Πληθαίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συντάσσονται με την ομάδα Ζαχαριάδη, Θεοχαρόπουλου, Ραγκούση, οι οποίοι, όπως είναι γνωστό, ζητούν την αλλαγή ευρωομάδας του κόμματός τους και τη συστράτευσή τους με τους Σοσιαλιστές.

Όλοι οι ΠΑΣΟΚογενείς ο ένας μετά τον άλλον εμφανίζονται να συστρατεύονται πίσω από αυτή την άποψη, καθώς θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για να έχει προοπτική να ξανακυβερνήσει θα πρέπει να ανήκει στη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα της Ευρωβουλής.

Με χθεσινή ανακοίνωσή τους τα στελέχη αυτά επικαλούνται τη δήλωση της προέδρου των Ευρωσοσιαλιστών, Ιράτσε Γκαρθία-Πέρεθ, η οποία μεταξύ άλλων δήλωσε ότι προέχει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσει πού βρίσκεται και πού θέλει να ανήκει, διαψεύδοντας με αυτόν τον τρόπο ότι πέρασε το βέτο που είχε βάλει ο Νίκος Ανδρουλάκης για τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στους Σοσιαλιστές.

*Διαβάστε εδώ: Ζαχαριάδης, Θεοχαρόπουλος, Ραγκούσης: Η τοποθέτησή μας στην Κεντροαριστερά δεν συνεπάγεται αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ

Οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι σήμερα το 62% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας τοποθετεί το κόμμα στην Κεντροαριστερά και αν αθροιστούν και όσοι το τοποθετούν στο Κέντρο φτάνουν το 72%.

«Στην ίδια έρευνα οι ψηφοφόροι μας υποστηρίζουν τις πάγιες ταυτοτικές θέσεις του κόμματος, γεγονός που δείχνει πως η τοποθέτησή μας στην Κεντροαριστερά δεν συνεπάγεται αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, αλλά ευθυγράμμιση με την εκλογική του βάση. Είναι στο χέρι μας πλέον να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για να γίνει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ισχυρός και πλειοψηφικός απέναντι στη Νέα Δημοκρατία», τονίζουν.

Το θέμα θα συζητηθεί στο συνέδριο, αν και από την άλλη πλευρά υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις. Όπως λένε στελέχη που υποστηρίζουν την παραμονή στην ομάδα της Αριστεράς, αν ο ΣΥΡΙΖΑ ενταχθεί στους Σοσιαλιστές, θα είναι μία θλιβερή μειονότητα, ενώ στην ομάδα Left είναι το μεγαλύτερο κόμμα, το οποίο παίζει και θα παίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.


Αντιδράσεις για την κομμματική πειθαρχία

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις σχετικά με το θέμα της κομματικής πειθαρχίας.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας αναφερόμενος στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα το δει και θα εξετάσει τη στάση του και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει θέμα να τεθεί κομματική πειθαρχία για κάτι που είναι αυτονόητο.

Η Χαρά Καφαντάρη, από την πλευρά της, επισήμανε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει υπογράψει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε τώρα για κομματική πειθαρχία.

«Δεν τέθηκε θέμα στην Κεντρική Επιτροπή από τον κύριο Κασσελάκη, το ανέφερε εν τη ρύμη του λόγου. Είμαστε ένα συλλογικό κόμμα στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας», είπε αρχικά και συνέχισε: «Μπορεί η αναφορά στην κομματική πειθαρχία να ήταν μία λεκτική υπερβολή του κυρίου Κασσελάκη».

Αίσθηση πάντως δημιούργησε η τοποθέτηση του διευθυντή της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Τσίπρα, ο οποίος σε συνέντευξή του, αφού σημείωσε ότι «ακόμη δεν έχουμε δει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ας μη βιαζόμαστε», πρόσθεσε: «Μπορεί να υπάρχουν προβληματισμοί. Έχω προβληματισμό για το θέμα της παρένθετης κύησης». Η δήλωση αυτή σε άλλη στιγμή θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει νέο θέμα στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δεν υπάρχει καμία διάθεση από κανέναν για περισσότερα σχόλια και αναλύσεις.


Άλλος για τις Σπέτσες

Εν τω μεταξύ, έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το τριήμερο των Σπετσών, με την ηγεσία του κόμματος να καταγράφει τις απουσίες. Οι πληροφορίες λένε ότι από τη συνεδρίαση της Κ.Ο. θα λείπει η Όλγα Γεροβασίλη για προσωπικούς λόγους και η Έλενα Ακρίτα, η οποία το είχε δηλώσει εξαρχής. Ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος θα λείπει στο εξωτερικό, θα πάει στο νησί το Σαββάτο το πρωί, ενώ και η βουλευτής Χαλκιδικής Κυριακή Μάλαμα φαίνεται να έχει αναθεωρήσει και τελικά θα παραστεί στο κάλεσμα Κασσελάκη. Από την Αμερική για να πάρει μέρος στην εσωκομματική διαδικασία έρχεται και ο βουλευτής Επικρατείας Όθωνας Ηλιόπουλος.