Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την οπαδική βία που συζητήθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

 Ο Γιάννης Βρούτσης κατέθεσε το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του νομοσχεδίου και όπως ανακοίνωσε από την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις που αφορούν στην αναδιαμόρφωση των αρμοδιοτήτων και του πλαισίου λειτουργίας της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας, καθιστώντας την πιο ευέλικτη, λειτουργική και αποτελεσματική.

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις των διοικητικών μέτρων και ποινών που θα επιβάλλονται από τη ΔΕΑΒ με χρονική αμεσότητα και κατά δέσμια αρμοδιότητα, όταν πρόκειται για τις συχνότερα απαντώμενες συμπεριφορές οπαδικής βίας όπως (ενδεικτικά) ρίψεις εύφλεκτων και γενικότερα επικίνδυνων αντικειμένων εντός των αγωνιστικών χώρων, είσοδο θεατών σε αυτούς, ανάρτηση πανό ή άλλων επιγραφών πολιτικού, θρησκευτικού ή ιδεολογικού χαρακτήρα, με περιεχόμενο υβριστικό, ρατσιστικό ή σεξιστικό κλπ.

Τετάρτη 6 Μαρτίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις για το νέο πλαίσιο ηλεκτρονικής εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων (υπερσύγχρονες κάμερες παντού, με συνεχή έλεγχό τους από την ΕΛ.ΑΣ) και καμία ΑΑΕ, που αγωνίζεται στη Super League και στην Basket League, δεν θα αγωνίζεται με θεατές στις εγχώριες διοργανώσεις εάν δεν έχει εγκατεστημένο και σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και εποπτείας της αθλητικής εγκατάστασης που χρησιμοποιεί ως έδρα της.

Και τέλος την Τρίτη 9 Απριλίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις για το σύγχρονο και πρωτοποριακό σύστημα ταυτοποίησης των κατόχων εισιτηρίων των ποδοσφαιρικών αγώνων μεταξύ ομάδων της Super League, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες και το ΕΜΕπ (ταυτοποίηση μέσω κινητού τηλεφώνου και είσοδος στο γήπεδο μέσω αυτού), σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Γιάννης Βρούτσης για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης κατά της οπαδικής βίας

Ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης  εξήγησε τα  νέα μέτρα της κυβέρνησης για την πάταξη της οπαδικής βίας πως θα εφαρμοστούν και τον τρόπο με τον οποίο οι φίλαθλοι θα μπαίνουν στο γήπεδο.

«Το νομοσχέδιο έρχεται με την μορφή του επείγοντος» είπε και συνέχισε πως «Δυο κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις κάμερες ή την ταυτοποίηση και με εξαίρεση ένα κόμμα, όλα τα άλλα δεν έχω ακούσει να πουν να μην εφαρμοστεί... ».  «Σφραγίζουμε κάθε χαραμάδα που μπορεί να εκκολαφθεί η παραβατικότητα εντός γηπέδου... Δεν υπάρχει ούτε μια πλευρά της βουλής αντίθετη σε όλα όσα πρέπει να γίνουν.

Ο αθλητισμός δεν έχει χρώμα μόνο ένα που έχει το εθνόσημο και αυτό τον αθλητισμό θέλουμε>> και συμπλήρωσε πως <<

Όλοι οι παράγοντες που συν διαμορφώνουν την εικόνας το ποδοσφαίρου στη χώρα μας είναι ενωμένοι σαν μια γροθιά>>.

Ο κ. Βρούτσης ευχαρίστησε ην Super League 1, όλες τις ομάδες και την κάθε μία ξεχωριστά...<<Όλοι συμφώνησαν ότι είναι απέναντι στην αθλητική βία και όταν βγήκαμε έξω από την αίθουσα δεν έγινε καμία αρνητική δήλωση...>> τόνισε.

 «Σήμερα αυτό το νομοσχέδιο κλείνει χαραμάδες, σχετικά με την ψήφισή του. Αυτό το νομοσχέδιο κλείνει τα γήπεδα από φιλάθλους και ο νοών νοείτω και αν οι ΠΑΕ δεν συμβάλλουν πρώτα οι ίδιες θα το βρουν μπροστά τους, είμαι σίγουρος ότι θα το καταλάβουν».

 «Από τις 13 Φεβρουαρίου ανοίγουν και πάλι όλα τα γήπεδα, ανοιχτά στον κόσμο. Η νέα ΔΕΑΒ που διαμορφώνουμε μέσα στο νόμο ξεκινάει η λειτουργία της. Ανοίγουν με δρακόντεια μέτρα τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν, σε άλλη περίπτωση οι κυρώσεις θα είναι βαριές και ο επόμενος αγώνας θα γίνεται κεκλεισμένων των θυρών. Το κλειδί δεν θα υπάρχει υποκειμενική κρίση. Θα ξέρει αυτός που θα θιχτεί και θα θέλει να πάρει τηλέφωνο να κάνει παρέμβαση, ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα».

 «Από 6 Μαρτίου τίθεται σε ισχύ το πλαίσιο για κάμερες παντού και αν δεν υπάρχουν, τότε ο επόμενος εγχώριος αγώνας θα γίνεται χωρίς φιλάθλους».

 «Από την Τρίτη 9 Απριλίου όλα τα γήπεδα θα έχουν το ηλεκτρονικό εισιτήριο με την ταυτοποίηση του κάθε ατόμου. Όλοι θα μπαίνουν μέσα με αυτή τη διαδικασία».

Ο υπουργός κλείνοντας την τοποθέτηση του ευχαρίστησε όλα τα κόμματα για τις παρεμβάσεις τους και υπογράμμισε πως <<είναι κοινή η προσπάθεια που κάνουμε για τον ελληνικό αθλητισμό και το ποδόσφαιρο>>.