Για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κερδίσει το στοίχημα αυτό μίλησε ο Λευτέρης Αυγενάκης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα.

Η σύσκεψη στην Καρδίτσα έγινε με τη συμμετοχή αγροτοσυνεταιριστικών φορέων της περιοχής και της Αυτοδιοίκησης. Στη σύσκεψη τόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ όσο και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θόδωρος Σκυλακάκης, αλλά και τα λοιπά κυβερνητικά στελέχη ανέλυσαν τα μέτρα που έχουν ληφθεί και όσα έχουν προγραμματισθεί για τη .

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος (με τηλεδιάσκεψη), ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, οι Γενικοί Γραμματείς Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης και οι ΓΓ του ΥπΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, Κώστας Μπαγινέτας και Δημ. Παπαγιαννίδης καθώς και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης  και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Νεκτάριος Βιδάκης. Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, αντιπεριφερειάρχες,  δήμαρχοι της Θεσσαλίας, εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων, και εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ και συνεταιριστικών Οργανώσεων. Στη σύσκεψη μετείχαν και βουλευτές της Θεσσαλίας. 

Διαβάστε επίσης: Διυπουργική σύσκεψη στην Καρδίτσα για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας: Ποιες ανακοινώσεις έγιναν

Αυγενάκης: Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω στην προσπάθειά μας

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Δώρας Μήτρα για την ΕΡΤ, στη σύσκεψη συζητήθηκε το σύνολο των θεμάτων που αφορούν το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας.

Ανοίγοντας τη σύσκεψη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης μεταξύ άλλων, είπε:

Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από την προσπάθεια που όλοι μαζί έχουμε ξεκινήσει για να αναγεννηθεί αυτός ο τόπος. Η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας αποτελεί για όλους μας ένα μεγάλο, ένα εθνικό στοίχημα και με επικεφαλής τον ίδιο εργαζόμαστε όλοι μαζί για να το κερδίσουμε. Μαζί θα τα καταφέρουμε.

Το συνολικό κόστος αποκατάστασης ζημιών και έργων θα ξεπεράσει τα 3 δις, αφορούν όλο το φάσμα των δράσεων και που θα γίνουν με βάση τη μελέτη της Ολλανδικής εταιρείας HVA International.

Με απόφαση του Πρωθυπουργού, ορίζεται συντονιστής αποκατάστασης και ανασυγκρότησης στη ΓΓ Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Αμέσως μετά τις πλημμύρες κινηθήκαμε ταχύτατα σε τρία επίπεδα:

–Πρώτον, αποτρέψαμε την υγειονομική κρίση.

–Δεύτερον, φροντίσαμε οι πληγέντες να νιώσουν τη στήριξη της πολιτείας. Περισσότερα από 450 εκ. € έχουν διατεθεί από τα συναρμόδια υπουργεία.

–Τρίτον, λαμβάνουμε σειρά μέτρων  για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

Ενδεικτικά για το ΥΠΑΑΤ:

  • Έχουν καταβληθεί προκαταβολές 150 εκ. € για αποζημιώσεις σε φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο.
  • Το σύνολο των αποζημιώσεων που θα καταβάλει ο ΕΛΓΑ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 260 εκ., ποσό εξασφαλισμένο από την κυβέρνηση.
  • Καλλιέργειες οι οποίες είχαν υποστεί ζημίες το 2023, οι οποίες καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, πριν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου θα αποζημιωθούν μετά την ολοκλήρωση των πορισμάτων. Οι πληρωμές τους θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα -2 μήνες νωρίτερα από τον Απρίλιο- μετά από απόφασή μου και απόφαση του ΔΣ του ΕΛΓΑ.
  • Καλλιέργειες, οι οποίες επλήγησαν πέραν των προηγούμενων ζημιών και από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και δεν έλαβαν προκαταβολή αποζημιώσεων, προγραμματίζεται στο τέλος Ιανουαρίου να την λάβουν.
  • 2,5 εκ. € έχουν διασφαλισθεί για τους αλιείς της περιοχής, ως απώλεια εισοδήματος και 15,8 εκ. € από το Γεωργικό Αποθεματικό του ‘23, για όσους παραγωγούς δεν είχαν υποχρέωση να ασφαλιστούν.
  • Έχει ανακοινωθεί χρονοδιάγραμμα για εφαρμογή ειδικού μέτρου (ΠΑΑ) για ενίσχυση των παραγωγών στις παρακάρλιες περιοχές.
  • Έχει ήδη προδημοσιευτεί η πρόσκληση για το πρόγραμμα απονιτροποίησης ύψους 100 εκ. € για τις πληγείσες περιοχές. Θα δοθεί παράταση στους δικαιούχους της 2ης πρόσκλησης του μέτρου της απονιτροποίησης της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, ύψους 50 εκ. €.
  • Σε φάση υλοποίησης βρίσκονται επίσης μια σειρά μέτρων, όπως το 5.2 του ΠΑΑ, ύψους 45 εκ. €. Η προκήρυξη αναμένεται να δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα.
  • Εντάξαμε το σύνολο των επιλαχόντων της τελευταίας προκήρυξης των Σχεδίων Βελτίωσης. Ο προϋπολογισμός ανέβηκε κατά 20 εκατ. στα 37,2 εκ. € για τη Θεσσαλία – εντάχθηκαν όλες οι θετικά αξιολογημένες αιτήσεις, (598 Σχέδια). Είναι πλέον υποχρέωση της Περιφέρειας να «τρέξει» την απορρόφησή τους.
  • Δώσαμε παράταση ενός έτους για την ολοκλήρωση των δικαιούχων στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπέλου.
  • Για την Αγιά, δόθηκε η δυνατότητα στους πληγέντες παραγωγούς ακτινιδίου να συγκομίσουν πρώιμα.
  • Για το 2024 ανεστάλη η υποχρέωση καταβολής εισφοράς κρέατος και γάλακτος προς τον ΕΛΓΟ για τους πληγέντες”.

Και κατέληξε: «Πράττουμε αυτό που επιβάλουν οι κυβερνητικές αποφάσεις αλλά και η συνείδηση όλων μας και γι’ αυτό δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω από την προσπάθεια που όλοι μαζί έχουμε ξεκινήσει για να αναγεννηθεί αυτός ο τόπος που τόσα προσφέρει στην εθνική οικονομία. Είμαστε βέβαιοι ότι μαζί θα τα καταφέρουμε, δεν σταματάμε, παρά μόνο όταν λύσουμε και το τελευταίο πρόβλημα. Είμαστε εδώ, δεν αποποιούμαστε τις ευθύνες μας και φυσικά δεν αρνούμαστε να συζητήσουμε με κανέναν, αρκεί να έχει προτάσεις και να μη υπηρετεί κομματικά συμφέροντα».