Μπορεί η χθεσινή σχεδόν ωριαία συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ να προβλήθηκε στη συνέχεια κυρίως στη βάση της ανακοίνωσης που έκανε για τους αγρότες και την αύξηση της πρώτης αρωγής από τα 2.000 ευρώ σε 5.000 έως 10.000 ευρώ, ωστόσο η παρέμβαση αυτή του πρωθυπουργού έκρυβε πολλές μικρότερες ίσως αλλά ιδιαίτερα σημαντικές ειδήσεις, που είναι αποκαλυπτικές των προθέσεών του και του κυβερνητικού σχεδιασμού για το προσεχές διάστημα.


Συνέντευξη Μητσοτάκη: Οι άλλες ειδήσεις για τα F-35 και τα ελληνοτουρκικά

Σε σχέση, λοιπόν, με την προμήθεια των F-35, το 2028 ή το 2029 θα ξεκινήσει η παραλαβή των πρώτων από τα 20 συνολικά μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς που θα παραλάβει η Πολεμική Αεροπορία. Το αν ο τελικός αριθμός θα φτάσει μελλοντικά τα 40 είναι κάτι που θα κριθεί αρκετά αργότερα και πάντα σε σχέση με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.

Η δεύτερη είδηση σχετικά με τα F-35 είναι ότι πλέον ξεκινάει μια νέα διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ, η οποία αφορά τα οπλικά συστήματα που θα τα συνοδεύουν. «Η μεγάλη επιτυχία με τα αεροσκάφη Rafale δεν ήταν μόνο η απόκτηση του αεροσκάφους αυτού καθαυτού, ήταν η απόκτηση των βλημάτων Meteor που τα συνοδεύουν, που μας δίνουν ένα πραγματικό, όχι απλά τακτικό, στρατηγικό πλεονέκτημα ως προς τη συνολική τους εμβέλεια. Το ίδιο, μία αντίστοιχη διαπραγμάτευση, θα γίνει και για τα F-35», ανέφερε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του.

Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Άγκυρα για να συναντήσει εκ νέου τον Ταγίπ Ερντογάν τον Μάιο – και όχι τον Απρίλιο, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Θα δοθεί έτσι ο απαραίτητος χρόνος ώστε μέσα στους επόμενους τρεις μήνες να προχωρήσουν οι συζητήσεις και να ωριμάσουν οι συνθήκες για νέες συμφωνίες σε 3+1 επίπεδα: Πολιτικός διάλογος (υπό την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου), Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (υπό τον γ.γ. του ΥΠΕΞ Θεοχάρη Λαλάκο), θετική ατζέντα (υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη) και φυσικά συζήτηση σε ανώτερο επίπεδο μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.


Σταθερά καλή σχέση με το Κογκρέσο

Όσον αφορά στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μη θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα «Μπάιντεν ή Τραμπ», ωστόσο έδειξε την κατεύθυνση στην οποία χτίζει η ελληνική εξωτερική πολιτική: Ανεξάρτητα από τον ένοικο του Λευκού Οίκου, να υπάρχει μια σταθερά καλή σχέση με το Κογκρέσο, που αποτελεί και τον πυλώνα της αμερικανικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. «Αυτό το οποίο εγώ μπορώ να πω είναι ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με το Κογκρέσο -και με τα δύο κόμματα και με τις Επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων- είναι σχέσεις οι οποίες είναι πολύ στενές και σχέσεις οι οποίες οικοδομούνται πάντα στη λογική τού ότι αυτή η ελληνοαμερικανική, όχι απλά προσέγγιση, αυτή η στρατηγική ανάδειξη της σημασίας της σχέσης μας είναι τελικά προς όφελος και των δύο χωρών», ανέφερε ο πρωθυπουργός.


Στοχευμένες αυξήσεις απολαβών στα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων

Η πέμπτη είδηση που «έβγαλε» η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη είναι ο σχεδιασμός για στοχευμένες αυξήσεις απολαβών στα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς να υπάρχει επί του παρόντος μια οριστική απόφαση. Όπως τόνισε ο ίδιος, «έχω ζητήσει συγκεκριμένες προτάσεις -το γνωρίζει και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πολύ καλά το πρόβλημα αυτό- έτσι ώστε να γνωρίζουν και τα στελέχη τα οποία αύριο θα καθίσουν στη γέφυρα μιας Belharra, ότι το ελληνικό κράτος σέβεται την προσπάθειά τους, την τεχνογνωσία τους και να μην ακούν ανταγωνιστικές σειρήνες από άλλα επαγγέλματα».


Ακρίβεια: Νέες παρεμβάσεις στην αγορά και επιπλέον πρόστιμα

Σε σχέση με την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις, τα όσα είπε ο πρωθυπουργός προμηνύουν νέες παρεμβάσεις στην αγορά και επιπλέον πρόστιμα. «Στέλνουμε κι ένα ξεκάθαρο σήμα σε όλους ότι "σας βλέπουμε, ξέρουμε πια τις πρακτικές σας και δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε μεγάλα πρόστιμα και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα πια στη ρίζα του"», ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε.

Η έβδομη είδηση αφορά δύο πολύ γνωστά προγράμματα που έχουν αποφέρει έσοδα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, έχουν ωστόσο παράλληλα οδηγήσει εμμέσως στην αύξηση της τιμής της στέγης, που έχει γίνει απλησίαστη για πολλούς. Αλλαγές θα γίνουν, αλλά όχι ριζικές. «Έχω ήδη ζητήσει μια συνολική αξιολόγηση του πλαισίου της Golden Visa και ενδεχομένως περισσότερα μέτρα για το ζήτημα του Airbnb, για το οποίο, όμως, Airbnb πρέπει να δούμε και την άλλη πλευρά. Ότι το Airbnb είναι όφελος για τον ιδιοκτήτη. Και είναι μια πραγματικότητα η οποία υπάρχει και μια αγορά την οποία δεν έχουμε καμία πρόθεση να καταστρέψουμε», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.


Η είδηση για τα πανεπιστήμια

Η τελευταία είδηση που βγήκε από τη ραδιοφωνική αυτή συνέντευξη αφορά στα πανεπιστήμια – όχι όμως στο κομμάτι των καταλήψεων και της εξεταστικής, αλλά στον τομέα της έρευνας. Όπως αποκάλυψε, στους ΕΛΚΕ (Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας) «θα υπάρξει μεγάλη απλοποίηση του καθεστώτος των λογαριασμών αυτών, διότι πράγματι είναι πρόσθετοι πόροι και χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ευελιξία. Είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο, το οποίο θα αντιμετωπιστεί από το πανεπιστήμιο».