Το ΠΑΣΟΚ έχει στηρίξει όλα τα νομοσχέδια ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα», με τη Νίκη Λυμπεράκη, ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης.

Ο κ. Κατρίνης επισήμανε πως είναι μείζον πολιτικό ζήτημα για τη ΝΔ το γεγονός ότι αρκετά στελέχη της φαίνεται πως δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

*Διαβάστε εδώ: Γεύμα Σκανδαλίδη - Ζαχαριάδη με μενού την επόμενη μέρα στην Κεντροαριστερά

Τόνισε πως το κόμμα θα πρέπει να έχει αυξημένα ποσοστά στις ευρωεκλογές, ώστε να είναι εναλλακτική πρόταση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.


Η συνέντευξη του Μιχάλη Κατρίνη στα Παραπολιτικά 90,1

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κος Μιχάλης Κατρίνης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

Ερωτηθείς ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τη ρύθμιση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, απάντησε: «Καταρχάς να δούμε αν και ποτέ θα έρθει η ρύθμιση και με ποια μορφή γιατί έχει γίνει θρίλερ το ζήτημα αυτό. Θυμάστε ότι το ΠΑΣΟΚ και στο θέμα του συμφώνου συμβίωσης παρά το γεγονός ότι υπήρχαν πολύ μεγάλες αντιδράσεις τότε, το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει πολιτική απόφαση και είχε στηρίξει όπως έχει στηρίξει όλα τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών με τις επιμέρους διαφωνίες που μπορεί να υπάρχουν όμως αυτό που μετράει τελικά είναι η κεντρική πολιτική απόφαση. Βεβαία αν αυτά που γράφονται ισχύουν ότι περίπου τα 2/3 των βουλευτών της ΝΔ δεν θα το ψηφίσουν νομίζω ότι αυτό συνιστά ένα μείον πολιτικό ζήτημα στο οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να δώσει ο ίδιος μια απάντηση πριν φέρει τη ρύθμιση αυτή».

«Το θέμα αυτό πρέπει να συζητηθεί και πρέπει να λυθεί, εμείς το έχουμε πει και μάλιστα είμαστε και στην κατεύθυνση να έχουμε και τη δική μας πρόταση γιατί είναι ένα ζήτημα ανθρωπίνων ελευθεριών και δικαιωμάτων το οποίο το ΠΑΣΟΚ σταθερά έχει τοποθετηθεί και δεν περιμένει πότε θα αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης και αν θα αποφασίσει. Άρα εμείς είχαμε ανοιχτοί σε αυτή τη συζήτηση εξάλλου το δικό μας κόμμα έχει δώσει διαπιστευτήρια και εξετάσεις στο κατά πόσο την ώρα της επιλογής και της πράξης αυτά που λέει τα κάνει ή απλά ‘στρίβειν δια του αρραβώνος’», πρόσθεσε.

«Εμείς είπαμε για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ότι έχουμε καταρχάς τεθεί θετικά, βεβαίως είμαστε στην κατεύθυνση πιθανόν να καταθέσουμε και δική μας πρόταση συνολικά για το ζήτημα όμως αυτό το ζήτημα δυστυχώς γίνεται αντικείμενο επικοινωνιακής διαχείρισης από τον πρωθυπουργό αναλόγως της συγκυρίας. Όσον αφορά την τεκνοθεσία επειδή είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα να δούμε την τελική πρόταση και θα τοποθετηθούμε», συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση των τριών να μετακομίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, ανέφερε: «Περισσότερο απηχεί και εκφράζει την αγωνία στελεχών ή και του ΣΥΡΙΖΑ να βρει ένα σημείο στήριξης και νέας θέσης στον ευρωπαϊκό πολιτικό χάρτη που βρίσκεται σε κίνηση και σε εξέλιξη. Η δική μας θέση είναι γνωστή, εμείς υπηρετούμε με συνέπεια και ριζοσπαστικότητα την σοσιαλδημοκρατία και το πώς θα τοποθετηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δικό του θέμα. Είναι ένα δικό του θέμα και δεν θα ήθελα περαιτέρω να το σχολιάσω, όλοι κατανοούν για ποιο λόγο γίνεται αυτή η κίνηση».

«Όλα αυτά τα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε θέση παρατηρητή και έμεινε σε θέση παρατηρητή, εμείς συνεχίζουμε με συνέπεια να υπηρετούμε την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία αταλάντευτα με συγκεκριμένο αξιακό πλαίσιο και όχι σε μια λογική που πιθανόν θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως σημαία ευκαιρίας ή λόγω της συγκυρίας. Άρα είναι δύο τελείως διαφορετικές φιλοσοφίες και διαδρομές», σημείωσε.

«Νομίζω ότι ούτως ή άλλως και η επιλογή της προηγούμενης ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να είναι σε θέση παρατηρητή στο ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα ενώ στην πρακτική του και ως κυβέρνηση πολλές φορές αυτό δεν συνέπιπτε δείχνει ότι περισσότερο ήταν για λόγους εντυπώσεων παρά για λόγους ουσίας», διευκρίνισε.

Αναφορικά με τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, είπε: «Το ΠΑΣΟΚ καταγράφει συνεχή άνοδο στα ποσοστά του στις τελευταίες εκλογές αλλά και στις δημοσκοπήσεις. Είναι αυτό αρκετό; Προφανώς όχι γιατί και εμείς θέλουμε το ποσοστό το οποίο θα καταγραφεί στις ευρωεκλογές να είναι σημαντικά αυξημένο ώστε να μπορούμε βάσιμα να πούμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο εναλλακτικός πόλος διακυβέρνησης στη χώρα απέναντι στη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη. Αυτό για να γίνει θα πρέπει να έχουμε ευρύτερες κοινωνικές συνέργειες και συμμαχίες, τον κόσμο που θα έρθει και πάλι στο ΠΑΣΟΚ και θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Εμάς σε αυτή τη διαδρομή ποτέ δεν μας ενδιέφεραν συμφωνίες κορυφής ή συναλλαγές με δήθεν αθροίσματα τα οποία ποτέ δεν έχουν πολιτικό νόημα και περιεχόμενο όμως σε επίπεδο αυτοδιοικητικό όταν πρόσωπα όπως ο κ. Δούκας, ένα πρόσωπο που είναι στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, με ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα κατάφερε να συσπειρώσει γύρω του ευρύτερες δυνάμεις και πρόσωπα αυτό οδηγεί σε νικηφόρα αποτελέσματα. Αυτό για εμάς είναι ένας οδηγός, είναι ένα case study το οποίο το βλέπουμε με ενδιαφέρον».

«Μετά τις ευρωεκλογές, είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχει ένας νέος συσχετισμός δυνάμεων, θα υπάρχει μια νέα δυναμική του ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ θα ηγηθεί της προσπάθειας εν όψει των επόμενων εθνικών εκλογών να υπάρχει μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης που θα έχει τον πρωταγωνιστικό και κυρίαρχο ρόλο το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει στρατηγική τακτική συνεργασίας ή συγχώνευσης με άλλα πολιτικά κόμμα γιατί έχει το δικό του πολιτικό και αξιακό πλαίσιο αν όμως ευρύτερες δυνάμεις συμφωνούν με την πολιτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ και θέλουν να τη στηρίξουν αυτό σε μια πορεία προς τις εκλογές θα είναι αντικείμενο συζήτησης. Όμως δεν μας ενδιαφέρει εμάς το να έχουμε αυτή τη συνεργασία με τον τρόπο που κάποιοι εμφανίζουν σε επίπεδο κορυφής όμως οφείλω να πω ότι βλέπω πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είχαν φύγει τα προηγούμενα χρόνια και η μεγάλη πλειοψηφία εξ αυτών είχε μετακομίσει στο ΣΥΡΙΖΑ, σιγά-σιγά να επιστρέφουν και να στηρίζουν και να πλαισιώνουν αυτή τη νέα προσπάθεια που κάνει το ΠΑΣΟΚ», κατέληξε.