Η επόμενη κρίσιμη πολιτικά μάχη για το ΠΑΣΟΚ στο δρόμο για την ανατροπή των συσχετισμών στην Κεντροαριστερά και την ανάδειξή του σε κύριο αντίπαλο της Ν.Δ., είναι οι ευρωεκλογές.

Ο στόχος της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι διττός: Αφενός να καταλάβει τη δεύτερη θέση και συνεπώς την θέση της de facto Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αφετέρου να καταγράψει ένα ισχυρό ποσοστό, που θα δημιουργήσει την προσδοκία μια μεγάλης πολιτικής αλλαγής στις εθνικές εκλογές .

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το ΠΑΣΟΚ παγιώνεται στη δεύτερη θέση και σταθεροποιείται σε ποσοστά πέριξ του 15%, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ανεβάζει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει τοποθετήσει τον πήχη των ευρωεκλογών λίγο πάνω από αυτό το όριο του 15%, ωστόσο ανομολόγητος στόχος του είναι το «κοντέρ» να γράψει 2 μπροστά, ώστε το κόμμα, του οποίου ηγείται, να καταστεί ο εναλλακτικός κυβερνητικός πόλος.

Συνεπώς, ο αγώνας του ΠΑΣΟΚ δεν περιορίζεται στο να προσπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θέλει να εκφράσει το κυβερνητικό σχέδιο που έχει ανάγκη ο τόπος μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές, για να δώσει παραγωγική και ελπιδοφόρο διέξοδο στον προοδευτικό κόσμο της χώρας.

Για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα δώσει μεγάλο βάρος στη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου.

Επιδίωξη είναι η συγκρότηση ενός ισχυρού και αντιπροσωπευτικού ψηφοδελτίου, που θα συνδυάζει τεχνοκρατική επάρκεια, επιστημονικές περγαμηνές, βαθιά γνώση του ευρωπαϊκού «γίγνεσθαι», εμπειρία και την φρεσκάδα της νέας γενιάς.

Με λίγα λόγια, θα ακολουθηθεί και εδώ το «μοντέλο Δούκα», με στόχο να γεμίσει το πασοκικό ευρωψηφοδέλτιο με νέους επιστήμονες, άφθαρτα πρόσωπα με σύγχρονο πολιτικό λόγο και αντίληψη για την άσκηση της εξουσίας, που θα δίνουν «φρέσκο αέρα» στο προφίλ του ΠΑΣΟΚ, καθώς και προσωπικότητες κύρους, οι οποίες λόγω ιδιότητας θα μπορέσουν να κινητοποιήσουν και να συσπειρώσουν ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Νίκος Ανδρουλάκης βρίσκεται ήδη σε διερευνητικές επαφές και συζητήσεις με τέτοια πρόσωπα, καθώς και με παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην οποία το ΠΑΣΟΚ έχει βαθιές ρίζες και πολλά ερείσματα, που επιβεβαιώθηκαν στις πρόσφατες εκλογές.

Τα πρώτα ονόματα που ακούγονται για το "πράσινο" ευρωψηφοδέλτιο 

Στο τραπέζι πάντως υπάρχουν και τα πρώτα ονόματα. Κλειδωμένη'' θεωρείται η υποψηφιότητα του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Σπυρόπουλου, ο οποίος θα είναι το ισχυρό πρόσωπο του ψηφοδελτίου και αναμένεται να στηριχτεί από τη συντριπτική πλειοψηφία της κομματικής βάσης και όχι μόνο.

Ως δεδομένη εκλαμβάνεται η υποψηφιότητα του Νίκου Παπανδρέου, ο οποίος θα επιδιώξει την ανανέωση της θητείας του στην Ευρωβουλή.

Επίσης κλεισμένη μοιάζει η υποψηφιότητα του μπασκετικού δημοσιογράφου Βασίλη Σκουντή, που ήταν υποψήφιος στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, του πρώην στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου, αλλά και του Φίλιππου Σαχινίδη, ο οποίος θα εκπροσωπήσει στο ψηφοδέλτιο την πλευρά Παπανδρέου.

Δυνατά παίζει επίσης το όνομα της Ρόζας Βρετού, που ήταν τέταρτη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας των εθνικών εκλογών του Ιουνίου και διατηρεί στενές πολιτικές και φιλικές σχέσεις με τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς και εκείνο του πρώην διοικητή του ΟΑΕΔ και συμβούλου του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομικής πολιτικής Ηλία Κικίλια.

Στον κατάλογο με τα ονόματα που μπορεί να κατέβουν περιλαμβάνονται και στελέχη, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τη γενιά των 30αρηδων και 40αρηδων. Το καθένα με τη δική του διαδρομή στην πολιτική, στην αυτοδιοίκηση, στα Κινήματα, στην παραγωγή, στον Πολιτισμό, στον συνδικαλισμό, στο Πανεπιστήμιο, στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, που έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται σε πολλά και διαφορετικά ακροατήρια.

Χαρακτηριστικές τέτοιες περιπτώσεις είναι η Ελένη Χρονοπούλου, που εργάζεται στην Κομισιόν και έχει μακρά εμπειρία στα ευρωπαϊκά ζητήματα, ο δικηγόρος Παναγιώτης Γκανιάτσος, που ήταν υποψήφιος βουλευτής στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, η Δανάη Τσακάλου, Δικηγόρος & μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, η Ελεάννα Δημητρακούδη, που ήταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και είναι Σύμβουλος για θέματα Περιβάλλοντος και Κλιματικής Πολιτικής για την Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Κώστας Κατσανέβας, εγγονός του Ανδρέα Παπανδρέου, δισέγγονος του Γεωργίου Παπανδρέου και γιος της Σοφίας Παπανδρέου κ.α.

Κάποιοι συζητούν και την περίπτωση της δημοσιογράφου Μαρίας Αναστασοπούλου, η οποία διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Από εκεί και πέρα, έντονα ακούγεται πως υποψήφια ευρωβουλευτής μπορεί να είναι και η Μαρία Αρναουτάκη, κόρη του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη.

Παράλληλα θα επιχειρηθούν και «ανοίγματα» στο κεντρώο ακροατήριο, με τη Χαριλάου Τρικούπη να στρέφει το βλέμμα της προς τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη.

Τέλος, στόχος να υπάρξει κάποια δυνατή υποψηφιότητα από τον πανεπιστημιακό χώρο και ήδη υπάρχουν σκέψεις για συγκεκριμένα πρόσωπα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Στο Καρφί"