Με χρονικό ενός προαναγγελθέντος γεγονότος μοιάζει η παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από το βουλευτικό αξίωμα, καθώς ακόμα και πριν τις πρόσφατες εθνικές εκλογές, τα Παραπολιτικά και ο Γιάννης Κουρτάκης είχαν δημοσιεύσει την σχετική πληροφορία στη στήλη του. Χρειάστηκαν, όμως, περίπου 8 μήνες για να επιβεβαιωθεί η πληροφορία, η οποία τότε είχε προκαλέσει τις σχετικές αντιδράσεις. Το πρωί της Πέμπτης ο κ. Βαρβιτσιώτης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και του γνωστοποίησε επισήμως την απόφασή του να αποχωρήσει από την πολιτική. Λίγη ώρα μετά έστειλε την επιστολή παραίτησης από το βουλευτικό αξίωμα στον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα. Τη θέση του παίρνει ο πρώτος επιλαχών στον Δυτικό Τομέα Δημήτρης Καλογερόπουλος.

Κάπως έτσι, λοιπόν, κλείνει ένας κύκλος, όχι μόνο για τον Μιλτιάδη αλλά συνολικά για την οικογένεια Βαρβιτσιώτη, καθώς από το 1961 το όνομα «Βαρβιτσιώτης» ήταν πάντα και αδιάλειπτα ανάμεσα στους 300 βουλευτές. Εξαίρεση, φυσικά, αποτελεί η επταετία της χούντας, το διάστημα 1967-1974.

*Διαβάστε ακόμα: Η επιστολή παραίτησης Βαρβιτσιώτη: "Ποτέ δεν κρύφτηκα στα δύσκολα"


Πότε ξεκινά η πολιτική καριέρα της οικογένειας Βαρβιτσιώτη


Ο πρώτος πολιτικός της οικογένειας ήταν ο παππούς του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, από τον οποίο κληρονόμησε και το όνομά του. Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ήταν βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος την περίοδο 1946-1950. Ακολούθησε ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, οποίος εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 1961 με την ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του οποίου υπήρξε επί δεκαετίες στενός πολιτικός φίλος. Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης εκλέχτηκε για τελευταία φορά βουλευτής (σ.σ: στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας) του ελληνικού κοινοβουλίου το 2000, ενώ το 2004 ήταν επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ. Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης διετέλεσε αντιπρόεδρος της ΝΔ, ενώ κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του θητείας πέρασε από πολλά και σημαντικά υπουργεία. Ο κ. Βαρβιτσιώτης ήταν από τα πρόσωπα που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην εκλογή του Κώστα Αλ. Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ, ενώ ήταν από τους πρωταγωνιστές της δημιουργίας του ιδρύματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Το μικρόβιο της πολιτικής απέκτησε από νεαρή ηλικία και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αρχικώς μέσα από τους κόλπους της ΜΑΚΙ, της μαθητικής νεολαίας της ΝΔ και ακολούθως της ΟΝΝΕΔ. Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο της Αθηνών και πολιτικές επιστήμες στο Extension School του Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ της Βοστώνης με ειδίκευση στον τομέα διεθνών σχέσεων. Η μεταπτυχιακή του εργασία είχε θέμα "Η Ελλάδα και οι Μεγάλες Δυνάμεις 1910-1920".

Σε ηλικία 31 ετών, το 2000, εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής με την ΝΔ στην Β’ Αθηνών. Από τότε και έως σήμερα που παραιτήθηκε δεν έχασε καμία εκλογική αναμέτρηση με την γαλάζια παράταξη. Ο κ. Βαρβιτσιώτης είχε και υπουργικές θητείες. Συγκεκριμένα πέρασε από το υπουργείο Εξωτερικών ως υφυπουργός στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή και ως αναπληρωτής υπουργός στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παραλλήλως τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο σημερινός πρωθυπουργός του ανέθεσαν το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Η θητεία του κ. Βαρβιτσιώτη στο Ναυτιλίας έληξε άδοξα μετά από μια εντελώς άστοχη δήλωση που είχε κάνει στον απόηχο του θανάτου του Κώστα Καργιώτη στο λιμάνι του Πειραιά. Ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει τότε αποδεκτή την παραίτησή του. Η παραίτηση από το υπουργείο Ναυτιλίας ενίσχυσε το περασμένο καλοκαίρι τις φήμες περί αποχώρησής του από την πολιτική. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βαρβιτσιώτης θα εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα στον ναυπηγικό Όμιλο του κ. Προκοπίου.

*Διαβάστε ακόμα: Παραίτηση Βαρβιτσιώτη: Ο "Πολιτικός Καφές" είχε προαναγγείλει τη συνεργασία του με τον εφοπλιστή Γ. Προκοπίου

Αξίζει να σημειωθεί πως ο παραιτηθείς βουλευτής είχε προσωπική σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ήταν ο μοναδικός εν ενεργεία βουλευτής της ΝΔ που τον είχε υποστηρίξει στη διαδικασία για την εκλογή προέδρου.

Μητσοτάκης: Τιμώ τον Μιλτιάδη, η πολιτική δεν είναι ισόβιο επάγγελμα


Είναι χαρακτηριστικό πως μετά την ανακοίνωση της παραίτησης από το βουλευτικό αξίωμα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια πολύ ζεστή δήλωση: «Με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, εκτός από την πολιτική συμπόρευση επί δεκαετίες, μάς συνδέει και προσωπική φιλία. Στα 25 χρόνια της διαδρομής του, πολιτεύθηκε με συνέπεια και στήριξε την παράταξη ως βουλευτής και υπουργός. Τιμώ το έργο του. Με την σημερινή του απόφαση, την οποία άκουσα με λύπη, δείχνει ότι για κάποιους η πολιτική δεν είναι μονόδρομος, ούτε ισόβιο επάγγελμα. Ο Μιλτιάδης, επέλεξε ο ίδιος τη στιγμή που θα κάνει το επόμενο βήμα στη ζωή του. Του εύχομαι κάθε επιτυχία και τον ευχαριστώ για τη συνεργασία και τη φιλία».