∆ύο πρώην πρωθυπουργοί που κινούνται στο παρασκήνιο: ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Παπανδρέου. Τρεις εµφανείς πρωταγωνιστές: ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Αλέξης Χαρίτσης. Το πρόσωπο-κλειδί ή αλλιώς το «µοντέλο»: ο Χάρης ∆ούκας. Οι ενδιάµεσοι παίχτες: ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Κώστας Λαλιώτης, ο ∆ιονύσης Τεµπονέρας, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο Αλέκος Φλαµπουράρης, ο Θόδωρος Μαργαρίτης, η Ολγα Γεροβασίλη, η Εφη Αχτσιόγλου - µε την ιδιότυπη αυτή λίστα να µεγαλώνει.

Ολοι οι προαναφερθέντες είναι τα πρόσωπα της κεντροαριστερής σκακιέρας, που εκ των πραγµάτων έχει βασιλιάδες και βασίλισσες, πύργους, αξιωµατικούς, πιόνια, αλλά και (δούρειους) ίππους. Για πρώτη φορά έπειτα από πάρα πολλά χρόνια η συζήτηση για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς δεν γίνεται µε ιδεολογικούς, αλλά µε ποσοτικούς όρους.

«Είναι οι συσχετισµοί, ηλίθιε», θα µπορούσε, παραφράζοντας τον Μπιλ Κλίντον, να αναφωνήσει κάποιος που θεωρεί πως ο µόνος τρόπος να απειληθεί η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ένωση δυνάµεων. Εστω και αν οι πάντες γνωρίζουν πως στην πολιτική «ένα και ένα δεν κάνει δύο». Ταυτόχρονα, όµως, όλοι γνωρίζουν πως οι συνθέσεις δηµιουργούν δυναµική.

Εκ των πραγµάτων, είναι µια περίοδος διεργασιών, οι οποίες γίνονται στο παρασκήνιο. Κι αυτό γιατί βρισκόµαστε ενόψει εκλογών, ευρωεκλογών για την ακρίβεια. Οι οποίες, όµως, θα είναι καθοριστικές για τη «µοίρα» των τριών επικεφαλής, ήτοι του Ανδρουλάκη, του Κασσελάκη και του Χαρίτση, παρότι για τον καθένα από τους τρεις είναι διαφορετικό το διακύβευµα. Οµως, από το αποτέλεσµα θα κριθεί µε τι όρους µπαίνει το κάθε κόµµα στην κούρσα για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, αλλά και πού βρίσκονται οι µετοχές του κάθε πολιτικού αρχηγού.

Κι εδώ έρχονται οι κινήσεις που, όπως έχει αποκαλύψει προ εβδοµάδων η «Απογευµατινή» της Κυριακής, γίνονται στο παρασκήνιο µε πρωταγωνιστή κυρίως τον Αλέξη Τσίπρα, µε γνώµονα την επόµενη µέρα των ευρωεκλογών.

Διαβάστε ακόμα: Στα σκαριά η νέα Κεντροαριστερά από Τσίπρα και Παπανδρέου - Οι μυστικές κινήσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών με ορόσημο την περίοδο μετά τις ευρωεκλογές


Πού τέµνονται Τσίπρας και Παπανδρέου

Ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται να έχει κάνει ήδη τις προβλέψεις-εκτιµήσεις του για τις ευρωεκλογές. Θεωρεί ότι η πολυδιάσπαση των δυνάµεων που θα προκύψει (και) από το εκλογικό αποτέλεσµα ευνοεί αποκλειστικά την κυβέρνηση. Γι’ αυτό και φέρεται να δουλεύει παρασκηνιακώς το θέµα της συνεννόησης και της προοπτικής της συνεργασίας των λεγόµενων προοδευτικών δυνάµεων.

Στο σηµείο αυτό η άποψή του φαίνεται να τέµνεται µε την αντίστοιχη του Γιώργου Παπανδρέου. Ο δύο άνδρες είναι σαφές ότι έχουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και µάλιστα οι πληροφορίες της «Απογευµατινής» της Κυριακής αναφέρουν πως υπήρχε και νέα (κοινωνική) συνάντηση των δύο ανδρών πριν από λίγες ηµέρες. Κάποιοι, δε, πιο µυηµένοι συνδέουν τη νέα διεύθυνση του ενηµερωτικού ιστότοπου dnews.gr µε τα πολιτικά σχέδια των δύο πρώην πρωθυπουργών, καθώς επιτελικά στελέχη του σάιτ είναι σταθεροί συνοµιλητές των κυρίων Τσίπρα και Παπανδρέου.

Αλλωστε, στο τραπέζι των συζητήσεών τους είναι και η παρουσία του κ. Παπανδρέου σε εκδήλωση που ετοιµάζει ο κ. Τσίπρας τον Απρίλιο και στην οποία θα πάρουν µέρος ξένοι ηγέτες και προσωπικότητες της ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς. Το τελευταίο συνδέεται αµέσως ή εµµέσως µε την πρόταση που έκανε ο Κώστας Ζαχαριάδης από κοινού µε τους κυρίους Θεοχαρόπουλο και Ραγκούση (σ.σ. πρόταση µε την οποία συµφωνεί και ο ∆ηµήτρης Χατζησωκράτης), για αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την Ευρωπαϊκή Αριστερά και ένταξή του στους Ευρωσοσιαλιστές.

Είναι χαρακτηριστικό πως η αντιπρόεδρος της Βουλής και στενή συνεργάτρια του κ. Τσίπρα, Ολγα Γεροβασίλη, µε άρθρο της στην «Απογευµατινή» της Κυριακής, παρότι σηµειώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραµείνει στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, εντάσσει την παρέµβαση των τριών στελεχών του κόµµατός της στη συζήτηση και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για τη γέφυρα συνεννόησης που πρέπει να στηθεί µεταξύ Αριστεράς, Σοσιαλδηµοκρατίας και Πρασίνων.


Το απτό παράδειγµα


Μάλιστα, µνηµονεύει µε νόηµα τον ρόλο που έχει παίξει στην κατεύθυνση αυτή τα τελευταία χρόνια ο κ. Τσίπρας! Στο κάδρο της συζήτησης ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ µπήκε και ο ∆ιονύσης Τεµπονέρας, ο οποίος για τους γνωρίζοντες την κοµµατική γεωγραφία αποτελεί πλέον τον άλλο πόλο του κ. Κασσελάκη. Ο κ. Τεµπονέρας κατέθεσε πρόταση για τη δηµιουργία ενός «µετώπου δηµοκρατίας», το οποίο περνάει µέσα από τη συνεργασία των αριστερών και προοδευτικών δυνάµεων του τόπου, προκειµένου να αντιµετωπιστεί η κυριαρχία της Ν.∆.

Η πραγµατικότητα, βεβαίως, είναι πως όσοι µιλούν πλέον για συνεργασία έχουν απτό παράδειγµα: ο Χάρης ∆ούκας και τα όσα έγιναν στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών της Αθήνας. Γύρω από τον νέο δήµαρχο Αθηναίων χτίζεται το νέο κεντροαριστερό αφήγηµα, το οποίο περισσότερο από όλους επικαλείται δηµοσίως ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως είχε κάνει βεβαίως και το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου.

«Οταν ενώνονται οι δηµοκρατικές και προοδευτικές δυνάµεις πίσω από ένα πρόσωπο µε γνώσεις, δυνατότητες και όραµα, µπορεί να γίνει ανατροπή», δήλωνε τότε ο πρώην πρωθυπουργός. Προσθέτοντας µε νόηµα: «Είναι ένα µήνυµα που θα αντηχήσει σε όλη την Ελλάδα. Είναι µια µεγάλη νίκη, µια νέα αρχή, ένα µεγάλο µήνυµα για τις προοδευτικές δυνάµεις της χώρας».

Ο νέος δήµαρχος Αθηναίων, λοιπόν, έχει γίνει το «παράδειγµα», χωρίς, φυσικά, να εµπλέκεται ο ίδιος στις όποιες (υπόγειες) διεργασίες, δεδοµένης και της άριστης σχέσης του µε τον κ. Ανδρουλάκη. Μέσω όµως του Χάρη ∆ούκα αρχίζουν να µπαίνουν πάνω στο τραπέζι κάποια κοµµάτια του παζλ, αρχής γενοµένης από τον κ. Ζαχαριάδη, ο οποίος παίζει έναν ενδιάµεσο ρόλο µεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Με περιορισµένες δυνατότητες επιρροής, όµως, διότι υπάρχει ο κ. Κασσελάκης, για τον οποίο αφενός ο κ. Τσίπρας προεξοφλεί στους συνοµιλητές του πως είναι µάλλον (πολιτικά) τελειωµένος και µε τον οποίο αφετέρου ο κ. Ανδρουλάκης δεν θέλει να έχει την παραµικρή σχέση, όπως φάνηκε και από την (επιεικώς) τυπική συνοµιλία τους στο Πατριαρχείο ανήµερα των Θεοφανίων.

Το κλίµα επιδεινώθηκε µετά τις αναφορές Κασσελάκη ότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι «πολιτικά εκβιαζόµενος από τον πρωθυπουργό», µε το ΠΑΣΟΚ να απαντά, κάνοντας λόγο για «Πολάκη made in USA»... Ενδιάµεσοι συνοµιλητές Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζει πως µε τον «ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη» δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διαλόγου. Ανακοίνωσε (στο ΟPEN), ωστόσο, πως µετά τις ευρωεκλογές θα πάρει πρωτοβουλίες ευρύτερων συνεννοήσεων στον χώρο της Κεντροαριστεράς, της Αριστεράς και της Οικολογίας.

Σύµφωνα µε εκτιµήσεις, µε ένα ποσοστό που θα είναι πάνω από 16% ο κ. Ανδρουλάκης θα έχει την ευχέρεια των κινήσεων, που κατά πληροφορίες θα είναι κυρίως προς την πλευρά του Αλέξη Χαρίτση και της Νέας Αριστεράς. Με τον χώρο αυτό δεν υπάρχουν εντάσεις, αντιθέτως υπάρχουν πρόσωπα που (µπορούν να) λειτουργούν ως ενδιάµεσοι συνοµιλητές, όπως είναι µεταξύ άλλων ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο Θόδωρος Μαργαρίτης, ο εκδότης Νίκος Γκιώνης, ο πολιτικός αναλυτής Πέτρος Ιωαννίδης κ.ά. Στην εξίσωση των διεργασιών φυσικά θα µπουν και πρόσωπα από τον σηµερινό ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι -εκτός του κ. Ζαχαριάδηη Ολγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαµπουράρης, δηλαδή οι πιο στενοί συνοµιλητές του κ. Τσίπρα, οι οποίοι αναµένουν και τις εξελίξεις που θα προκύψουν στην αξιωµατική αντιπολίτευση αναφορικά µε την παρουσία του κ. Κασσελάκη έπειτα από ένα πιθανολογούµενο δυσµενές αποτέλεσµα στις ευρωεκλογές. Υπενθυµίζεται πως επί προεδρίας Τσίπρα, ο κ. Φλαµπουράρης ήταν ο δίαυλος επικοινωνίας µε το ΠΑΣΟΚ, συνοµιλώντας σταθερά µε στελέχη όπως ο Κώστας Γείτονας, ο Κώστας Λαλιώτης και ο Θόδωρος Μαργαρίτης.


Κριτής οι ευρωεκλογές

Ολα τα προαναφερθέντα, λοιπόν, καταγράφουν µια Κεντροαριστερά που µοιάζει µε κινούµενη άµµο, έχει εµφανείς και αφανείς πρωταγωνιστές, αλλά και έναν άγνωστο Χ, που δεν είναι άλλος από τον κ. Κασσελάκη. Η ηµεροµηνία-κλειδί είναι η 9η Ιουνίου. Από τα αποτελέσµατα της ευρωκάλπης θα εξαρτηθούν τα πάντα. Εως τότε πρωταγωνιστές -και µη- της Κεντροαριστεράς θα προετοιµάζονται για όλα τα ενδεχόµενα, χωρίς κανείς να µπορεί να πει µε βεβαιότητα ποιο θα είναι εντέλει το πρόσωπο που θα κάνει µατ στους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους και, ενδεχοµένως, ρουά µατ στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής