Συνεχίζονται οι τριγμοί σε Εκκλησία και πολιτικό σύστημα για την επέκταση του δικαιώματος στο γάμο και την τεκνοθεσία σε ομόφυλα ζευγάρια.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» και σε συνέχεια της συνάντησής του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος διαχώρισε τη θέση του για τη βάπτιση των παιδιών ομόφυλου ζευγαριού από αυτή του προκαθήμενου της εκκλησίας της Ελλάδος.

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Στη δική μας Εκκλησία δεν υπάρχει κώλυμα να βαφτίζεται ένα παιδί οποιασδήποτε προέλευσης

«Στη δική μας Εκκλησία δεν θεωρούμε ότι υπάρχει κάποιο κώλυμα για ένα παιδί οποιασδήποτε προέλευσης. Δεν μπορούμε να βάζουμε κάτω από το μικροσκόπιο τον τρόπο με τον οποίο συνελήφθη ένα παιδί και πώς ήρθε στον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο βάπτισης των παιδιών ομόφυλων ζευγαριών όταν τα αποφασίσουν τα ίδια, όντας ενήλικοι, κάτι που ειπώθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, παρόντος και του ιδίου.

«Να ξέρουμε ότι όσοι έχουν την κηδεμονία αυτού του παιδιού, είτε είναι φυσικοί γονείς είτε έχουν τη νομική του επιμέλεια, συναινούν στη βάπτιση. Αυτό είναι το νομικό κομμάτι. Το εκκλησιαστικό κομμάτι είναι να υπάρχει ανάδοχος που είναι Ορθόδοξος και αποτελεί την εγγύηση για την ορθόδοξη ανατροφή του παιδιού. Δεν νοείται να ζυγίζονται οι γονείς στην ορθόδοξη ευσέβειά τους και αργότερα να αποφασίζεται αν το παιδί μπορεί να βαπτιστεί ή όχι. Για αυτό υπάρχει ο ανάδοχος. Εφόσον, λοιπόν, συντρέχουν αυτές οι δύο προϋποθέσεις, δεν υπάρχει ούτε εκκλησιαστικά ούτε νομικά κάποιο κώλυμα για να γίνεται η βάπτιση ενός παιδιού», είπε, υπενθυμίζοντας ότι το ίδιο έπραξε και ο ίδιος το 2022, όταν βάπτισε παιδιά ομόφυλου ζευγαριού.

«Δεν θα υπάρξει ανάγκη για κομματική πειθαρχία», εκτιμά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ


Στην πολιτική σκηνή τώρα, με την δυναμική παρουσία του στην οργάνωση Ηρακλείου της ΝΔ στην Κρήτη ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης επιχείρησε να διαλύσει τα σύννεφα που έχουν μαζευτεί πάνω από τη κυβέρνηση εξαιτίας των πολλών αρνήσεων και της αποχής στην οποία προσανατολίζεται τόσο ο ίδιος όσο και δεκάδες άλλοι «γαλάζιοι» βουλευτές.

«Πρόκειται για αρνητικό προηγούμενο υπουργός της κυβέρνησης να απέχει από νομοσχέδιο στο οποίο έχει βάλει την υπογραφή του» σχολίαζουν από την αξιωματική αντιπολίτευση. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πάντως εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη για κομματική πειθαρχία παρά τις επιμέρους διαφωνίες τεσσάρων βουλευτών.

ΠΑΣΟΚ: Το 1/3 της Κ.Ο. δεν βλέπει θετικά το νομοσχέδιο

Στο ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία εξομάλυνσης στο εσωτερικό του κόμματος, με το φροντιστήριο της ΚΟ να συνεχίζεται και την επόμενη εβδομάδα.


Αν και η κεντρική θέση του ΠΑΣΟΚ υπέρ του νομοσχεδίου δεν πρόκειται να αλλάξει είναι αρκετοί οι βουλευτές του κόμματος που δεν σκοπεύουν να το υπερψηφίσουν. Αντίθετα περίπου το 1/3 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εκφράζει ενστάσεις απέναντι στην τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Έτσι περισσότεροι από δέκα βουλευτές του κόμματος με βάση την χθεσινή στάση που είχαν στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προσανατολίζονται προς την αποχή από την ψηφοφορία.

Ποιοι εκφράζουν ενστάσεις

Μάλιστα αρκετοί εξ αυτών όπως η Γραμματέας της Κ.Ο. Ευαγγελία Λιακούλη, η βουλευτής Εύβοιας Κατερίνα Καζάνη, η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, ο βουλευτής Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος τοποθετήθηκαν εκφράζοντας τις διαφωνίες τους με το νομοσχέδιο. Αρνητικοί αλλά με πιο σκληρή στάση απέναντι στο νομοσχέδιο παραμένουν οι βουλευτές Χίου και Λέσβου, Σταύρος Μιχαηλίδης και Παναγιώτης Παρασκευαΐδης αντίστοιχα όπως και οι δύο Μουσουλμάνοι βουλευτές του κόμματος Μπουρχάν Μπαράν και Ιλχάν Αχμέτ. Αρνητικός εμφανίζεται επίσης ο βουλευτής Δράμας Τάσος Νικολαΐδης όπως και ο βουλευτής Ρεθύμνης Μανώλης Χνάρης.

Οι υπόλοιποι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την Κρήτη Φραγκίσκος Παρασύρης και Ελένη Βατσινά κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους έχοντας εκφράσει προβληματισμούς ενώ θετικά έχει εκφραστεί μόνο η βουλευτής Λασιθίου Κατερίνα Σπυριδάκη. Την ίδια ώρα κλειστά κρατούν τα χαρτιά τους και ο Απόστολος Πάνας από την Χαλκιδική με την Νάγια Γρηγοράκου από την Λακωνία.


Το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο και για τα ομόφυλα ζευγάρια αναμένεται να ψηφιστεί στα μέσα Φεβρουαρίου.