«Θέλουμε να ξεκινήσουμε το πρόγραμμα Απόλλων από τη Θεσσαλία συγκεντρώνοντας τις καταναλώσεις και προκηρύσσοντας πολύ σύντομα τον πρώτο διαγωνισμό του φωτοβολταϊκού πάρκου», δήλωσε η υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Αλεξάνδρα Σδούκου, στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή.

«Το χτίσιμο ενός φωτοβολταϊκού πάρκου προφανώς δεν είναι κάτι που γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Ο οδικός χάρτης είναι να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα Απόλλων καθ’ όλη τη διάρκεια της κυβερνητικής μας θητείας, γιατί για να φτιάξουμε 13 μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα στις 13 περιφέρειες της χώρας, καταλαβαίνετε ότι δεν είναι μια άσκηση που γίνεται πατώντας ένα κουμπί», συμπλήρωσε η κ. Σδούκου.

«Η πολιτική βούληση είναι αυτό να ξεκινήσει άμεσα, τάχιστα από την Περιφέρεια της Θεσσαλίας, με σκοπό να μπορέσουμε να προκηρύξουμε το έργο πάρα πολύ γρήγορα», τόνισε.


Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της Αλεξάνδρας Σδούκου στα Παραπολιτικά 90,1

Η υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Αλεξάνδρα Σδούκου, μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 fm στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων, επισήμανε:

Με το πρόγραμμα Απόλλων

Εμείς ως υπουργείο θέλουμε να υποστηρίξουμε μια σειρά από οργανισμούς, κυρίως φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο ενεργειακό κόστος. Αυτό είναι το ένα και το δεύτερο είναι ότι θέλουμε να αποδώσουμε στην κοινωνία με έναν μετρήσιμο τρόπο τα οφέλη από τη φθηνή και την καθαρή ενέργεια που προέρχεται από τις ανανεώσιμες πηγές. Το πρόγραμμα αυτό θα καλύψει με φθηνή πράσινη ενέργεια ένα μεγάλο μέρος των ενεργειακών καταναλώσεων που έχουν σήμερα οι περιφέρειες, όλοι οι δήμοι της χώρας, τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης , αποχέτευσης όλης της χώρας.


Σήμερα όλοι οι δήμοι της χώρας, οι 332 πληρώνουν περίπου 420 εκατομμύρια το χρόνο για να πληρώσουν το ρεύμα τους. Δεν αναφέρομαι στους πάνω από 120 χιλιάδες στους δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου, επίσης και οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης πληρώνουν πάρα πολλά λεφτά στο ρεύμα και αντίστοιχα και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί. Θέλουμε για την κάθε περιφέρεια της χώρας πχ την περιφέρεια Θεσσαλίας να συγκεντρώσουμε τις ενεργειακές καταναλώσεις που έχουν όλοι οι δήμοι καθώς και οι ευάλωτοι συμπολίτες του κάθε δήμου και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και τα συνεργατικά σχήματα των αγροτών θα κάνουμε μια σούμα ποιες είναι οι καταναλώσεις τους και αντίστοιχα θα προκηρύξουμε την κατασκευή ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου το οποίο θα έρθει και θα συμψηφίζει, από την παραγωγή της ενέργειας που θα δίνει το πάρκο, τα κόστη αυτά όχι στο 100% αλλά σε ένα μεγάλο βαθμό.

Με αφορμή τη δέσμευση του κ. Κασσελάκη για πλαφόν 7 λεπτά στο αγροτικό ρεύμα

Για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει μια μη κοστολογημένη πρόταση ουσιαστικά εκμεταλλευόμενος τον αγροτικό κόσμο. Είναι πολύ εύκολο να λες 7 ή 5. Μιλάμε για μια τιμή κάτω του κόστους για τους προμηθευτές και αυτή τη διαφορά κάποιος πρέπει να την πληρώσει.

Οι αγρότες ζητάνε να την πληρώσει το κράτος με τη μορφή επιδότησης

Αυτή τη στιγμή δεν έχει τεθεί από τους αρμόδιους υπουργούς ζήτημα επιδότησης, δεν το έχω ακούσει στο τραπέζι. Η επιδότηση είναι πάντοτε ένα βαρέλι δίχως πάτο, το νόημα είναι να μπορέσεις να εκμεταλλευτείς την καθαρή ενέργεια για να μπορέσεις μια για πάντα να λύσεις το ενεργειακό πρόβλημα.

Εμείς θέλουμε να ξεκινήσουμε το πρόγραμμα Απόλλων από τη Θεσσαλία συγκεντρώνοντας τις καταναλώσεις και προκηρύσσοντας πολύ σύντομα τον πρώτο διαγωνισμό του πάρκου. Το χτίσιμο ενός φωτοβολταϊκού πάρκου προφανώς δεν είναι κάτι που γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Ο οδικός χάρτης είναι να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα Απόλλων καθ’ όλη τη διάρκεια της κυβερνητικής μας θητείας. Γιατί για να φτιάξουμε 13 μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα στις 13 περιφέρειες της χώρας καταλαβαίνετε ότι δεν είναι μια άσκηση που γίνεται πατώντας ένα κουμπί. Η πολιτική βούληση είναι αυτό να ξεκινήσει άμεσα, τάχιστα από την περιφέρεια της Θεσσαλίας με σκοπό να μπορέσουμε να προκηρύξουμε το έργο πάρα πολύ γρήγορα. Θα γίνει μια συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή από τον κ. Αυγενάκη και τον κ. Σκυλακάκη στο πλαίσιο της Agrotica.