Aπό την ιατρική στην πολιτική. Ο λόγος για τον βουλευτή Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Πέτρο Παππά, ο οποίος σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη αποκαλύπτει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» τα «μυστικά» των Σπετσών, τις δύσκολες στιγμές της ζωής του, αλλά και το ταλέντο του στη μαγειρική.

Θεωρείτε ότι το τριήμερο στις Σπέτσες θα έχει θετικό πρόσημο για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.;

Πιστεύω ακράδαντα ότι το πρόσημο των τριήμερων εργασιών στις Σπέτσες είναι απόλυτα θετικό. Μέσα από αυτή τη διαδικασία δόθηκε η ευκαιρία στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να παρουσιάσουν και να συγκροτήσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικών προτάσεων και πρωτοβουλιών, το οποίο θα ξεδιπλωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τέθηκε, έτσι, στην αιχμή της προσπάθειας αυτής και όλοι μαζί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με μεγαλύτερη σύμπνοια από ποτέ, σηκώνουμε τα μανίκια για να δουλέψουμε ακόμα σκληρότερα.

Πιστεύετε ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέφανος Κασσελάκης, θέλει να κάνει το κόμμα διαφορετικό σε σχέση με αυτό που ήταν στο παρελθόν;

Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να πορευθεί στο μέλλον με όρους παράταξης που θα αγκαλιάσει τον ευρύτερο κεντροαριστερό και προοδευτικό χώρο. Ο Στέφανος Κασσελάκης έφερε στον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. τη νέα πνοή, που είχε τόσο ανάγκη, και έναν αέρα αλλαγής, που θα μετατρέψει το κόμμα σε έναν σύγχρονο, ελπιδοφόρο και συμπεριληπτικό πολιτικό φορέα του 21ου αιώνα, μακριά από τις όποιες αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Είστε γιατρός. Πώς από την Ιατρική σάς κέρδισε η πολιτική;

Μου άρεσε πάντα η αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους και η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Έτσι, επέλεξα την Ιατρική, την οποία και άσκησα για 17 συναπτά έτη. Βλέποντας τις πολλές παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και ερχόμενος σε καθημερινή επαφή με μεγάλο φάσμα προβλημάτων του κόσμου, πέρα από την υγεία του, θεώρησα ότι μπορώ να φανώ ακόμα χρήσιμος στους συμπολίτες μου, μέσα από τη δραστηριοποίησή μου στην κεντρική πολιτική σκηνή. Οι συμπολίτες μου στο Κιλκίς με γνώριζαν ως γιατρό τους και ενεργό πολίτη και μου εμπιστεύτηκαν την ευθύνη να τους εκπροσωπήσω στη Βουλή. Προσπαθώ κάθε μέρα να τιμήσω αυτή την εμπιστοσύνη.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στη ζωή σας;

Πιστεύω ότι, όπως για κάθε άνθρωπο, έτσι και για μένα, η απώλεια των αγαπημένων προσώπων είναι ό,τι πιο δύσκολο. Έχασα τον πατέρα μου πριν από οκτώ χρόνια και η απώλειά του μου στοίχισε και μου στοιχίζει ακόμη ιδιαίτερα. Ήταν ένας εξαιρετικός πατέρας και ένας πολύ δοτικός άνθρωπος. Μου καλλιέργησε από παιδί την πίστη στον εαυτό μου και στις δυνάμεις μου και είμαι βέβαιος ότι σήμερα θα ήταν πολύ περήφανος για τον γιο του. Εύχομαι πραγματικά σε όλους τους ανθρώπους να έχουν την τύχη να έχουν έναν πατέρα όπως ήταν ο δικός μου.

Μαγειρεύετε; Έχετε κάποια σπεσιαλιτέ;

Στο παρελθόν, που είχα περισσότερο ελεύθερο χρόνο, μου άρεσε πολύ να ασχολούμαι με τη μαγειρική. Γενικά, έχω αδυναμία στις μακαρονάδες και, αν θα μπορούσα να πω ότι έχω κάποια σπεσιαλιτέ, αυτή είναι η μακαρονάδα με θαλασσινά. Τον τελευταίο καιρό έχω δώσει πολλές φορές την υπόσχεση στους φίλους μου ότι θα τους μαγειρέψω και ένα από τα new year’s resolutions μου για το 2024 είναι να το κάνω σύντομα.

Ισχύει ότι μικρός παίζατε θέατρο;

Ισχύει, ναι. Αγαπώ πολύ το θέατρο και συνεχίζω να βλέπω όσο περισσότερες θεατρικές παραστάσεις μού επιτρέπει η αρκετά φορτωμένη καθημερινότητά μου. Παλαιότερα ήμουν μέλος θεατρικών εργαστηρίων και ερασιτεχνικών θιάσων και έχω μερικές από τις πιο ευχάριστες νεανικές αναμνήσεις από αυτή την ενασχόλησή μου. Να σας αποκαλύψω, μάλιστα, ότι για κάποιο χρονικό διάστημα έγραφα και κριτικές θεάτρου σε διάφορα ηλεκτρονικά Μέσα. Ήμουν, μάλιστα, πολύ αυστηρός με ό,τι έβλεπα τότε, κάτι το οποίο μετανιώνω με την πάροδο του χρόνου, καθώς αντιλαμβάνομαι πλέον σαφέστερα τις πολλές δυσκολίες που έχει κάθε καλλιτεχνική παραγωγή.

Ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον ταξίδι που έχετε κάνει και γιατί;

Από τα ταξίδια που έχω πραγματοποιήσει ξεχωρίζω αυτό στο Περού. Το Περού συνδυάζει μια ανεπανάληπτη φυσική ποικιλομορφία, με ζούγκλες, ερήμους και παγετώνες στον ορεινό όγκο των Άνδεων. Ακόμα, ο μοναδικός πολιτισμός των Ίνκας, με μνημεία όπως το Μάτσου Πίτσου, μαγεύει τον ταξιδιώτη. Επιπλέον, με συγκινεί ιδιαίτερα η ιστορία των κατακτημένων ιθαγενών, που υπέστησαν απίστευτες βαρβαρότητες από τους Ισπανούς κατακτητές, ωστόσο, παρά τον κίνδυνο της πλήρους εξαφάνισής τους, κατάφεραν τελικά να επιβιώσουν και να αποτελούν, σε μεγάλο βαθμό, τη συνέχεια αυτού του σπουδαίου πολιτισμού.

Σας ενδιαφέρουν ο γάμος και η οικογένεια;

Ο γάμος και η οικογένεια είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους, οι οποίες κατά τη γνώμη μου προκύπτουν, δεν προγραμματίζονται. Προς το παρόν, εμένα δεν μου έχει προκύψει κάτι τέτοιο, αλλά δεν ξέρουμε ποτέ τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Η αλήθεια είναι ότι οι ευθύνες ενός γονιού είναι πολύ μεγάλες και προσωπικά θεωρώ ότι ένας καλός γονιός πρέπει να έχει αρκετό χρόνο να αφιερώνει στην ανατροφή των παιδιών του, συμμετέχοντας ενεργά σε αυτή. Η ζωή ενός ανθρώπου όπως εγώ, που επέλεξε να υπηρετήσει το κοινωνικό σύνολο μέσα από την ιατρική και την πολιτική, δεν είναι δυστυχώς πάντα εύκολα συμβατή με τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο του γονέα.

Δημοσιεύτηκε στα "Παραπολιτικά" στις 27 Ιανουαρίου