Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός προανήγγειλε το σχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για τον απόδημο Ελληνισμό. Ένα σχέδιο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «πολύ καλά δουλεμένο».

«Η επιστολική ψήφος θα συμπληρωθεί από ένα πολύ καλά δουλεμένο τετραετές σχέδιο για τον απόδημο Ελληνισμό», είπε -επί λέξει- ο κ. Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση. Τελικά, λόγω της βεβαρημένης χθεσινής ατζέντας, δεν συζητήθηκε η εν λόγω πρωτοβουλία. Μετατέθηκε για το επόμενο υπουργικό συμβούλιο, που θα γίνει στις 30 Ιανουαρίου. Ωστόσο η προεργασία έχει ήδη γίνει. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Α», ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, και ο υφυπουργός, Γιώργος Κώτσηρας, έχουν επεξεργαστεί και θα παρουσιάσουν την Εθνική Στρατηγική για τον Απόδημο Ελληνισμό, η οποία μάλιστα θα έχει ορίζοντα τετραετίας.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια πρωτοποριακή, στοχευμένη και συμπυκνωμένη κυβερνητική πολιτική που αποσκοπεί στην περαιτέρω ενδυνάμωση των δεσμών του μητροπολιτικού κέντρου με την ομογένεια. Η καρδιά του Ελληνισμού άλλωστε χτυπά σε πολλές γωνιές του πλανήτη κι οι απόδημοι αποζητούν συναισθηματική εγγύτητα με την πατρίδα, αλλά και πρακτικές διευκολύνσεις από τις Αρχές για ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας.

Απλοποίηση

Αρμόδιες πηγές αποκαλύπτουν στην εφημερίδα μας ότι οι κεντρικοί άξονες αυτού του σχεδίου σχετίζονται με την υποστήριξη και την ανάπτυξη δικτύων και δομών της ομογένειας, με την περαιτέρω ενίσχυση και προώθηση της ελληνικής γλώσσας, με τη βελτίωση και την ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους Έλληνες του εξωτερικού, με τη διατήρηση και ενδυνάμωση των δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας και τέλος με την επαναπροσέγγιση της νέας Διασποράς: το λεγόμενο brain drain.

Ιδιαίτερη προεργασία έχει γίνει για τις υπηρεσίες που στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των αποδήμων. Η ψηφιοποίησή τους θα συμβάλει στην έκδοση εγγράφων (πιστοποιητικά κ.λπ.), για τα οποία μέχρι πρότινος απαιτούνταν πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Μια ακόμα ενδιαφέρουσα παράμετρος του σχεδίου που θα παρουσιάσουν οι κύριοι Γ. Γεραπετρίτης και Γ. Κώτσηρας σχετίζεται με το περιεχόμενό του. Το σχέδιο θα είναι δυναμικό. Θα προστίθενται, δηλαδή, ετησίως δράσεις και συνέργειες βάσει και των ετήσιων σχεδίων του υπουργείου, αλλά και μέσω συνεργασιών με άλλα υπουργεία. Είναι σημαντικό ότι αναλαμβάνεται κεντρική πρωτοβουλία για ένα ευρύ πεδίο θεματικών για τους Έλληνες του εξωτερικού, στέλνοντας παράλληλα και έναν σαφή συμβολισμό.