Ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μίλησε το πρωί της Πέμπτης στην εκπομπή  «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον κορονοϊό, στα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους, στην ευχέρεια για εμβολιασμό πολιτών στα φαρμακεία, αλλά και στα δύο εμβόλια για τον έρπητα ζωστήρα, που κυκλοφορούν στην αγορά. Σημειώνεται πως για τα τελευταία, μόνο το ένα, με μειωμένη απόδοση σε σχέση με το άλλο, καλύπτεται από τα Ταμεία, με απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Διαβάστε ακόμη: "Καμπανάκι" ΙΣΑ για την κορύφωση του επιδημικού κύματος Covid-19 και γρίπης: Συστάσεις για εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων

Σχετικά με τη διαγραφή των προστίμων που είχαν επιβληθεί σε πολίτες άνω των 60 ετών που δεν είχαν εμβολιαστεί έναντι του κορονοϊού, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί τι θα γίνει με όσους πλήρωσαν τα πρόστιμα επειδή δεν εμβολιάστηκαν έναντι του κορονοϊού», ωστόσο υπεραμύνθηκε της απόφασης που ελήφθη εκείνη την περίοδο κορύφωσης της πανδημίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ήταν σωστή η απόφασή μας τότε και οδήγησε στο να σωθούν πολλές ζωές».

Μάριος Θεμιστοκλέους: «Είναι εφικτό σήμερα να γίνουν εμβολιασμοί και στα φαρμακεία»

Όσον αφορά τη δυνατότητα να γίνονται στα φαρμακεία οι εμβολιασμοί έναντι του κορονοϊού, ο υφυπουργός Υγείας επισήμανε: «Τεχνικές λεπτομέρειες τέτοιου είδους έχουμε αποδείξει ότι είναι εφικτό να τις διαχειριστούμε. Είναι εφικτό σήμερα να γίνουν εμβολιασμοί και στα φαρμακεία έναντι του κορονοϊού, εφόσον ολοκληρωθούν και οι σχετικές διαβουλεύσεις».

Ακολούθως, ο Μάριος Θεμιστοκλέους είχε αντιπαράθεση με τον εκδότη Αντώνη Δελλατόλα, ο οποίος είπε ότι ζήτησε να εμβολιαστεί για τον έρπητα ζωστήρα, όμως ο γιατρός του τού είπε πως υπάρχουν δύο εμβόλια, αλλά το πιο αποτελεσματικό δεν καλύπτεται από κανέναν ασφαλιστικό φορέα και θα πρέπει να το πληρώσει ο ίδιος, εάν θέλει να κάνει εκείνο.

Όπως είπε ο Αντώνης Δελλατόλας: «Ο γιατρός μού είπε ότι το ένα εμβόλιο έχει απόδοση 50% και πέφτει στο 40% έπειτα από έναν χρόνο. Αυτό καλύπτεται για τους ασφαλισμένους. Το άλλο έχει απόδοση και προσφέρει προστασία 90%, που πέφτει ύστερα από έναν χρόνο στο 80% και κοστίζει 160 ευρώ, που πρέπει να τα πληρώσω εγώ, καθώς δεν καλύπτεται. Πότε θα μπει το εμβόλιο που δίνει μεγαλύτερη προστασία στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών;».

Απαντώντας, ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε πολλάκις ότι «δεν θέλω να μπω σε συζήτηση για τα ποσοστά που αναφέρατε για τα δύο εμβόλια, υπάρχει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αυτή είναι η επίσημη κρατική αρχή για τους εμβολιασμούς και αυτή καθορίζει όλα όσα αφορούν τα εμβόλια».