«Αν δεχτούμε ότι δυο άτομα του ιδίου φύλου που συμβιώνουν αποτελούν οικογένεια, προχωράμε», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τη Χριστίνα Κοραή και τον Δημήτρη Τάκη ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης, λέγοντας πως δεν έχει καταλήξει ακόμα τι θα πράξει στην ψηφοφορία του νομοσχέδιου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Χθες ανοιξε η συζητηση για ένα ευαισθητο θέμα, που έχει κοινωνικές διαστάσεις. Η συζήτηση πρέπει να γίνει με όρους υπεθυνότητας, χωρίς φωνές και κορόνες, καθώς αγγίζει ευαίσθητες πλευρές», είπε ο Σταύρος Κελέτσης.

«Μέχρι να πάω να ψηφίσω οφείλω να έχω καταλήξει. Υπάρχει μια επιτροπή Βιοηθικής στη χώρα η οποία πολλές φορές γνωμοδοτεί για διάφορα ζητήματα, εγώ θα ήθελα την άποψή της για το θέμα αυτό. Νομίζω ότι θα ήταν πολύ σημαντικό το να έχουμε και επιστημονική τεκμηρίωση από την πλευρά γενικότερα των θεσμικών, των φορέων που μετέχουν σε αυτή τη διαδικασία έτσι ώστε να μπορέσουν και οι βουλευτές να κατασταλάξουν σε μια άποψη σχετικά με τη ψήφιση ή μη του νόμου».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ακρίβειας απάντησε πως είναι πολύπλοκο και χρειάζονται εντατικοί έλεγχοι για τις τιμές από τον παραγωγό έως την τελική τιμή στο ράφι. Είπε πως το αιγοπρόβειο γάλα είναι φθηνότερο φέτος σε σχέση με πέρυσι, ενώ για το λάδι ανέφερε πως φέτος είναι μια δύκολη και ξεχωριστική χρονιά, καθώς υπάρχει έλλειψη και νοθεία την οποία πληρώνει ο καταναλωτής. Για τη φέτα είπε πως πρέπει να γίνονται έλεγχοι γιατί το προϊόν αποτελεί βιτρίνα της χώρας.

«Από σήμερα και μέχρι την Κυριακή θα είμαστε στη Θεσσαλία για να δούμε όλα τα προβλήματα των παραγωγών», είπε και συμπλήρωσε πως «δεν είναι εύκολο να κάνει παρεμβάσεις στην αγορά».

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Σταύρου Κελέτση στα Παραπολιτικά 90,1


Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κος Σταύρος Κελέτσης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Με αφορμή τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια
Το θέμα της τιμής παραγωγού και της τελικής τιμής στο ράφι είναι ένα πολύπλοκο θέμα για το πώς διαμορφώνεται, το πόσοι και ποιοι ενδιάμεσοι παρεμβαίνουν.

Δεν είναι εύκολο να κάνεις παρεμβάσεις στην αγορά γενικότερα διότι αυτό δημιουργεί άλλα προβλήματα και στο τέλος μπορεί να δημιουργήσει και ελλείψεις σε κάποια προϊόντα. Αυτό που πρέπει σίγουρα να γίνεται πιο εντατικά είναι οι έλεγχοι.

Αναφορικά με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών
Ο Πρωθυπουργός με πειστικό τρόπο παρουσίασε τους λόγους για τους οποίους οδήγησαν τον ίδιο και την κυβέρνηση στο να προχωρήσει σε αυτή τη ρύθμιση. Η συζήτηση η οποία ανοίγει και θα κρατήσει μέχρι να ‘ρθει το νομοσχέδιο να ψηφιστεί στη Βουλή νομίζω ότι πρέπει να γίνει με όρους υπευθυνότητας χωρίς κορώνες κλπ γιατί αγγίζει ευαίσθητες πλευρές ανθρωπίνων προσωπικοτήτων. Πρέπει με σεβασμό όλοι να σταθούμε απέναντι στο θέμα, να εξετάσουμε και στο τέλος ο καθένας θα καθορίσει τη στάση του. Είναι μια συζήτηση που μόλις ξεκίνησε. Υπάρχουν κάποια ζητήματα κοινωνικής φύσεως τα οποία προσπαθεί η ρύθμιση αυτή που θα έρθει να λύσει, για να λύσουμε όμως αυτά τα επιμέρους ζητήματα ο καθένας μας καταρχήν πρέπει να απαντήσει σε ένα ερώτημα εάν θεωρεί ότι αυτό το οποίο πάμε να αποδεχτούμε δηλαδή η δημιουργία οικογένειας από δύο άτομα του ιδίου φύλου εάν με βάση την κρατούσα αντίληψη στην ελληνική κοινωνία είναι οικογένεια ή όχι. Αν δεχτούμε ότι είναι οικογένεια τότε οφείλουμε ως πολιτεία να κάνουμε παρέμβαση και να αναγνωρίσουμε και το γάμο και ότι αυτό συνεπάγεται.

Εσείς δέχεστε ότι είναι οικογένεια ;
Εγώ δεν έχω μέσα μου κατασταλάξει στο αν με τις σημερινές συνθήκες τις κοινωνικές και τις αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας μιλάμε για κάτι τέτοιο. Είναι ένα πρώτιστο ερώτημα που πρέπει ο καθένα να απαντήσει, αν απαντήσει ότι ναι δύο άτομα του ιδίου φύλου που συμβιώνουν αποτελούν οικογένεια, αν το δεχτούμε αυτό τότε μπορούμε να μιλάμε και για γάμο και για τεκνοθεσία.

Μέχρι να πάω να ψηφίσω οφείλω να έχω καταλήξει. Υπάρχει μια επιτροπή Βιοηθικής στη χώρα η οποία πολλές φορές γνωμοδοτεί για διάφορα ζητήματα, εγώ θα ήθελα την άποψή της για το θέμα αυτό. Νομίζω ότι θα ήταν πολύ σημαντικό το να έχουμε και επιστημονική τεκμηρίωση από την πλευρά γενικότερα των θεσμικών, των φορέων που μετέχουν σε αυτή τη διαδικασία έτσι ώστε να μπορέσουν και οι βουλευτές να κατασταλάξουν σε μια άποψη σχετικά με τη ψήφιση ή μη του νόμου.