«Οι μεταρρυθμίσεις και το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργούν εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη των επενδύσεων». Αυτό τόνισε, στο Gala του Economist «The World Ahead 2024» ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος μίλησε για τις προτεραιότητες του υπουργείου για το νέο έτος.

Διαβάστε σχετικά: Λάρι Σάμερς (πρώην ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα υπερήφανη γιατί είναι η πιο βελτιωμένη οικονομία στον κόσμο

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης: «Η εκδήλωση λαμβάνει χώρα σε ένα διεθνές περιβάλλον ενδιαφέρον και ταραχώδες. Η ανασφάλεια έχει γίνει πλέον κανονικότητα με επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον η Ελλάδα αναδείχθηκε σε μία από τις λίγες πηγές καλών ειδήσεων. Ανακάμψαμε γρήγορα από την πανδημία και φτάσαμε να έχουμε τον 3ο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

Η ανεργία μειώθηκε σε μονοψήφιο ποσοστό για πρώτη φορά από το 2010. Έχουμε αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια και, μετά από τις πρόσφατες εκλογές, έχουμε μπροστά μας έναν καθαρό πολιτικό ορίζοντα.

Η πρόοδος αυτή επισημάνθηκε και αναγνωρίζεται και από τον Economist που μας κατέταξε στην κορυφή της λίστας με τις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις. Η επιτυχία δεν είναι τυχαία και απορρέει από 3 άξονες:

- Τη συνεπή δημοσιονομική πολιτική

- Την υλοποίηση φιλοαναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων

- Και την άσκηση αποτελεσματικής και δίκαιης πολιτικής.

Έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε και το 2024» ανέφερε και συνέχισε:

«Θα σας πω τι σχεδιάζουμε:  Ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ, αρκετά υψηλότερο από άλλες χρονιές. Χωρίς δημοσιονομική σοβαρότητα δεν πάμε πουθενά, είναι ένα μάθημα που μάθαμε και δεν το ξεχνάμε. Άμεσα συνδεδεμένη είναι η προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαπαλλαγής.

Θα το καταλαβαίνετε από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που αυξάνονται κι εμείς το καταλαβαίνουμε από τα έσοδα. Δεν πρόκειται για μία μεταρρύθμιση στα χαρτιά, προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίησή της. Ήδη έχει ξεκινήσει η διασύνδεση POS με ταμειακές.  Αντίστοιχα στο α’ τρίμηνο θα έχει προχωρήσει η καθολική εφαρμογή του myData. Παράλληλα, συνεχίζουμε με την ελάχιστη φορολογία 15% των πολυεθνικών βάζοντας τέλος σε φορολογικούς παραδείσους.

Στον δεύτερο άξονα, προβλέπουμε αύξηση 15% στις επενδύσεις χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης. Με μεγάλες επιχειρήσεις, θα προσφέρουμε ποιοτικές θέσεις εργασίας, καθώς έρχεται προς ψήφιση νομοσχέδιο για να ενισχύσουμε τα κίνητρα για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα κονδύλια που διαθέτει η Ελλάδα. Με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας θα προχωρήσουμε σε μεταρρύθμιση για το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Άρρηκτα συνδεδεμένη είναι και η εξυγίανση της ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος, αυτό επιδιώκουμε στη μεταρρύθμιση που περάσαμε για τις τράπεζες και τα δάνεια. Σημαντική είναι και η υλοποίηση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες. Τονίζεται πως εντός των επόμενων μηνών αναμένεται να προχωρήσει η διαδικασία για την Τράπεζα Πειραιώς.

Παράλληλα, στοχεύουμε σε αποτελεσματικότερη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας μέσω αποκρατικοποιήσεων. Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η εισαγωγή του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Όσον αφορά τον τρίτο άξονα, θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε το εισόδημα στηριζόμενοι στα θεμέλια μίας υγιούς πολιτικής.  Κάναμε πράξη το 50% των προεκλογικών μας δεσμεύσεων δείχνοντας ότι εννοούμε αυτό που λέμε προεκλογικά.

Σήμερα ανακοινώσαμε πρόσθετα μέτρα στήριξης των νέων οικογενειών. Παράλληλα, στον προϋπολογισμό προβλέπεται αύξηση άνω των 200 εκατ. για την παιδεία και αύξηση άνω των 400 εκατ. για την υγεία. Παράλληλα με την προσπάθεια να αυξάνονται οι δαπάνες, μας νοιάζει η σωστή αξιοποίηση των χρημάτων των φορολογουμένων.

Η Ελλάδα σημείωσε την απόλυτη ανατροπή και αναδείχθηκε σε ευχάριστη έκπληξη για όλη την ευρωζώνη».

«Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας, επενδυτικό κενό και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν, ωστόσο έχουμε αφήσει τα χειρότερα πίσω μας. Συνδυάζεται το σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής με την πολιτική σταθερότητα» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

«Ανακατευθύνουμε την οικονομία προς ένα μοντέλο χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Αυτό επιτάσσει το πατριωτικό μας καθήκον και γιατί όχι του χρόνου να πετύχουμε πάλι επιτυχία στον Εconomist.

Υπήρχαν πολλές ψευδαισθήσεις όσον αφορά τις επενδύσεις. Πολλοί πίστευαν ότι μπορούσαμε να έχουμε επενδύσεις χωρίς επενδυτές. Πρέπει να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις, γιατί έτσι στηρίζουμε τις προοπτικές της χώρας. Είναι από τα μυστικά της κυβέρνησης στο δρόμο μίας οικονομικής σταθερότητας.

Όσον αφορά τα ποσοστά ανεργίας, υπάρχει σημαντική μείωση. Αυτό όμως δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Στην Ελλάδα έχει να κάνει με τις δεξιότητες γι’ αυτό έχουμε κατανείμει ένα σημαντικό ποσοστό από το ΤΑΑ για να χρησιμοποιηθούν με τον κατάλληλο τρόπο» συνέχισε.

Αξαρλόγλου: Πετύχαμε επειδή υπήρξε σχεδιασμός

«Αν δούμε τους μακροοικονομικούς δείκτες βλέπουμε βελτίωση της οικονομίας, η ανεργία έχει μειωθεί, το ΑΕΠ αυξάνεται, οι εξαγωγές έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 4 χρόνια. Αυτό είναι καθαρό όραμα και στρατηγική της κυβέρνησης. Πετύχαμε αυτά τα αποτελέσματα όχι επειδή κερδίσαμε το λαχείο, αλλά επειδή υπήρξε σχεδιασμός και επίτευξη», είπε με τη σειρά του ο κ. Κώστας Αξαρλόγλου

«Πέραν της βελτίωσης της οικονομίας, είχαμε και αναδιάρθρωση. Το 2009 το 20% του ΑΕΠ ήταν εξαγόμενο, το 2023 το ποσοστό έφτασε 50%, μιλάμε για μία εντελώς διαφορετική οικονομία.

Όταν οι οικονομίες αναδιαρθρώνονται και όταν επηρεάζονται από την τεχνολογία τα πράγματα εξελίσσονται πολύ γρήγορα και έχουμε συμφορήσεις. Το βλέπουμε στην καθημερινή ζωή, οι τιμές ανέβηκαν, οι επιχειρηματίες ζορίζονται, υπάρχει έλλειψη ταλέντων. Σε αυτή την αναδιάρθρωση πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να βοηθήσουμε την οικονομία να στηρίξει την ανάπτυξη» τόνισε.

«Η πρόκληση είναι να έχουμε μία συμπεριληπτική ανάπτυξη. Έχουμε πόλωση παγκόσμια και οι υπόλοιποι μένουν εκτός. Να έχουμε συμπερίληψη για τους περισσότερους από εμάς για μακροχρόνια ανάπτυξη» είπε χαρακτηριστικά.

Χατζηδάκης: Δίνουμε κίνητρα στους επενδυτές

Παίρνοντας ξανά τον λόγο, όσο αφορά στις επενδύσεις, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε: «Οι επενδυτές είναι αυτοί που επιλέγουν την βιομηχανία όπου θα επενδύσουν, όπως η φαρμακοβιομηχανία ή ο τομέας των logistics. Δίνουμε κίνητρα, αξιοποιούμε το Ταμείο Ανάκαμψης, όλοι πρέπει να επικεντρωθούμε στην ψηφιακή οικονομία και σε ζητήματα πράσινης ανάπτυξης. Έχουμε δημιουργήσει ένα καλύτερο επενδυτικό περιβάλλον και εναπόκειται στους επενδυτές να επενδύσουν τη χώρα μας.

Υπάρχει μία φιλοεπενδυτική κυβέρνηση και πιστοληπτική αξιοπιστία. Όταν έχεις βεβαιότητα μαζί με τομείς που βρίσκονται σε άνοδο, προσελκύεις επενδύσεις. Οι αμερικανικές εταιρείες επενδύουν στην Ελλάδα, όπως Google, Amazon, Cisco. Αυτό το καλωσορίζουμε όμως υπάρχουν και επενδυτές άλλων χωρών που διψούν να επενδύσουν στην Ελλάδα και έχουμε δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες».

«Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε την εικόνα της χώρας, αλλά και να δημιουργήσουμε την ευχάριστη έκπληξη για την ευρωζώνη και την παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει αυτή την προσπάθεια» είπε κλείνοντας.