Η πάση θυσία αποσόβηση της κλιμάκωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων, πολλώ μάλλον του κλεισίματος των εθνικών οδικών αρτηριών, παραμένει ένας από τους κεντρικούς στόχους του Μεγάρου Μαξίμου, που υιοθετεί μετριοπαθή στάση έναντι των αγροτικών αιτημάτων και επιδιώκει να διατηρηθούν με κάθε τρόπο ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα μπλόκα.

Με δεδομένο ότι το κύριο αίτημα των αγροτών, μετά και τα πρόσθετα προβλήματα που προξένησε σε περιοχές της Θεσσαλίας η επέλαση της κακοκαιρίας «Daniel» τον περασμένο Σεπτέμβριο, επικεντρώνεται στο κόστος παραγωγής, και πιο συγκεκριμένα στο ρεύμα και το πετρέλαιο, αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον η σημερινή ραδιοφωνική συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στον Σκάι 100,3 και την εκπομπή του Παύλου Τσίμα, για το κατά πόσον βρισκόμαστε ενώπιον και άλλων… ενέσεων στήριξης στον πρωτογενή τομέα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανοιχτό παράθυρο για στήριξη γύρω στο αγροτικό πετρέλαιο

Μόλις χθες εξάλλου και κατά την επίσκεψή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε με νόημα ότι «οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές, στα πλαίσια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων», αφήνοντας κατ’ ουσίαν ορθάνοιχτο παράθυρο για περαιτέρω στοχευμένη στήριξη γύρω από το αγροτικό πετρέλαιο.

Τόνισε, επίσης, ότι «είμαστε μία κυβέρνηση πάντα ανοιχτή σε όλα τα κοινωνικά αιτήματα, ακούμε την κοινωνία, ακούμε και τους αγρότες, οι οποίοι τώρα διαμαρτύρονται, σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα, για ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την αύξηση του κόστους παραγωγής».

Άλλωστε, επανέλαβε τον κανόνα, που έχει εφαρμόσει η συγκεκριμένη κυβέρνηση πολλάκις στο παρελθόν, ήτοι ότι «κάθε φορά που θα έχουμε πρόσθετες δημοσιονομικές δυνατότητες, θα φροντίζουμε ώστε να αξιοποιούμε αυτό το δημοσιονομικό πλεόνασμα για στοχευμένες κοινωνικές πολιτικές».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στο χθεσινό μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών, που επέμεινε ότι «προσπαθούμε να ακούμε τα αιτήματα των αγροτών, να τα σταχυολογούμε, να τα βάζουμε σε μια σειρά για να δούμε τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε, πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων». Ο Παύλος Μαρινάκης προσέθεσε δε ότι στην κυβέρνηση ουδείς θέλει την ένταση και εμφανίστηκε βέβαιος ότι μέσα από τον διάλογο μπορούν να βρεθούν λύσεις.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»