Ο βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης γνωστοποίησε πως δεν θα παρευρεθεί στις «ενημερώσεις» της κυβέρνησης προς τους βουλευτές σε σχέση με το νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών.

Μιλώντας στo Mega το πρωί της Δευτέρας, επανέλαβε αυτή του τη θέση, με τον ίδιο να συντάσσεται με τη θέση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά όσον αφορά το θέμα της έμμεσης προτροπής του Κυριάκου Μητσοτάκη να απέχουν από την ψηφοφορία του σχεδίου νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια όσοι «γαλάζιοι» βουλευτές διαφωνούν, σε μία προσπάθεια να προλάβει τις αρνητικές ψήφους και να αποφύγει την κομματική πειθαρχία. 

«Είμαι στη Βουλή από το 1990, με εξαίρεση μια πενταετία που ασχολήθηκα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εγώ είμαι στην παράταξη 60 χρόνια. Το θεωρώ προσβλητικό για τον εαυτό μου να με καλούν να με ενημερώσει ένας υπουργός καθ' όλα άξιος που τον γνώρισα στη Νέα Δημοκρατία το 2019. Εγώ ζητώ σύγκληση Κ.Ο. από το πρωί μέχρι το βράδυ με την παρουσία του πρωθυπουργού για να κάνουμε τη συζήτηση γι' αυτό το τόσο σοβαρό θέμα. Δεν πρόκειται να πάω τη Δευτέρα στη συνάντηση», είπε χαρακτηριστικά.

«Εγώ είχα πει τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα ψήφιζα μια τέτοια ρύθμιση, διότι ήμουν μέσα στους 19 που είχα ψηφίσει και το σύμφωνο συμβίωσης όταν ήμασταν αντιπολίτευση. Με χαρά είδα ότι ο πρωθυπουργός σε αυτά που ανακοίνωσε είναι περίπου αυτά τα οποία κι εγώ είχα βάλει ως "κόκκινες γραμμές" για να το ψηφίσω. Από τη στιγμή που αυτά τα δω στο χαρτί διατυπωμένα, δεν έχω πρόβλημα να υπερψηφίσω. Οι δύο βασικές προϋποθέσεις είναι κυρίως η παρένθετη μητέρα και το "γονέας 1" και "γονέας 2"», σημείωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Νικήτας Κακλαμάνης: Οι υπουργοί ή ψηφίζουν ή φεύγουν

«Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι διαδικαστικά έγιναν λάθη τα οποία δεν πρέπει να επαναληφθούν μέχρι την ημέρα που θα έρθει το νομοσχέδιο στην ολομέλεια της Βουλής. Είμαι στο ελληνικό Κοινοβούλιο από το 1990. Ποτέ δεν θυμάμαι τον εαυτό μου να απείχα από μία ψηφοφορία. Όταν συμφωνώ, πάω και ψηφίζω και όταν διαφωνώ, καταψηφίζω και διαγράφομαι. Τελευταία φορά που διαγράφηκα ήταν με κυβέρνηση του κόμματός μου όταν αρνήθηκα να ψηφίσω, παρότι υπήρχε κομματική πειθαρχία, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και τον ΕΝΦΙΑ. Δεν είμαι υπέρ της αποχής ενός βουλευτού».


«Εγώ στην παράταξή μου είμαι οργανωμένος από το 1964, όταν δεν υπήρχε Ν.Δ. (…) Έχω συμπληρώσει 60 ολόκληρα χρόνια. Θεωρώ ότι για τέτοια μείζονα θέματα, και είμαι παλιάς κοπής κοινοβουλευτικός, πρέπει το θεσμικό όργανο να συγκαλείται και αυτό είναι η Κ.Ο. (…) και να εκφράζουμε ελεύθερα τις απόψεις μας. Δεν θεωρώ ότι περιποιεί τιμή στον εαυτό μου να πάω για να μου κάνει μάθημα ένας καθ' όλα άξιος άνθρωπος, όπως είναι ο κ. Σκέρτσος, και γενναίος, διότι δεν είναι αρμοδιότητά του. Δεν θα πάω, δεν είναι προσωπικό το θέμα, είναι θεσμικό, δεν έχω κάτι να μάθω».

«Νομίζω ότι οι υπουργοί ή ψηφίζουν ή φεύγουν. Αυτή είναι η θέση μου», είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του.