Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς, επισκέφτηκε την Πάτρα, όπου πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων, ενώ ήταν κεντρικός ομιλητής, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ με κεντρικό θέμα «Οι αναπτυξιακές προοπτικές των περιφερειακών λιμένων και η θετική επίδρασή τους στην τοπική οικονομία».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στην πόλη, ο Γιάννης Παππάς είχε σειρά συναντήσεων με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένα Πατρών Παναγιώτη Αναστασόπουλο, ενώ στη συνέχεια μετέβη στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πατρών όπου συναντήθηκε με τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και επισκέφτηκε το υπερσύγχρονο πλωτό ανοιχτής θαλάσσης ΛΣ 930.


«Όραμά μας να δημιουργήσουμε ξανά μια ισχυρή Πάτρα»

Κατά τη συνάντηση με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, συζητήθηκε η αξιοποίηση των παραλιακών μετώπων της Δυτικής Ελλάδας, οι λιμενικές υποδομές και ο θαλάσσιος τουρισμός.

Βασικός στόχος και κοινός τόπος των συζητήσεων, η δημιουργία νέων αναπτυξιακών προοπτικών.

Αμέσως μετά, ο υφυπουργός συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένα Πατρών. Όπως επισήμανε ο Γιάννης Παππάς, το λιμάνι της Πάτρας είναι ζωτικής σημασίας για την αχαϊκή πρωτεύουσα και τη σύνδεση της με την Ευρώπη. Πρόσθεσε πως πρέπει να γίνουν πολλά στη Δυτική Ελλάδα καθώς είναι η νέα πλευρά της χώρας που πρέπει να γνωρίσει όλος ο πλανήτης.

«Το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε ξανά μια ισχυρή Πάτρα, μια μεγάλη πόλη έτσι ώστε να έρθουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες. Θέλουμε ένα δυνατό λιμάνι που να είναι ένας βραχίονας ανάπτυξης για την πόλη της Πάτρας αλλά και για όλη τη Δυτική Ελλάδα», τόνισε.

Στη συνέχεια ο Γιάννης Παππάς χαιρέτισε με ομιλία του τις εργασίες της εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ με θέμα «Οι αναπτυξιακές προοπτικές των περιφερειακών λιμένων και η θετική επίδρασή τους στην τοπική οικονομία».

Κατά την ομιλία του, τόνισε πως το λιμάνι της Πάτρας, ως ένα από τα σημαντικότερα περιφερειακά λιμάνια της Ελλάδας, μπορεί να εξελιχθεί σε έναν πολλαπλασιαστή ανάπτυξης, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Για νέες θέσεις εργασίας και για συνολική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δημιουργία μαρίνας, τονίζοντας πως το λιμάνι της Πάτρας είναι ένα παράδειγμα για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν δεκάδες περιφερειακά λιμάνια. Υπογράμμισε πως η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων θα αποκτήσει σαφή κανονισμό λειτουργίας και θα θεσπιστεί μηχανισμός απλοποίησης διαδικασιών για την παρακολούθηση και το συντονισμό των αποφάσεων της, επιχειρώντας να μειωθεί ο χρόνος εκτέλεσης των έργων που αποφασίζονται.

Κλείνοντας, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είπε πως «η διαδικασία παραχώρησης των περιφερειακών λιμανιών που είναι στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ και εξελίσσεται εδώ και μήνες είναι μια ευκαιρία. Ευκαιρία για το ελληνικό κράτος ώστε να έχει έσοδα μεγαλύτερα από εκείνα που του απέφερε το λιμάνι. Ευκαιρία για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες καθώς μία από τις υποχρεώσεις των επενδυτών είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και η εκμετάλλευση των χώρων που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Είναι επίσης ευκαιρία ώστε να καταστεί η Ελλάδα πύλη εμπορικής και ενεργειακής εισόδου προς τα Βαλκάνια».