Προβάδισμα 21,5 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία από το ΠΑΣΟΚ, δίνει νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis που διεξήχθη για λογαριασμό του Mega.

Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 35,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 12,1 %, το ΠΑΣΟΚ  13,7 %, το ΚΚΕ  10,3 %, οι Σπαρτιάτες 3,2%, η Πλεύση Ελευθερίας 4,0 %, η Ελληνική Λύση 8,2%, η Νίκη 2,8 % και το ΜέΡΑ25 2,5% και Νέα Αριστερά 3,0.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο πολιτικός με τις περισσότερες θετικές γνώμες στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό παρότι έχει και αρκετές αρνητικές γνώμες. Δεύτερος πρωθυπουργός σε δημοτικότητα αναδεικνύεται ο Δημήτρης Κουτσουμπας, που φαίνεται ότι πέραν της διεύρυνσης της επιρροής του ΚΚΕ, έχει και θετικές γνώμες ως πρόσωπο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει 37% θετικές γνώμες και 56% αρνητικές, μπροστά από την Ζωή Κωνσταντοπούλου με 32%.

Στο χώρο της άκρας δεξιάς ο Κυριάκος Βελόπουλος φαίνεται πως κατοχυρώνει μια θέση που αποτυπώνεται και στο 24% των θετικών γνωμών. Αντιθέτως, ο Στέφανος Κασσελάκης εξακολουθεί, ακόμη και τώρα που πια είναι ένα οικείο πρόσωπο και όχι ένας άγνωστος πολιτικός, εξακολουθεί να έχει χαμηλή δημοτικότητα στο 22%, όσο παίρνει και ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

janmetron_11

Ενδιαφέρον έχει πώς κινείται η δημοτικότητα των πολιτικών ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση των ερωτώμενων. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έχει την πιο υψηλή δημοτικότητα στους αριστερούς αλλά και στους κεντροαριστερούς, με τον πρωθυπουργό και τον Νίκο Ανδρουλάκη να τον περνούν μόνο στους κεντρώους, κεντροδεξιούς και δεξιούς.

Αντιθέτως, ο Στέφανος Κασσελάκης προηγείται του Νίκου Ανδρουλάκη μόνο στους αριστερούς, ενώ στους κεντροαριστερούς τον φτάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης τα πιο υψηλά ποσοστά του στους κεντροαριστερούς και τους κεντροδεξιούς. Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την κορυφαία του επίδοση στους κεντροδεξιούς, με 81% όμως σε όσους δηλώνουν «δεξιοί» υποχωρεί στο 62%.


metron2



Όταν, όμως, ερχόμαστε στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, τότε φαίνεται ότι στο φόντο των συνολικών συσχετισμών ο πρωθυπουργός διατηρεί ένα πολύ καθαρό προβάδισμα με μια μικρή υποχώρηση στο 41%. Μεγαλύτερος αντίπαλός του παραμένει ο… κανένας, αφού αυτή η επιλογή παίρνει το 32%, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης έχει μόνο 6% και 5% ο Νίκος Ανδρουλάκης.

metron3


Πρόθεση ψήφου


Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει απώλειες πάνω από 2%, καθώς από 30,9% στην προηγούμενη δημοσκόπηση υποχωρεί στο 28,2%. Ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά υποχωρεί στη ζώνη των «μονοψήφιων» ποσοστών με 9,7, ενώ το ΠΑΣΟΚ «κατοχυρώνεται» ως δημοσκοπική αξιωματική αντιπολίτευση, με μια μικρή υποχώρηση από το 11,4% στο 11% και το ΚΚΕ εμφανίζει μικρή άνοδο στο 8,2%. Αντίστοιχα, άνοδο εμφανίζει στον χώρο της ακροδεξιάς και τη Ελληνική Λύση, στο 6,6%, την ώρα που η Νέα Αριστερά εμφανίζει μια μικρή άνοδο στο 2,4%.








Eκτίμηση ψήφου


Η τελική εκτίμηση ψήφου που κάνει αυτή τη στιγμή η δημοσκόπηση της Metrion Analysis έχει τη Νέα Δημοκρατία στο 35,2%, πιο κάτω από το 38% του Δεκεμβρίου, το ΠΑΣΟΚ στο 13,7% (14% τον Δεκέμβριο), το ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρεί στο 12,1%, το ΚΚΕ να ανεβαίνει στο 10,3%. Είναι μια εικόνα που δείχνει ότι γύρω από τη δεύτερη και την τρίτη θέση θα δοθεί μια πραγματική μάχη όταν γίνουν εκλογές.

Στο χώρο της ακροδεξιάς προβλέπει άνοδο της Ελληνικής Λύσης και βλέπει Σπαρτιάτες και Νίκη σε οριακές θέσεις. Αντιθέτως, βλέπει την Πλεύση Ελευθερία να διατηρεί ποσοστό εισόδου στη Βουλή, το ΜέΡΑ25 να μένει εκτός και τη Νέα Αριστερά να είναι στο όριο.



Μεγαλύτερο πρόβλημα η ακρίβεια

Διευρύνεται το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ως μεγαλύτερο πρόβλημα την ακρίβεια - κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα μήνα - ενώ ξαφνική πτώση κατά έξι μονάδες σημειώνεται στον δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης. Πάνω από επτά στους δέκα έχουν αρνητική γνώμη για την κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Αρνητική γνώμη έχουν οι ψηφοφόροι και ως προς την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, της διαφθοράς και της Υγείας. Αντίθετα, η κυβέρνηση παίρνει καλό βαθμό στην προσέλκυση τουρισμού, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην αμυντική θωράκιση της χώρας και στην εξωτερική πολιτική.



Ναι στο γάμο, όχι στην τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια



Το 62% των ψηφοφόρων συμφωνούν με τη θεσμοθέτηση του γάμου για ομόφυλα ζευγάρια, αλλά το 69% διαφωνεί με την τεκνοθεσία για μία οικογένεια ομοφύλων. Μόνον σε όσους αυτοτοποθετούνται ως «αριστεροί» είναι πλειοψηφικό το ποσοστό εκείνων που συμφωνούν με αυτή την προοπτική, η οποία προβλέπεται στο νομοσχέδιο που μπήκε στη διαβούλευση. Αντίθετα, μόνον σε όσους αυτοχαρακτηρίζονται «δεξιοί» υπάρχει πλειοψηφία κατά της θεσμοθέτησης του γάμου των ομοφύλων.




Ναι στα μη κρατικά πανεπιστήμια


Το 52% λέει «ναι» στην ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας, ενώ διαφωνεί το 45%. Είναι ενδιαφέρον το «χάσμα γενεών» που καταγράφεται: Στις νεότερες γενιές είναι πλειοψηφικό το «όχι», ενώ στις μεγαλύτερες κυριαρχεί το «ναι».




Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cynzoui8kyrl)