Το πολύ υψηλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων επιβεβαιώνει η επίσκεψη του επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Σούδα. Ο Άντονι Μπλίνκεν, μετά το πέρασμα που έκανε από την Τουρκία, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Ο Άντονι Μπλίνκεν στη Σούδα σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Η στάση που θα κάνει στην Σούδα, μίας από τις ισχυρότερες-σημαντικότερες βάσεις των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την φιλοξενία που θα απολαύσει στην οικεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά, καταδεικνύουν τη σημασία που δείχνει ο αμερικανικός παράγοντας στο ρόλο της Ελλάδας. Πολύ περισσότερο σε μια τόσο ταραγμένη περίοδο, καθώς είναι στην κορύφωσή της η σύγκρουση του Ισραήλ με την Παλαιστίνη. Η επίσκεψη εκ των πραγμάτων θα είναι στο τραπέζι και τις εξελίξεις στον ελληνοτουρκικό διάλογο, για τον οποίο οι ΗΠΑ θεωρούν ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ερώτημα, φυσικά, παραμένει και η απάντηση των ΗΠΑ στο αίτημα της Ελλάδος για την προμήθεια των F-35, με τις πληροφορίες από υψηλόβαθμές πηγές να αναφέρουν ότι η σχετική συζήτηση βρίσκεται σε καλό δρόμο. Άλλωστε η απόφαση της κυβέρνησης να συμμετάσχει στην επιχείρηση «Prosperity Guardian» στην Ερυθρά Θάλασσα λογίζεται ως μια κίνηση υψηλού συμβολισμού αλλά και ένδειξη καλής θελήσεως από την πλευρά της χώρας μας. Δεν πρέπει επίσης να παραγνωρίζεται πως μέσα στην Άνοιξη είναι προγραμματισμένο το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στις ΗΠΑ, με την ατζέντα να περιλαμβάνει αφενός ζητήματα του στρατηγικού διαλόγου της Ελλάδος με τις ΗΠΑ, αφετέρου τη συζήτηση των ζητημάτων με την γειτονική μας χώρα.

Την ίδια ώρα, οι αμερικανοί διπλωμάτες δίνουν ιδιαίτερα σημασία στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, για το οποίο ακόμα οι Τούρκοι βάζουν προσκόμματα. Για αυτό άλλωστε και συνδέουν το ζήτημα αυτό με το αίτημα που έχει υποβάλει η Τουρκία για αναβάθμιση των παλαιών F-16, αλλά και προμήθεια νέων.

Βεβαίως, δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε εκλογική χρονιά για τις ΗΠΑ, η ανησυχία των αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπάιντεν και του επικεφαλής της διπλωματίας είναι η κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ιδίως μετά τα τελευταία γεγονότα με το θάνατο του νο 2 της Χαμάς στο Λίβανο από Ισραηλινά πυρά. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, ο κ. Μπλίνκεν αξιοποίησε το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή, επισκεπτόμενος και την Ελλάδα προκειμένου να καταδείξει τη σημασία που δίνει η χώρα του στις σχέσεις των δυο κρατών.