Η αποχή Βορίδη στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια δημιουργεί σοβαρό πολιτικό πρόβλημα σημειώνει ο Σωκράτης Φάμελλος. Ειδικότερα ο  πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος επισημαίνει ότι δημιουργείται σοβαρό θέμα κοινοβουλευτικής τάξης με τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, ο οποίος δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. Μάλιστα ο κ. Φάμελλος, στην συνέντευξη του στο ΣΚΑΙ, σημειώνει  ότι υπάρχει, παράλληλα, κυβερνητικό ζήτημα με την αποχή του υπουργού από την ψηφοφορία. 

Διαβάστε επίσης: Φάμελλος για επιστολική ψήφο: "Η κυβέρνηση δυναμιτίζει τη συζήτηση του νομοσχεδίου"

Φάμελλος για αποχή Βορίδη

 «Η Κυβέρνηση αφού «ταλαιπώρησε» την πολιτική για περίπου ένα εξάμηνο μέχρι να τολμήσει να δημοσιοποιήσει το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, το έθεσε σε δημόσια διαβούλευση μόλις χθες το βράδυ με περιορισμένη διαβούλευση μίας εβδομάδας! Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο ζήτημα δεν εξαντλείται σε τόσο περιορισμένο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, έχει προκύψει σοβαρό θέμα κοινοβουλευτικής τάξης και κυβερνητικό με τον υπουργό Επικρατείας, ο οποίος δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. Εγείρεται μεγάλο πολιτικό ζήτημα και στον κοινοβουλευτικό κανόνα. Θα έχει αξιοπιστία η κυβέρνηση, όταν ο αντ΄αυτού του κ. Μητσοτάκη δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο; Πως θα τοποθετείται από εδώ και εμπρός στη Βουλή; Εμείς σε όποιο νομοσχέδιο και σε όποιο άρθρο συμφωνούμε το ψηφίζουμε. Σε όποιο διαφωνούμε ασκούμε κριτική για να το διορθώσει η Κυβέρνηση. Δεν είναι όμως δυνατόν ο Υπουργός Επικρατείας της Κυβέρνησης να διαφωνεί, να μην ψηφίζει νομοσχέδιο και να παραμένει στη θέση του», τόνισε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και στην εκπομπή «Σήμερα» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο.

Φάμελλος για δημοσκοπήσεις

Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας ο Σ.Φάμελλος υπογράμμισε «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. οφείλει μία απάντηση στην κοινωνία. Προσωπικά εκτιμώ ότι μέχρι να ολοκληρωθεί το συνέδριο η εικόνα μίας ολοκληρωμένης αξιόπιστης πρότασης προς την κοινωνία δεν θα έχει ολοκληρωθεί. Εξάλλου ολοκληρώσαμε και παρουσιάσαμε τις θέσεις μας για το συνέδριο μόλις πριν από δέκα ημέρες. Το πρόβλημα και η ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν ήταν η αλλαγή του Προέδρου, το πρόβλημα ήταν ότι έπρεπε να αλλάξει το κόμμα γιατί υπήρχαν σοβαρά ελλείμματα, όπως και στην εκπομπή του προς την κοινωνία. Πρέπει να υπάρχει μία αξιόπιστη πρόταση εναλλακτικής προοδευτικής Κυβέρνησης, όχι μόνο αντιπολίτευση. Δεν χρειαζόμαστε ένα κόμμα οπαδών, χρειαζόμαστε ένα κόμμα που θα κάνει μεταρρυθμίσεις. Και η στάση που κρατήσαμε στην επιστολική ψήφο ήταν μια απόδειξη ότι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε υπερβάσεις και να καταθέτουμε προτάσεις».

Φάμελλος για επιστολική ψήφο

Αναφερόμενος στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου σημείωσε «Διατυπώσαμε από την πρώτη στιγμή την άποψη ότι μας ενδιαφέρει να εργαστούμε όλοι μαζί στη Βουλή για την επιστολική ψήφο. Το καταθέσαμε στη συνάντηση που είχαμε με την κα Κεραμέως και τον κ.Λιβάνιο, τον Δεκέμβριο στη Βουλή, όπου κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις αλλά δεν μας άκουσαν. Παράλληλα, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η διαβούλευση πραγματοποιήθηκε την περίοδο της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, υποτιμώντας με αυτόν τον τρόπο την κοινωνία. Εμείς παρόλα αυτά συμφωνήσαμε επί της αρχής καταθέτοντας δέκα προτάσεις, μεταξύ αυτών τον ηλεκτρονικό εκλογικό κατάλογο και τη σύσταση Ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Εκλογών. Η Κυβέρνηση δεν μας άκουσε. Η Κυβέρνηση υπονόμευσε τη συναίνεση και στο τέλος έριξε και τη «βόμβα» με την τροπολογία της κας Κεραμέως».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των κινητοποιήσεων των φοιτητών και των πανεπιστημιακών ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε «Έχουμε παράλληλα μέτωπα αυτές τις μέρες και στον αγροτικό κόσμο, που δεν τα βγάζει πέρα με το κόστος παραγωγής, αλλά και στα πανεπιστήμια, όπου όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα αγωνιά για την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων. Πρέπει να σταματήσει το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Δεν φτάνει που θα δημιουργήσει διακρίσεις στην εκπαίδευση, καθώς δεν θα μπορούν να σπουδάζουν όλα τα παιδιά αν δεν έχουν χρήματα, η Κυβέρνηση έρχεται να δημιουργήσει και μία περιττή ένταση μέσα στα πανεπιστήμια. Κινητοποιούνται οι φοιτητές και οι πανεπιστημιακοί γιατί αγωνιούν για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η λύση είναι να έχουμε ισχυρά δημόσια πανεπιστήμια και να δοθεί λύση με απόσυρση του νομοσχεδίου της Κυβέρνησης».

Σ. Φάμελλος_ΣΚΑΙ_Σήμερα_25.01.24