σταμενίτης περιόδευσε στα περίπτερα της Έκθεσης συνομιλώντας με εκπροσώπους της αγροτικού κλάδου, για τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους, εν μέσω της ενεργειακής και κλιματικής κρίσης. Ενώ απηύθυνε ομιλίες σε πληθώρα εκδηλώσεων για τα καίρια ζητήματα που αφορούν στην αγροτική παραγωγή και τις προκλήσεις που αυτή αντιμετωπίζει, προωθώντας τις πολιτικές που εφαρμόζει το ΥΠΑΑΤ για την ενίσχυση και την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας.
agrotica3


Ιδιαίτερα ο Υφυπουργός, στάθηκε στα μέτρα που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από τον Πρωθυπουργό αλλά και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο τη Agrotica από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη.
agrotica4


Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην έκθεση ο Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις που διοργάνωσαν, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Γραμματεία Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, η ΠΕ.ΦΑ.ΣΥ., οι Διεπαγγελαμτικές αλλά και ιδιωτικοί φορείς και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα.
agrotica5


Στο κλείσιμο του προγράμματος που πραγματοποίησε αυτό το τριήμερο στη Θεσσαλονίκη ο Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης δήλωσε: «Η κλιματική κρίση αποτελεί τον υπ΄ αριθμόν ένα κίνδυνο για το περιβάλλον, τις καλλιέργειες αλλά και για υποδομές. Ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα αυτής της απειλής, που ήδη οι συνέπειες προκαλούν πίεση στους παραγωγούς και αγωνία για το μέλλον. Η κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ξέρουμε καλά πώς τώρα είναι η ώρα της δράσης και των αποφάσεων. Αυτό το τριήμερο είχε σημαντικές ανακοινώσεις για τους παραγωγούς μας, με εμβληματική τον σχεδιασμό που περιλαμβάνει τις τομές για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Γνωρίζουμε παράλληλα, ότι οι παραγωγοί μας χρειάζονται στήριξη που θα ανακουφίσουν τις άμεσες ανάγκες και για αυτό προχωρούμε στη διατήρηση του μέτρου της επιστροφής του Ειδικού Φόρους Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο αλλά και την πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τη ΔΕΗ για ορισμένο χρονικό διάστημα. Είμαστε σταθερά στο πλευρό των παραγωγών μας, το έχουμε αποδείξει με παρεμβάσεις μόνιμες και έκτακτες, όποτε χρειάστηκε, τα τελευταία 4,5 χρόνια και σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε».