«Αυτή τη στιγμή, οκτώ χώρες στη Μέση Ανατολή στέλνουν πυραύλους η μία στην άλλη, όλα αυτά έρχονται και κλειδώνουν στη μαμά Αίγυπτο, η οποία φτωχοποιείται, με αποτέλεσμα να πιέζεται, αφού έχει περίπου 9 εκατομμύρια πρόσφυγες», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

«Από το 2015 δεν έχει φύγει ούτε μία βάρκα από την αιγυπτιακή αρχή κι αυτό είναι προς τιμήν της Αιγύπτου, ωστόσο έχουμε από την ανατολική Λιβύη Αιγύπτιους, οι οποίοι, ωθούμενοι από τη μεγάλη φτώχεια, έρχονται προς την Ελλάδα και την Ιταλία», πρόσθεσε.


Καιρίδης: Μικρή, αλλά ανησυχητική ροή προς τη Γαύδο και τη νότια Κρήτη

«Από τον Νοέμβρη και μετά βλέπουμε μία μικρή, αλλά ανησυχητική ροή προς τη Γαύδο και τη νότια Κρήτη, η οποία πρέπει να ελεγχθεί. Χρειαζόμαστε μία ναυτική επιχείρηση, όχι το Λιμενικό, χρειαζόμαστε μεγάλα σκάφη του πολεμικού ναυτικού στα ανοιχτά των λιβυκών χωρικών υδάτων σε συνεργασία με την Ευρώπη», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε πως «όλα αυτά έχουν συζητηθεί εκτενώς σε ευρωπαϊκό συμβούλιο, ωστόσο βρισκόμαστε ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο».

*Διαβάστε εδώ: Δημήτρης Καιρίδης: Αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης όσον αφορά το σύμφωνο για το μεταναστευτικό

«Στη 1/02 ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Συμβούλιο Κορυφής, προκειμένου να ζητήσει εκ νέου τα χρήματα που δικαιούμαστε για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, τα οποία είναι δύο δισεκατομμύρια», επισήμανε.

Τέλος, υπογράμμισε ότι είναι «αφελές να μην ανησυχούμε για όλη αυτή την κατάσταση, φλέγονται όλοι γύρω μας».