Πρόταση για τον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας αναμένεται να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες ο Στέφανος Κασσελάκης έδωσε ήδη εντολή στον Σωκράτη Φάμελλο να ετοιμάσει την νομοθετική πρόταση που σκοπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει στη Βουλή. Μάλιστα η πρόταση αυτή θα είναι στη βάση του σχεδίου που είχαν επεξεργαστεί ο Αλέξης Τσίπρας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το Νοέμβριο του 2018.

Πιο συγκεκριμένα, ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε γνωστή την πρόθεσή του να καταθέσει την πρόταση νόμου για τον διαχωρισμό Κράτους- Εκκλησίας κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Μάλιστα ο κ. Κασσελάκης φέρεται να ανέφερε: «Μιλήσαμε πάνω σε αυτό το πλαίσιο και τη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα και του Μακαριώτατου το 2018, μια καλή συμφωνία η οποία δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε, όσον αφορά τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας. Θα είναι πρόταση μας και ως αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσουμε να την προωθούμε και ίσως μια  μέρα  ως κυβέρνηση να την υλοποιήσουμε».

Σημειώνεται ότι η  πρόταση έτυχε θερμής υποδοχής από τα στελέχη με τον κ. Κασσελάκη να προσθέτει «Για να μπορέσει να υπάρξει διαχωρισμός Κράτους Εκκλησίας με σεβασμό στην Εκκλησία η οποία επιτελεί και θα επιτελεί τον ρόλο της στην κοινωνία για αλληλεγγύη και αδελφοσύνη».

Σημειώνεται ότι ήδη ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ξεκινήσει έναν κύκλο επαφών και συναντήσεις γνωριμίας, τόσο με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, όσο και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και όπως φαίνεται έχει σκοπό να συνεχίσει τις συζητήσεις, ενώ αναμένεται συνάντηση και με τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης, Ευγένιο.

 Το σχέδιο Τσίπρα - Ιερώνυμου

Αντικείμενο της συμφωνίας ήταν ένας διπλός συμβιβασμός επ’ αμοιβαία ωφελεία των μερών. Αφενός, η Πολιτεία αποδεσμεύεται από τη μισθοδοσία του κλήρου, διασφαλίζοντας όμως στην Εκκλησία τους πόρους που απαιτούνται γι’ αυτή. Αφετέρου, Πολιτεία και Εκκλησία συμφωνούν στην από κοινού αξιοποίηση αμφισβητούμενων μεταξύ τους εκτάσεων χωρίς να περιμένουν να αποσαφηνιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους.

 Η συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας

 Η συμφωνία αποτυπώθηκε σε δύο κείμενα. Το πρώτο ήταν ένα σχέδιο συμφωνίας δεκαπέντε σημείων, με τον τίτλο «Συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας», την οποία παρουσιάσαμε από κοινού με τον αρχιεπίσκοπο στις 6 Νοεμβρίου 2018. Το δεύτερο ήταν ένα δεκασέλιδο κείμενο με τον τίτλο «Σχέδιο υλοποίησης της συμφωνίας Πολιτείας - Εκκλησίας» που εκπονήθηκε από την κυβέρνηση μετά από διαπραγματεύσεις με την Εκκλησία και δόθηκε στη δημοσιότητα στις 12 Φεβρουαρίου 2019.

Το πρώτο κείμενο, η συμφωνία των δεκαπέντε σημείων, ξεκινά με την αναγνώριση ότι το ελληνικό κράτος είχε αποκτήσει στο παρελθόν περιουσία της Εκκλησίας χωρίς να καταβάλει πλήρη αποζημίωση και, ως ανταπόδοση, ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου. Συμφωνείται ότι εφεξής η Πολιτεία παύει να μισθοδοτεί η ίδια τους κληρικούς, αλλά θα καταβάλλει σε ειδικό ταμείο ετήσια επιδότηση από την οποία η Εκκλησία θα μισθοδοτεί τους υπηρετούντες κληρικούς. Η Εκκλησία παραιτείται από οποιεσδήποτε αξιώσεις για πλημμελώς αποζημιωθείσα περιουσία της που απέκτησε στο παρελθόν το ελληνικό κράτος, διασφαλίζονται οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων κληρικών και η Εκκλησία θα μπορεί εφεξής να ιδρύει νέες θέσεις κληρικών μόνο από δικούς της πόρους. Παράλληλα, συμφωνείται ότι η διαχείριση και αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων που διαμφισβητούνται μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας ανατίθεται στο Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας, το οποίο ιδρύεται και διοικείται από κοινού από Πολιτεία και Εκκλησία, με επιμερισμό κατά ίσο μέρος των εσόδων και υποχρεώσεών του.