Σαρωτικές είναι οι αλλαγές στην Ελληνική Αστυνομία μετά τις τακτικές κρίσεις των αξιωματικών που πραγματοποιήθηκαν σήμερα Τρίτη με την υπογραφή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, νέος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας επελέγη ο Υποστράτηγος, Δημήτριος Μάλλιος, ο οποίος προάγεται στον βαθμό του Αντιστρατήγου. 

Ο Δημήτρης Μαλλιός αντικαθιστά τον Λάζαρο Μαυρόπουλο. Το Συμβούλιο απένειμε στον Λάζαρο Μαυρόπουλο τον βαθμό του Στρατηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και τον τίτλο του επίτιμου Αρχηγού του Σώματος.

Παράλληλα, υπαρχηγός αναλαμβάνει ο υποστράτηγος Π. Συριτούδης και Προϊστάμενος Επιτελείου ο υποστράτηγος Α. Μαντζιώκας.

Το χρίσμα των Γενικών Επιθεωρητών Αστυνομίας Βορείου και Νοτίου Ελλάδος αναλαμβάνουν αντίστοιχα οι υποστράτηγοι Χ. Μπουλούμπασης και Γ. Μιχαλόπουλος.

Διαβάστε ακόμα: ΚΥΣΕΑ: Νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ο Δημήτρης Μάλλιος και της Πυροσβεστικής ο Θεόδωρος Βάγιας


Νέος αρχηγός της ΕΛΑΣ: Ποιος είναι ο Δημήτρης Μάλλιος

Με καταγωγή από το Αθαμάνιο της Άρτας ο Δημήτρης Μάλλιος μέχρι πρότινος ήταν ο προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων με θητεία κατά το παρελθόν στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συνεργάστηκε με τον Αντιστράτηγο Μάλλιο κατά τη διάρκεια της υβριδικής απειλής που δέχθηκε η Ελλάδα από την Τουρκία τον Φεβρουάριο του 2020 στα σύνορα του Έβρου και ο υπουργός γνωρίζει καλά τις ικανότητές του.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, μετά και το «νέο σχήμα» που θα λάβει η ΕΛ.ΑΣ., έχει αποφασίσει να δοθεί έμφαση στις υπηρεσίες που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών με εμφανή αστυνόμευση και περισσότερες περιπολίες.

Ένας από τους στόχους είναι να διπλασιαστεί η δύναμη της ΔΙΑΣ, ώστε να καλύψει τις περισσότερες γειτονιές της Αττικής. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες μέρες, στο πλαίσιο αυτό εκδόθηκαν με εντολή του υπουργού διαταγές για ανάκληση 200 αποσπάσεων από την ομάδα ΔΙΑΣ, και η επιστροφή τους στις περιπολίες.

Παράλληλα, επέστρεψε στο κέντρο της Άμεσης Δράσης πάνω από 80% των αστυνομικών που είχαν αποσπαστεί αλλού, απογυμνώνοντας το τηλεφωνικό κέντρο.

Όπως μάλιστα είχε επισημανθεί από το υπουργείο, η ενίσχυση αστυνομικών υπηρεσιών θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας, μεταξύ των οποίων και της ανήλικης παραβατικότητας, αλλά και άλλων κοινωνικών φαινομένων, όπως είναι και η ενδοοικογενειακή βία.

Το βιογραφικό του

Πλούσιο είναι το βιογραφικό του νέου αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτρη Μαλλιού. Ο 61χρονος αρχηγός του σώματος, έχει τεράστια εμπειρία στον χώρο της προστασίας των συνόρων, καθώς  από τον Φεβρουάριο του 2016 είναι προϊστάμενος στον Κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων.

Προηγουμένως, και για μία πενταετία ήταν μέλος της μόνιμης αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 1985 μπήκε στην ΕΛ.ΑΣ. και από το 2005, αφού προηγουμένως πέρασε από διάφορες υπηρεσίες, συμμετείχε στο Τμήμα Πληροφορικής της ΕΛΑΣ μέχρι και το 2010.

Ο νέος αρχηγός της αστυνομίας έχει καταγωγή από Γρανίτη Δράμας με σπουδές στο ανοικτό πανεπιστήμιο της συμπρωτεύουσας.

Συμμετείχε με επιτυχία σε σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, αναφορικά με τη νομιμότητα της διοικητικής δράσης, τη διοίκηση δημόσιων Υπηρεσιών, τη διοίκηση ανθρώπινου παράγοντα, τη σύγχρονη δημόσια διοίκηση, την αποτελεσματική επικοινωνία για ανοιχτή και διάφανη δημόσια διοίκηση και την εφαρμογή της αυτεπάγγελτης αναζήτησης δικαιολογητικών στη δημόσια διοίκηση.

Τα προηγούμενα χρόνια παρακολούθησε σεμινάρια  επιχειρησιακού σχεδιασμού, Διοίκησης και Οργάνωσης Επιχειρήσεων, Διαχείρισης Κρίσεων, Παιδικής Κακοποίησης, Κακοποίησης Ζώων, διαχείρισης κρίσιμων περιστατικών.

Ο 61χρονος νέος αρχηγός χαίρει εκτίμησης των συναδέλφων του, καθώς χαρακτηρίζεται μεθοδικός και αθόρυβος.