Ανάμεσα στις συμπληγάδες των καταλήψεων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και των μπλόκων των αγροτών πορεύεται το Μέγαρο Μαξίμου, που έχει επιπλέον μπροστά του τον «κάβο» της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

Καθώς μία από τις βασικές αρχές του πολυδύναμου εκσυγχρονισμού είναι η διασφάλιση της νομιμότητας παντού, η εικόνα να παραδίδονται στις καταλήψεις ολοένα και περισσότερες πανεπιστημιακές σχολές, αλλά και να απειλείται να κοπεί η Ελλάδα στα δύο από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, είναι φυσικό να σημαίνει συναγερμό στο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», σε σύσκεψη που έλαβε χώρα υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη προχθές στην πρωθυπουργική έδρα αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, η δυνατότητα της ψηφιακής διεξαγωγής της επερχόμενης εξεταστικής στα πανεπιστήμια, με τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, να καλεί έκτακτη σύγκληση της Συνόδου των Πρυτάνεων για την ερχόμενη Δευτέρα.

Την ίδια ώρα και με στόχο να αποσοβηθεί το κλείσιμο της εθνικής οδού, στην κυβέρνηση εμφανίζονται διά του αρμοδίου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, έτοιμοι να προχωρήσουν σε έναν ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

*Διαβάστε εδώ: Εισαγγελική έρευνα για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια με διπλή κατεύθυνση - Στο στόχαστρο καταληψίες και πρυτανικές Αρχές


Τι ζητούν

Προσώρας τα αιτήματα των αγροτών επικεντρώνονται στην ταχύτερη δυνατή καταβολή των αποζημιώσεων για τις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσε στη Θεσσαλία η κακοκαιρία «Ντάνιελ», στη μείωση του ΦΠΑ, αλλά και στην αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε και σε συζήτηση που είχε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνοντα σύμβουλο της JP Morgan Chase, Jamie Dimon, ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα για τον ίδιο και την κυβέρνησή του η ταχύτατη δυνατή προώθηση των μεταρρυθμίσεων σε όλο το φάσμα της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. «Η δέσμευσή μου είναι: “γκάζι” για τις μεταρρυθμίσεις, πάντα με έμφαση στη δημοσιονομική πειθαρχία. Προχωρώ όλες τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις τώρα. Ο πρωταρχικός στόχος μου είναι η αύξηση των πραγματικών μισθών, διότι γνωρίζουμε πως το κόστος ζωής εξακολουθεί να είναι αυξημένο. Καθώς η ανεργία μειώνεται, οι μισθοί αυξάνονται, αυτό είναι καλό, είναι καλό και για τις επιχειρήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην κρίσιμη παράμετρο της πολιτικής σταθερότητας, καθώς, όπως είπε, ηγείται μιας κυβέρνησης που διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία και έχει καθαρό πολιτικό ορίζοντα μπροστά της, χωρίς βουλευτικές εκλογές για τα επόμενα τρία χρόνια. Αναφέρθηκε στο πολύτιμο κεκτημένο της επενδυτικής βαθμίδας, στη δυνατότητα της στήριξης όλων όσοι το έχουν πραγματικά ανάγκη, αλλά και σε μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως η ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης, που είναι φανερό ότι συμβάλλει καθοριστικά στη σύγκλιση της ελληνικής πραγματικότητας με τα ευρωπαϊκά στάνταρ.


Εντυπωσιακή μείωση

Από την πλευρά του, ο Jamie Dimon τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα έχει αγκαλιάσει έναν υγιή δρόμο προς την οικονομική ανάπτυξη ο οποίος υποστηρίζεται από λελογισμένες πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που έχουν αποτύπωμα και έχει πετύχει εντυπωσιακή μείωση της αναλογίας χρέους και ΑΕΠ. Το έντονο ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για ελληνικές επιχειρήσεις, που βλέπουμε πλέον, αποτελεί απόδειξη της δυναμικής του ιδιωτικού τομέα στη χώρα και ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της ανάπτυξης στο μέλλον».

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή