Ανεβασμένη ήταν η ένταση στον αέρα του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ στη συζήτηση που είχε ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Άρης Πορτοσάλτε, με τον υπουργό Υγείας να απαντά στον δημοσιογράφο με έντονο ύφος «Μη γίνεσαι ΣόιμπλεΓίνεσαι λίγο Σόιμπλε, τον αείμνηστο. Μη γίνεσαι Σόιμπλε!».

Στη συζήτηση που είχαν, διαφώνησαν ανοιχτά λόγω της διαγραφής των προστίμων που είχαν επιβληθεί στους ηλικιωμένους που δεν είχαν εμβολιαστεί για τον κορονοϊό. Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν ο Άρης Πορτοσάλτε εξέφρασε το παράπονό τους προς τον υπουργό Υγείας και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

«Εάν έκανε λάθος η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει συγγνώμη», είπε ο Άρης Πορτοσάλτε, επιμένοντας ότι είναι εντελώς άδικη η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για εκείνους που πλήρωσαν το πρόστιμο.

«Να τους το γυρίσουν πίσω το πρόστιμο», ανέφερε στη συνέχεια ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ.

Κατόπιν, ο υπουργός Υγείας έκανε έκτακτη τηλεφωνική παρέμβαση στην εκπομπή, σε μία προσπάθεια να υπερασπιστεί την απόφασή του.

«Σήμερα το πλαίσιο έχει αλλάξει, η οικονομία είναι ανοιχτή, η πανδημία είναι πολύ πιο ήπια, είναι ένα κομμάτι της κανονικότητάς μας και τώρα ο στόχος έχει αλλάξει. Είναι να πείσουμε…», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, με τον Άρη Πορτοσάλτε να διακόπτει και να λέει: «Τώρα έχει καταργηθεί το πρόστιμο…».

Τότε ο υπουργός Υγείας ανταπάντησε, ενοχλημένος, λέγοντας: «Μη γίνεσαι Σόιμπλε. Γίνεσαι λίγο Σόιμπλε, τον αείμνηστο. Μη γίνεσαι Σόιμπλε».

«Εεε, τώρα αυτό είναι χτύπημα κάτω από τη ζώνη. Πήγαμε μακριά. Όχι, μισό λεπτό. Είναι χτύπημα κάτω από τη ζώνη», αποκρίθηκε ο Άρης Πορτοσάλτε, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να επιχειρεί να ρίξει, αμέσως, τους τόνους: «Το διαγράφω. Εννοώ μη γινόμαστε υπερβολικοί. Το διαγράφω, μην παρεξηγηθώ».


Άδωνις Γεωργιάδης: Στόχος είναι να πείσουμε τους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν                                      

«Την ώρα που αποφασίστηκε το πρόστιμο στους ηλικιωμένους, καλώς αποφασίστηκε; Απάντηση, καλώς αποφασίστηκε. Για ποιο λόγο; Διότι τότε το πρωτεύον ήταν να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, ώστε να μπορέσουν πρώτον να σωθούν περισσότερες ανθρώπινες ζωές γιατί η πανδημία θέριζε και, δευτερεύον, να ανοίξει γρηγορότερα η οικονομία, γιατί κινδυνεύαμε με χρεοκοπία.

Δούλεψε το μέτρο; Δούλεψε. Είχαμε αύξηση των εμβολιασμών στις κρίσιμες τότε ηλικίες αυτόματα περίπου 10%-12%. Άρα, ποτέ η κυβέρνηση δεν είπε ότι κακώς έβαλε το πρόστιμο και ποτέ η κυβέρνηση δεν είπε ότι δεν έπρεπε να μπει. Το πρόστιμο την εποχή που μπήκε έπρεπε να μπει.

Δεύτερον, σήμερα έχουμε το ίδιο πλαίσιο και τον ίδιο σκοπό; Όχι. Σήμερα το πλαίσιο έχει αλλάξει. Η οικονομία είναι ανοιχτή, η πανδημία είναι πολύ πιο ήπια και είναι ένα κομμάτι της κανονικότητάς μας. Και τώρα ο στόχος έχει αλλάξει. Είναι να πείσουμε πια τους περισσότερους από τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν.

Η πολιτική που θέλουμε να εφαρμόσουμε και πρέπει να πετύχουμε να εφαρμόσουμε από εδώ και μπρος είναι το εμβόλιο του covid να πάψει να αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι από τα υπόλοιπα εμβόλια και να γίνει ένα κομμάτι της κανονικότητάς μας. Και ποιο είναι το ακροατήριο που κυρίως πρέπει να πείσουμε για να εμβολιαστεί; Ποιοι είναι οι άνθρωποι αυτοί που κυρίως το χρειάζονται; Είναι οι άνθρωποι +60. Γιατί αν πείσουμε αυτή την κατηγορία των συμπολιτών μας να εμβολιάζονται μαζικότερα θα μπορέσουμε να πετύχουμε τον στόχο προστασίας της δημόσιας υγείας και να σώσουμε περισσότερους.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό λέμε, κύριοι συμπολίτες μας, εκείνη η περίοδος που τσακωνόμασταν, που είχαμε διχαστεί, που κάναμε αυτή τη φασαρία έχει παρέλθει. Το εμβόλιο του covid έχει δοκιμαστεί περισσότερο παντός άλλου εμβολίου.

Άρα, κάνουμε μία κίνηση καλής θέλησης, ακριβώς στην ομάδα εκείνη των ανθρώπων που θέλουμε να πείσουμε. Ο σκοπός εδώ είναι πώς θα μπορέσουμε πλέον να γίνουμε πιο φιλικοί σε αυτούς τους ανθρώπους που πρέπει να τους πείσουμε να μπουν να εμβολιαστούν και έτσι ξεκινούμε με αυτό το μέτρο».