«Η φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα θα υπερασπίζει και τα ελληνικά συμφέροντα», ξεκαθάρισε ο Νίκος Δένδιας, ενώ περί «βεβαιότητας και όχι αισιοδοξίας» έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας σε συνέντευξή του στο Action 24 για την απόκτηση των F-35 από τις ΗΠΑ.

Περιγράφοντας το νέο αμυντικό δόγμα 2030, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε πως οι ευρύτερες συγκρούσεις δείχνουν πως ο πόλεμος διεξάγεται με διαφορετικό τρόπο απ' ό,τι στο παρελθόν και ως εκ τούτου πρέπει και οι ελληνικές δυνάμεις να εκσυγχρονιστούν.

Αποκρυσταλλώνοντας το νέο δόγμα, ο υπουργός Άμυνας υπογράμμισε πως «χτίζουμε την αμυντική θωράκιση της χώρας απέναντι στις νέες προκλήσεις». Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα. Αναφερόμενος στην ελληνική φρεγάτα που θα αποσταλεί στην περιοχή, είπε πως ο ρόλος της θα εξαρτηθεί από την κατανομή ρόλων.

Νίκος Δένδιας: Τι είπε για τη στρατιωτική θητεία

Παράλληλα, απέκλεισε αλλαγές στη θητεία σε ό,τι αφορά τον χρόνο. «Οι αλλαγές θα αφορούν τον τρόπο. Δεν μπορεί να είναι θητεία αγγαρείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Εστιάζοντας περαιτέρω στο νέο μοντέλο θητείας, το γνωστό φιλανδικό μοντέλο, είπε πως στόχος είναι να είναι ένας ωφελημένος χρόνος για τους υπηρετούντες, να γίνει ευκαιρία εκπαίδευσης και απόκτησης δεξιοτήτων.

"Δεν εμπιστευόμαστε την Τουρκία"

Aναφερόμενος στο θετικό κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα, ο ΥΕΘΑ υπογράμμισε πως αν και «έχουμε δει μια αλλαγή ύφους και μια αλλαγή συμπεριφοράς από την τουρκική πλευρά, και είναι απολύτως καλοδεχούμενη, δεν έχουμε δει την παραμικρή αλλαγή θέσεων, για να είμαστε ειλικρινείς».

«Η Τουρκία παραμένει σταθερή σε θέσεις που η Ελλάδα δεν έχει καμία δυνατότητα να παραδεχθεί», ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν εμπιστευόμαστε την Τουρκία, παρακολουθούμε και αντιδράμε ανάλογα με το κλίμα το οποίο υπάρχει».

Δένδιας για ομόφυλα ζευγάρια: Να δω το νομοσχέδιο και θα τοποθετηθώ αναλόγως

Για το επικείμενο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο υπουργός είπε: «Κατ' αρχάς πρέπει να το δω, γιατί για την ώρα δεν υπάρχει νομοσχέδιο, υπάρχει περιγραφή μελλοντικού νομοσχεδίου».

Επισήμανε ότι θα το δει και θα τοποθετηθεί αναλόγως, υπενθυμίζοντας πως ήταν από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που είχε ψηφίσει το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης.

Παράλληλα, δήλωσε με νόημα ότι ο ίδιος συμμετέχει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:


Με πληροφορίες από ACTION24