Πυργιώτης γέννηµα-θρέµµα, µεγαλωµένος στην περιοχή του Αγιου Σπυρίδωνα. Είναι τυχερός για τα όσα έζησε ως παιδί, ως φοιτητής, ως σύζυγος, ως µπαµπάς και ως πολιτικός. Ευαίσθητος, δίκαιος, ψύχραιµος, που στα δύσκολα επιλέγει τη νηφαλιότητα και την ανάλυση των δεδοµένων, αλλά δεν αντέχει την αχαριστία. Ευγενικός, που σέβεται τη διαφορετικότητα των πολιτικών του αντιπάλων. Παραµένει ερωτευµένος µε τη γυναίκα του, Ελευθερία. Εχει αδυναµία στα δύο του παιδιά, Ελευθερία και Χρήστο. Λατρεύει την πεθερά του. Στα αρνητικά του, ο παρορµητισµός, όταν αντιµετωπίζει την αδικία. Εχει περάσει από τα άδυτα του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, αλλά και από τα νερά… του υπουργείου Ναυτιλίας. Αθλητής µπασκετικός, Ολυµπιακός εντός Ελλάδας, είναι µε όλες τις ελληνικές οµάδες που παίζουν Ευρώπη. Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και τοµεάρχης Παιδείας. Ο λόγος για τον ∆ιονύση Καλαµατιανό.

  • Τα µαθητικά χρόνια τα αναπολεί µε πολλή αγάπη και νοσταλγία. «∆ηµοτικό, Γυµνάσιο και Λύκειο πήγα σε µια λαϊκή γειτονιά. Από µικρός ήρθα σε επαφή µε ανθρώπους του µόχθου, της δηµιουργίας και της παραγωγής. Το σπίτι µας ήταν στις παρυφές του Πύργου. Μεγάλωσα κι έζησα τις εποχές που οι αγρότες φόρτωναν το γαϊδουράκι µε τα κηπευτικά τους και πήγαιναν στη λαϊκή για να πουλήσουν τα καλούδια τους». Προκοµµένος, «νιώθω πολύ τυχερός που µεγαλώσαµε έτσι µε πολλή οικογενειακή θαλπωρή και αγάπη», εξηγεί µε χαµόγελο υπερηφάνειας.
  • Μόνο µε καλές αναµνήσεις περιγράφει τα µαθητικά και φοιτητικά χρόνια. «Ηθελα να γίνω εκπαιδευτικός όσο ήµουν στο σχολείο. Φανταζόµουν τον εαυτό µου να διδάσκω - µου άρεσε. Γι’ αυτό ακολούθησα τη Φιλοσοφική, που ήταν η πρώτη µου σχολή. Φιλοσοφική Ιωαννίνων. Ηµουν πολύ τυχερός που σπούδασα και έζησα σε επαρχιακή φοιτητική πόλη και ειδικά τα Γιάννινα. Ακολούθησε η Νοµική στο Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο». Τι άλλαξε και έγινε νοµικός; «Στην πορεία στα φοιτητικά χρόνια, που ασχολήθηκα µε ευρύτερα κοινωνικά θέµατα, είχα φίλους στη Νοµική Αθηνών. Ερχόµουν συχνά στην Αθήνα και παρακολουθούσα στο αµφιθέατρο µαθήµατα... και γοητεύθηκα».
  • Ο ∆ιονύσης-Χαράλαµπος Καλαµατιανός, Ζυγός στο ζώδιο, από µικρός «είχα πολύ έντονο το αίσθηµα του δικαίου. Ξέρω πόσο Ζυγός είµαι, γιατί δεν µπορώ την αδικία και την αχαριστία. Από µικρός ήµουν διεκδικητικός. Ηθελα να βγαίνω µπροστά στα θέµατα κοινωνικής δικαιοσύνης. ∆εν µπορώ µε τίποτα την αδικία. Είµαι πολύ προσηλωµένος στα θέµατα ισότητας, δικαιωµάτων και δικαιοσύνης».
  • Ο βουλευτής γεννήθηκε το 1974. «Είµαστε η γενιά των µαθητικών κινητοποιήσεων ’90-’91, εποχή της δολοφονίας Τεµπονέρα, µε τα κινήµατα εναντίον της αντιεκπαιδευτικής νοµοθέτησης». Ανήκε στον σοσιαλιστικό χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι γενιά του Αλέξη Τσίπρα. «Συνοµήλικοι είµαστε. Ο πρόεδρος είναι τρεις µήνες µεγαλύτερός µου. Στον Πύργο τα γεγονότα ήταν πολύ κοντινά µας. Ηµασταν πολύ δραστήριοι και συνειδητοποιηµένοι. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο λόγος που αποφάσισα να κατεβώ στην πολιτική. Η ένταξή µου στον ΣΥΡΙΖΑ ήρθε το 2010, τότε που δεν διαφαινόταν ότι θα είχε αυτήν την εξέλιξη διακυβέρνησης της χώρας. Ηταν ένα µικρό κόµµα». Οπως εξηγεί, όταν «το 2009 η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έκανε στροφή δεξιά, σε δεξιές πολιτικές, εµείς στηρίξαµε το ‘‘Σοσιαλισµός ή Βαρβαρότητα’’. ∆υστυχώς το καράβι πήγε αλλού».
  • Θυµάται τη συνάντησή του µε τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Με ενέπνευσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ασχολήθηκα ενεργά. Ηµουν υποψήφιος περιφερειακός σύµβουλος µε το ψηφοδέλτιο του πολυδιασπασµένου, τότε, ΣΥΡΙΖΑ. Είδα ότι ο Αλέξης, ο ηγέτης, έχει τις δυνατότητες για να ακολουθήσουµε έναν άλλο δρόµο και µπήκα ενεργά στην πολιτική». Εζησε από µέσα την εποχή των µνηµονίων «ως νοµικός, στενός συνεργάτης του ∆ηµήτρη Στρατούλη, αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης. Ετοιµάσαµε πολλά νοµοθετήµατα, µεταξύ των οποίων τον νόµο για τις 100 δόσεις τον Μάρτιο του 2015. Βοηθούσα εθελοντικά. Μετά µου ζήτησε να αναλάβω τη διοίκηση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, αλλά αρνήθηκα. Είχα το γραφείο µου, δεν ήθελα να το αφήσω. Με έπεισε τελικά να αναλάβω τον µεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα. Αποφάσισα να πάω, ώστε να λυθούν προβλήµατα πριν από τη γέννησή τους. Πήγα την περίοδο των capital controls. Κάναµε να κοιµηθούµε ένα µήνα... Να µπουν οι συντάξεις, να πάνε όλα καλά, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες» και µόλις στα 40 έτη του. Ο ∆. Καλαµατιανός έχει διατελέσει και γενικός γραµµατέας του υπουργείου Ναυτιλίας.
  • Με τη σύζυγό του Ελευθερία «γνωριστήκαµε από κοινούς φίλους. Μοριακή βιολόγος, διευθυντικό στέλεχος σε εταιρεία. Εχουµε σχέση εµπιστοσύνης. Αντέχει την πολιτική. Είναι δίπλα µου. Λείπω πολύ στην εκλογική µου περιφέρεια. Το αποφασίσαµε µαζί ότι και τα δύο βήµατα µπορούµε να τα κάνουµε. Η σχέση µας είναι το λιµάνι µας, το στήριγµά µας. Εχει αναλάβει και το σπίτι και τα παιδιά».
  • Το πιο σηµαντικό όµως, σύµφωνα µε τον βουλευτή, «είναι ότι η γυναίκα µου µαγειρεύει καταπληκτικά, όπως και η µητέρα µου, που πρωταγωνιστεί στα τραπέζια, αλλά και η πεθερά µου». Μητέρα, σύζυγος και κόρη έχουν το ίδιο όνοµα: Ελευθερία. «Οσο πιο ελεύθερος νιώθω τόσο πιο δεµένος είµαι µε τη γυναίκα µου».
  • Λείπει από την πολιτική ο Αλέξης Τσίπρας; «Λείπει! Οχι µόνο σε µένα. Λείπει σε πολλούς Ελληνες. Είναι τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο, όχι µόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για την προοδευτική παράταξη και την Ελλάδα. Από πολύ µικρός ηγήθηκε του κόµµατος και ενέπνευσε εκατοµµύρια Ελληνες. Πίστεψαν σε αυτόν, όπως κι εγώ. Θεωρώ ότι το αποτύπωµά του στην πολιτική είναι πολύ έντονο. Πιστεύω ότι έχει αδικηθεί στην κριτική απέναντί του. Εµείς ξέρουµε τον αγώνα που έκανε. Τι άνθρωπος είναι. Αξιος, ικανός.. . Είναι ενεργός πολιτικά. ∆εν είναι παρελθόν. Είναι παρών και έχει και µέλλον. Το πιστεύω ότι ετοιµάζεται να εντείνει τις παρεµβάσεις και τις πρωτοβουλίες του».
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» της Κυριακής