Μια σειρά στρατηγικών κινήσεων στο εσωτερικό μέτωπο ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας των υποχρεώσεών του εκτός συνόρων. Βλέπετε, με δεδομένο ότι η προεκλογική περίοδος για τη μάχη της ευρωκάλπης έχει ουσιαστικά ξεκινήσει με την είσοδο του 2024 και ο «γαλάζιος» κομματικός μηχανισμός αρχίζει να ζεσταίνεται εκ νέου, το Μέγαρο Μαξίμου εκπονεί ένα πρώτο σχέδιο περιοδειών και πρωτοβουλιών που θα φέρουν τη σφραγίδα του πρωθυπουργού και θα επιβεβαιώνουν την πολιτική του επιρροή. Όπως έχουν γράψει προσφάτως τα «Π», κεντρικός στόχος σε ό,τι αφορά την κατάρτιση του πρωθυπουργικού προγράμματος για τις εξορμήσεις ανά την ελληνική περιφέρεια είναι να συνοδευτούν είτε με τη δρομολόγηση είτε με την ολοκλήρωση σημαντικών έργων για τις τοπικές κοινωνίες, τα οποία ωστόσο θα έχουν γενικότερα θετικό αντίκτυπο. Ενδεικτικό παράδειγμα η παρουσία του στην Ήπειρο, με φόντο την περαίωση των εργασιών στη λεγόμενη «παράκαμψη της Αμφιλοχίας», η οποία ουσιαστικά θα ενώνει το Ακτιο με την Ιονία Οδό.

Με τον τρόπο αυτόν, ο πρωθυπουργός επιθυμεί να καταδείξει πως, παρά τη δύσκολη διεθνή οικονομική συγκυρία, την αναγκαστική ανακατάταξη των οικονομικών κυβερνητικών προτεραιοτήτων, είτε λόγω της καταστροφής σε Θεσσαλία και Εβρο είτε εξαιτίας των έκτακτων βοηθημάτων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, το αναπτυξιακό πλάνο της κυβέρνησης για τη χώρα προχωράει κανονικά και σε όλα τα επίπεδα.

Παράλληλα, θα εξακολουθήσουν να «τρέχουν» οι στοχευμένες επισκέψεις στις γειτονιές της Αττικής, με τον πρωθυπουργό να στέλνει το μήνυμα της συνέχισης της επικοινωνίας με τους πολίτες ανεξαρτήτως συνθηκών, αλλά και της προσωπικής του μέριμνας για την πάταξη των φαινομένων αισχροκέρδειας στους κόλπους της αγοράς, με τον συμβολισμό των προηγούμενων αντίστοιχων περιστάσεων να θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένος από το επιτελείο του Μαξίμου, όχι μόνο στο πεδίο των εντυπώσεων, αλλά και της ουσίας.


"Τσεκάρει" βιογραφικά για τις ευρωεκλογές ο Μητσοτάκης


Από εκεί και πέρα, το ενδιαφέρον τόσο του Μεγάρου Μαξίμου όσο και της Πειραιώς στρέφεται στην εξεύρεση των πλέον κατάλληλων προσώπων για μια από τις 42 θέσεις του ευρωψηφοδελτίου του κυβερνώντος κόμματος. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, η γραμματέας της Ν.Δ., Μαρία Συρεγγέλα, ο γενικός διευθυντής, Γιάννης Σμυρλής, και ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη Θανάσης Νέζης μαζεύουν πλέον συστηματικά βιογραφικά, προκειμένου η λίστα να συμπληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο. Πέραν των θέσεων που έχουν ήδη «κλειδώσει» (Β. Μεϊμαράκης, Α.-Μ. Ασημακοπούλου, Στ. Κυμπουρόπουλος, Δ. Τσιόδρας), ακούγεται εντόνως το τελευταίο διάστημα ότι ίσως δοθεί μια ευκαιρία στην Ελίζα Βόζεμπεργκ, προκειμένου να διεκδικήσει ακόμα μία θητεία σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο. Αμέσως μετά την επιστροφή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπει στη διαδικασία να ελέγξει τα πρώτα βιογραφικά και να λύσει τις πιο «εύκολες» σχετικές εκκρεμότητες.


Το μυαλό στα...δεξιά


Ακόμα ένα μέτωπο το οποίο παρατηρούν προσεκτικά στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αυτό των εκλογικών συνεπειών που μπορεί να έχουν τα θέματα της ακρίβειας ή του νομοθετήματος για τα ομόφυλα ζευγάρια στους κόλπους της παραδοσιακής δεξιάς βάσης της Ν.Δ., δεδομένης, βεβαίως, και της γενικότερης χαλαρότητας με την οποία αντιμετωπίζονται διαχρονικά από τους πολίτες οι ευρωεκλογές. Ως εκ τούτου, το Μαξίμου βλέπει με ιδιαίτερη προσοχή τα πεδία ενδιαφέροντος της δεξαμενής αυτής, αρχής γενομένης από την ασφάλεια, η οποία ούτως ή άλλως βρίσκεται σταθερά στην κορυφή των κοινωνικών προτεραιοτήτων σε όλες τις μετρήσεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρατηρούν τις εκλογικές συνέπειες που μπορεί να έχει η ακρίβεια ή το νομοθέτημα για τα ομόφυλα ζευγάρια


Η μεγάλη πρόκληση της παρούσας συγκυρίας, εκτός από τη στόχευση της συνέχειας των απτών αποτελεσμάτων στις προσπάθειες για τον περιορισμό της εγκληματικότητας, δεν είναι άλλη από τη διατήρηση των ισορροπιών ενόψει της κινητικότητας που αναπτύσσεται από αριστερές και εξωκοινοβουλευτικές ομάδες εντός των πανεπιστημίων, αλλά και εκτός (με πορείες διαμαρτυρίας και συλλαλητήρια σχεδόν σε όλη την Ελλάδα) ως αντίδραση στον νόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. «Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους ο πολύπειρος Χρυσοχοΐδης επανήλθε στην Κατεχάκη είναι κι αυτός», διαμηνύουν οι γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις στους κόλπους του στενού συστήματος Μητσοτάκη. Εξάλλου, αφενός η κοινωνία έχει αποδείξει πια πως είναι αντίθετη σε καθετί που διαταράσσει τη γενική ομαλότητα, αφετέρου πρόκειται για μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επανασυσπειρωθεί (εάν και εφόσον επιτευχθούν οι κεντρικές κυβερνητικές και επιχειρησιακές επιδιώξεις) πέριξ της Ν.Δ. μια μερίδα απογοητευμένων -λόγω γάμου ομόφυλων ζευγαριών και τεκνοθεσίας- δεξιών ψηφοφόρων

Δημοσιεύτηκε στα "Παραπολιτικά" στις 20 Ιανουαρίου