Τις κινητοποιήσεις των αγροτών και το αποτύπωμα που αφήνει η κλιματική κρίση στον πρωτογενή τομέα σχολίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος μίλησε στο ραδιόφωνο του Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

Αναφορικά με την υπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (28.01), ο Λευτέρης Αυγενάκης ανέφερε ότι «έγινε η καθιερωμένη εβδομαδιαία σύσκεψη που τις περισσότερες φορές γίνεται παρουσία του πρωθυπουργού με συντονιστή τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και που απασχολούνται οι συμμετέχοντες σε αυτή τη σύσκεψη με το τι γίνεται στη Θεσσαλία και με την πορεία όσων έχουμε εξαγγείλει, όσων εξελίσσονται και ότι άλλο πρέπει να γίνει. Στην πλειονότητά του ο χρόνος αφιερώθηκε στο που βρισκόμαστε, τι κάνουμε, πόσο συνεπείς είμαστε σε αυτά που έχουμε ανακοινώσει και πως εξελίσσεται αυτή η πορεία. Δεν ήταν δηλαδή κάτι το μοναδικό, το διαφορετικό».

Στη συνέχεια, μίλησε για τις αγροτικές κινητοποιήσεις που διεξάγονται στη Γερμανία, υπογραμμίζοντας ότι «στην Γερμανία οι αγρότες έχουν ξεσηκωθεί για τρία θέματα, πρώτον να μην καταργήσει η γερμανική κυβέρνηση την επιστροφή του ειδικού φόρου αγροτικό πετρέλαιο. Να θυμίζω ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης το επανάφερε, πέρυσι και φέτος μοίρασε 160 εκατομμύρια σε 290 χιλιάδες περίπου δικαιούχους αγρότες. Δεύτερον, οι Γερμανοί αγρότες χτυπιούνται για να υπάρξει μείωση των κερδών από την φορολόγηση των αγροτών. Η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη έχει μειώσει κατά 50% τα (φορολογητέα) κέρδη των αγροτών που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα παράλληλα όμως κατήργησε τον νόμο Κατρούγκαλου που επανάφερε τις ασφαλιστικές εισφορές, τις ασφαλιστικές κλάσεις αποσυνδέοντάς τες με το εισόδημα των παραγωγών. Την ίδια στιγμή οι Γερμανοί αγρότες φωνάζουν για τη μείωση του ΦΠΑ σε αγροτοεφόδια, ζωοτροφές. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη το έχει κάνει πράξη. Από 13%-14% του ΦΠΑ ζωοτροφές και τα λιπάσματα στη χώρα μας είναι στο 6%, από το 24% που ήταν τα αγροτικά μηχανήματα ΦΠΑ έχει πάει στο 13%».

Σε σχέση με τις κινητοποιήσεις των αγροτών που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, δήλωσε στα Παραπολιτικά ότι «η ανασφάλεια που έχει προκαλέσει η κλιματική κρίση δεν αφήνει αδιάφορους τους Έλληνες αγρότες. Είναι γεγονός ότι η κλιματική κρίση συν την ενεργειακή κρίση που έχει προκύψει με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας δεν αφήνει ανεπηρέαστη την ελληνική αγορά ούτε αφήνει ανεπηρέαστες τις τιμές των λιπασμάτων, ζωοτροφών, αγροεφοδίων».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είναι πολιτικά υποκινούμενες οι αγροτικές κινητοποιήσεις απάντησε πως «το ξεκίνημα, η οργάνωση ναι έγιναν από συγκεκριμένα στελέχη στη Θεσσαλία που τους ξέρουμε, έχουν κομματική προέλευση όμως αυτό έχει πλέον χαθεί μπροστά στη συμμετοχή πολύ περισσότερων προσώπων και δεν υπάρχει κομματικό πρόσημο. Δεν αναφερόμαστε ούτε συζητάμε επιλέγοντας αν ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο μελισσοκόμος ή ο αλιεύς είναι ΝΔ ή κάποιο άλλο κόμμα, για εμάς είναι όλοι το ίδιο και δεν θα αρνηθούμε το διάλογο διότι μέσα από το διάλογο προκύπτουν χρήσιμα πράγματα που γίνονται πράξη για τη Θεσσαλία.

Καταλήγοντας, ο Λευτέρης Αυγενάκης υπογράμμισε ότι «Δεν αρνηθήκαμε σε καμία περίπτωση να συναντηθούμε με οποιαδήποτε αντιπροσωπεία από τους αγρότες που βρίσκονται στον κόμβο τάδε ή στην δείνα πλατεία. Δεν έχουμε κάτι ούτε να φοβηθούμε ούτε να αρνηθούμε γιατί μέσα από την συζήτηση προκύπτουν πράγματα».