Σκληρή γλώσσα από τον υφυπουργό Υποδομών Νίκο Ταχιάο για τις καθυστερήσεις σε κρίσιμα έργα, ο οποίος αναφέρθηκε στα έργα του Αεοροδρομίου Χίου και τις τοπικές αντιδράσεις. 

«Εάν υπάρχουν εργοληπτικές επιχειρήσεις που στο μυαλό τους έχουν ότι παίζουμε κρυφτούλι μία με τις προκαταβολές των έργων, μία με τα πριμ ή με διάφορα claims, με διάφορες απαιτήσεις που προκύπτουν στα έργα, μακριά από εμάς αυτή η διαχείριση. Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό». Αυτό απάντησε την Παρασκευή στη Βουλή ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σταύρου Μιχαηλίδη για τις καθυστερήσεις στο έργο αναβάθμιση του αεροδρομίου Χίου που έχει αναλάβει η τεχνική εταιρεία Θεμέλη.

Νίκος Ταχιάος: Το πριμ δεν υπάρχει περίπτωση να μην επιστραφεί

Για τυπικούς λόγους, με βάση ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης που αφορούσε την συνέχιση των έργων που απειλούνταν με καθυστερήσεις λόγω έκρηξης στις τιμές των υλικών, είχε εγκριθεί πριν έγκαιρης ολοκλήρωσης του έργου στην Θεμέλη. Ο κ. Ταχιάος ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να μην επιστραφεί πριμ, εφόσον υπάρξει παράταση, είτε αυτό αφορά 580 χιλιάρικα, όσο είναι το συγκεκριμένο πριμ, είτε αφορά εκατονταπλάσιο ποσό, γιατί υπάρχει και αυτή η περίπτωση. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Θα καταπέσουν εγγυητικές, θα συμψηφιστεί με τους επόμενους λογαριασμούς, αλλά κανένας δεν θα καρπωθεί από το ελληνικό δημόσιο χρήματα τα οποία δεν δικαιούται σε μια αμοιβαία σχέση η οποία αφορούσε την έγκαιρη εκτέλεση του έργου το οποίο είχε αναλάβει. Αυτό είναι το ένα μήνυμα».
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών «υπάρχει ένα δεύτερο μήνυμα όμως και θέλω να το θέσω υπόψη σας και σας παρακαλώ να το λάβετε υπόψη και να το μεταφέρετε». Το μήνυμα «αφορά εκείνες τις μικρές κοινωνίες και τους περιορισμένους χώρους όπου μπορεί κάποιος να θεωρήσει ότι μπορεί να δημιουργήσει ολιγοπωλιακές ή μονοπωλιακές καταστάσεις. Εδώ σε συνεννόηση με το Υπουργείο Ανάπτυξης θα πραγματοποιήσουμε ελέγχους, ώστε να διαπιστώσουμε εάν συντρέχουν επιχειρηματικές διαφορές σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι οποίες οδηγούν τα έργα, επειδή ακριβώς κάποιοι θέλουν να λειτουργήσουν μονοπωλιακά την αγορά σε ό,τι τους αφορά, εάν συντρέχουν λόγοι ώστε να επιβληθούν συγκεκριμένα πρόστιμα και αυτό το δουλεύουμε και με τις φορολογικές αρχές και με το Υπουργείο Ανάπτυξης».

"Δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο διαμάχης το δημόσιο χρήμα για τις επενδύσεις"

Κατά τον κ. Ταχιάο, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως όταν έρχεται δημόσιο χρήμα για να επενδυθεί στη Χίο δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο τοπικής διαμάχης ειδικά όταν «έχει έλθει το κράτος και έχει αναγνωρίσει ότι πραγματικά η ακρίβεια είναι αυτή η οποία πρέπει με κάποιον τρόπο να «θεραπευθεί» και γι’ αυτόν τον λόγο έχει δώσει παραπάνω τιμές». Ο υφυπουργός Υποδομών τόνισε πως «θέλω να γίνει ξεκάθαρο και στις τοπικές κοινωνίες ότι το να γίνουν εκεί τα έργα αφορά και το πώς οι ίδιοι θα συνεργαστούν για τα έργα και αυτό αφορά φυσικά και τους λατόμους της Χίου, αυτό αφορά τους πάντες και ελπίζω οι επιχειρηματικές διαφορές να μη μεταφέρονται ούτε στον πολιτικό στίβο, να μη μεταφέρονται ούτε στους δρόμους, αλλά να λύνονται όπως πρέπει να λύνονται». Υπενθυμίζεται πως μια από τις αιτίες καθυστέρησης του έργου είναι η αδυναμία του εργολάβου να βρει αμμοχάλικα από τοπικά λατομεία λόγω αντιδράσεων.