Οι αυξήσεις στα επιδόματα αφορούν το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και των στρατιωτικών - Σωμάτων Ασφαλείας, ακόμα και εκείνων που λαμβάνουν στον μισθό τους προσωπική διαφορά, αμείβονται δηλαδή παραπάνω από το ενιαίο μισθολόγιο. Αυτό ξεκαθαρίζει απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας, Θάνου Πετραλιά, σύμφωνα με την οποία αυξάνονται κατά 30% τα ειδικά επιδόματα για τους δικαστικούς όλων των σωμάτων, με τα «γρηγορόσημα» για τις δικαστικές υποθέσεις να κινούνται από 447 ως 895 ευρώ τον μήνα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση για τη διασφάλιση αποδοχών προσωπικού του δημοσίου τομέα, οι προσαυξήσεις των αποδοχών τους περί αναπροσαρμογής επιδόματος θέσης ευθύνης και άλλων δεν συμψηφίζονται με τυχόν υφιστάμενη κατά την 31η Δεκεμβρίου 2023 προσωπική διαφορά αποδοχών. Επίσης, διευκρινίζεται ότι και η αύξηση αποδοχών που επέρχεται, από 1/1/2024, λόγω αναπροσαρμογής των βασικών μισθών στον δημόσιο τομέα, δεν συμψηφίζεται με τυχόν καταβαλλόμενη προσωπική διαφορά αποδοχών.


Παροχές

Επίσης, με την ίδια απόφαση, ορίζεται ότι τα επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις των δικαστικών λειτουργών αυξάνονται κατά 30% και κατά 10% τα επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις. Στα επιδόματα που αυξάνονται κατά 30% συγκαταλέγονται εκείνα της ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης των υποθέσεων, καθώς και αντιστάθμισης δαπανών στις οποίες υποβάλλονται κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους οι δικαστικοί λειτουργοί. Κατά 10% αυξάνεται η πάγια αποζημίωση,λόγω των ειδικών συνθηκών προσφοράς υπηρεσιών (πολύωρη παραμονή στην έδρα, απασχόληση χωρίς ωράριο εργασίας, κατ’ οίκον εργασία, προσφορά υπηρεσιών σε παραμεθόριες και προβληματικές περιοχές).

 

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή