«Δεν υπάρχει δήμαρχος ή Περιφερειάρχης στην Ελλάδα που να μην γνωρίζει τον Δημήτρη Καλογερόπουλο». Αυτή η φράση συνοδεύει εδώ και χρόνια τον νέο βουλευτή Δυτικού Τομέα Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, που διαδέχεται τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στη Βουλή, μετά την ξαφνική παραίτηση του τελευταίου από το κοινοβούλιο.


Ο Δημήτρης Καλογερόπουλος έχει μακρά θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 23 Σεπτεμβρίου του 1952 και είναι Αρχιτέκτονας. Σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Ρώμης και της Φλωρεντίας απ’ όπου και αποφοίτησε. Διατηρούσε τεχνικό γραφείο ασχολούμενος με την μελέτη και κατασκευή ιδιωτικών έργων, ενώ είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Μηχανικών Δυτικής Αθήνας.


Ασχολήθηκε πρώτη φορά με την τοπική αυτοδιοίκηση το 1992, όταν διορίστηκε σε ηλικία 30 ετών νομάρχης Πρέβεζας θέση που διατήρησε μέχρι την ανάληψη της εξουσίας από την Κυβέρνηση Παπανδρέου. Έπειτα υπήρξε υποψήφιος δήμαρχος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 1994 και του 1998. Διετέλεσε Δήμαρχος Αιγάλεω για οκτώ συνεχόμενα έτη από το 2002 έως και το 2010. Στις αυτοδιοικητικές του 2002, εκλέχθηκε στον δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον υποψήφιο δήμαρχο Παναγιώτη Μπιτούνη που υποστηρίχθηκε από το κόμμα του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ίδιος υποστηρίχθηκε από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Το 2006, επανεκλέχθηκε από τον πρώτο γύρο δήμαρχος Αιγάλεω.

Η αυτοδιοικητική εμπειρία του Δημήτρη Καλογερόπουλου


Η εμπειρία του στην τοπική αυτοδιοίκηση αποκτήθηκε και μέσα από την θητεία του σε σημαντικές θέσεις. Διετέλεσε Πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής – ΤΕΔΚΝΑ από το 2007 έως το 2011 και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνα, μέλος του Δ.Σ. του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ), καθώς και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Οργάνωσης Διαχείρισης και Ανάπτυξης του Ελαιώνα (ΣΟΔΑΕ).

k1
k2
k3
k4
k5
k6
k8
k9
k10
k11
ka7


Επίσης, το 2012, τοποθετήθηκε Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, έως το 2014.
Το 2014 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Συντονιστής του Υπουργείου Εσωτερικών για την διαχείριση των αποβλήτων. Από το 2007 είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών έως και σήμερα.
Στην θητεία του, έχει εκλεγεί τρεις φορές Αντιπρόεδρος της Ομάδας του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) στην Επιτροπή των Περιφερειών και 4 φορές Αντιπρόεδρος της ΕτΠ.


Μεγάλη του αγάπη είναι και ο μαζικός αθλητισμός. Γι’ αυτό, από το 1999 έως το 2002, διετέλεσε πρόεδρος της τοπικής ομάδας της Α.Ο. Αιγάλεω. Έπειτα διετέλεσε σύμβουλος στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθήνας και αντιπρόεδρος της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΣΚΟΕ). Υπήρξε μέλος Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ). Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών. Το 2019 ήταν Υποψήφιος Βουλευτής στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, με τη Νέα Δημοκρατία. Το 2023 ήταν υποψήφιος και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις.


Έχει συμβάλει στην ανάπτυξη του Νοσοκομείου Δυτικής Αθήνας «Αγία Βαρβάρα» (Άμισθος Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. με την αναδιοργάνωση και επέκτασή του, από 50 κλίνες, σε 175 και τη λειτουργεία του με μερικές Εφημερίες).
Ο ίδιος είναι παιδί πολύτεκνης οικογένειας, είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη.