Ύστερα από τη μακρά διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρει σε δήλωση ότι ότι η Συμμαχία πρόκειται να ενισχυθεί περαιτέρω με την προχώρηση της Σουηδίας και πως η Ελλάδα καλωσορίζει τα θετικά βήματα αυτής της προσθήκης.

Σε δήλωση του στη Λένα Αργύρη της ΕΡΤ και στον Μιχαήλ Ιγνατίου της Hellas Journal, ο Πρωθυπουργός σημειώνει τα εξής:

«H Ελλάδα καλωσορίζει τα θετικά βήματα προς την από μακρού αναμενόμενη προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και προσβλέπει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας. Αυτή θα ενισχύσει περαιτέρω τη Συμμαχία, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, ειδικά στο σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο. Στο ίδιο πνεύμα, η Ελλάδα υποστηρίζει τη συνολική ενίσχυση του ΝΑΤΟ, η οποία πρέπει να λαμβάνει υπόψιν τις ανησυχίες όλων των κρατών-μελών για την ασφάλειά τους. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται για την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.».

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά από την επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν

Στην επιστολή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Άντονι Μπλίνκεν αναφέρει τι περιέχει η συμφωνία:
Εκτός από την επιχορηγούμενη βοήθεια ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων για την ξένη στρατιωτική χρηματοδότηση (FMF) για τις αμυντικές αγορές της Ελλάδας, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η κρίσιμη υποστήριξη της Ουκρανίας, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρμεντ τονίζει ότι: 

Έχει ήδη ενημερώσει το Κογκρέσο για μεταφορές επιχορηγήσεων υπέρβασης αμυντικών ειδών (EDA) προς την Ελλάδα για:
    •    Δύο αεροσκάφη EDA C-130H,
    •    Δέκα κινητήρες EDA για αεροσκάφη P-3 και
    •    60 οχήματα μάχης πεζικού Bradley ως EDA.

Επίσης θα υποβάλει προς κοινοποίηση στο Κογκρέσο τα ακόλουθα προς μεταφορά στην Ελλάδα:
    •    Μέχρι 40 νέα αεροσκάφη F-35 μέσω Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού,
    •    Τρία πλοία κλάσης Protector ως EDA- και
    •    Διάφορα φορτηγά και ρυμουλκούμενα ως EDA.

Εξάλλου, θα υποβάλει στο Κογκρέσο πρόταση νόμου για τη μεταφορά πλοίων με αίτημα να παράσχει την απαραίτητη νομοθετική εξουσιοδότηση για τη μεταφορά στην Ελλάδα έως και τεσσάρων πλοίων παράκτιας μάχης ως EDA (σ.σ. από το απόθεμα άμυνας).

Επιπλέον, αναφέρει ότι «θα δώσω προτεραιότητα στην Ελλάδα για να λάβει τα πλεονάζοντα με προστασία από ενέδρες ανθεκτικά σε νάρκες, καθώς θα καταστούν διαθέσιμα κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, και θα εξετάσω τις ελληνικές απαιτήσεις σε περίπτωση που καταστούν διαθέσιμα τάνκερ KC-135». Μάλιστα, εκτός από τα αεροσκάφη C-130H, το Υπουργείο Άμυνας εργάζεται για να παράσχει στοιχεία τιμολόγησης και διαθεσιμότητας για μια ελληνική αγορά νέων C-130J.

Επίσης ο Μπλίνκεν επισημαίνει ότι «συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που θα μπορούσε η Ελλάδα να μεταφέρει ή να πωλήσει στην Ουκρανία. Εάν αυτές οι δυνατότητες ενδιαφέρουν την Ουκρανία και εν αναμονή της επανεξέτασης της κατάστασης και της σχετικής αξίας τους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπορούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για πιθανές πρόσθετες FMF έως 200 εκατομμύρια δολάρια για την Ελλάδα».