Για τον κατώτατο μισθό και τις αυξήσεις που έρχονται, αλλά και τον στόχο της κυβέρνησης να φτάσουν οι αυξήσεις στα 1000 ευρώ στο τέλος της τετραετίας, μίλησε ο Βασίλης Σπανάκης, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, «ήταν και παραμένει στόχος μας να πάει ο μισθός στα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Σήμερα βρισκόμαστε ο μέσος μισθός να είναι στα 1.250 ευρώ και να έχει αυξηθεί κατά πολύ από το 2019 και με καλές προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια. Ως γνωστόν, ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι τα 1.250 ευρώ περίπου, ανάλογα με τον κλάδο. Έχουμε λοιπόν, στόχο να τον πάμε στα 1.500 ευρώ». 

Διαβάστε επίσης: Bασίλης Σπανάκης: Βγάλαμε 11.000 επικουρικές συντάξεις σε μια μέρα

«Στόχος να φτάσει η ανεργία το 8% μέχρι το τέλος της τετραετίας»

 «Σήμερα η ανεργία είναι στο 9.6%. Μετά από δύο δεκαετίες λοιπόν, η ανεργία πέφτει κάτω από το 10%. Αυτό έδωσε σε εμάς μια δυνατότητα-παρότι είχαμε δέσμευση ως χώρα όταν η ανεργία είναι για έναν συνεχόμενο χρόνο κάτω από το 10% να ξεπαγώσουμε τις τριετίες και εμείς αυτό το κάναμε δύο χρόνια νωρίτερα με αποτέλεσμα να ξεπαγώσουν οι τριετίες και πάρα πολύ εργαζόμενοι να δουν αυξήσεις μέσα στο 2024-ανάλογα με το πότε θα κλείσουν τριετία, με ημερομηνία που πάγωσε η τριετία, η 14η Φεβρουαρίου του 2012 (…). Έχουμε τη μεγαλύτερη πτώση της ανεργίας στην Ευρώπη και η δημόσια υπηρεσία Απασχόλησης, ο ΟΑΕΔ, όπως το ξέρουμε πολύ καλά, έχει κάνει ειδικά προγράμματα προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα ανεργίας και σε συγκεκριμένες ομάδες συμπολιτών μας και κυρίως σε ανθρώπους που είναι να βγουν κοντά σε σύνταξη, σε ηλικίες 55 έως 67 ετών (…). Τα αποτελέσματα δεν φαίνονται από την μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται χρόνος. Από το υπουργείο Εργασίας όμως, γίνονται με μεγάλη ταχύτητα όλες οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να μιλήσουμε με λογικούς όρους και να έχουμε και πρόσθετη πτώση της ανεργίας και αύξηση του μέσου μισθού και αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων» πρόσθεσε ο κ. Σπανάκης.

 «Ξεπαγώνουν τα επιδόματα προϋπηρεσίας» είπε εν συνεχεία ο κ. Σπανάκης υπογραμμίζοντας το εξής: «το επίδομα τριετίας είναι στην ουσία ένα επίδομα που πήρε ο εργαζόμενος για την προϋπηρεσία του σε μια εργασία. Άρα λοιπόν αυτό ξεπαγώνει, μετά από 12 ολόκληρα χρόνια διότι το επιτρέπουν οι συνθήκες, η οικονομία και η αγορά εργασίας».

«Αυξήσεις των μισθών έως και 30% σε κάποιους κλάδους»

 «Υπάρχει μια ανάλυση ανάλογα με τον κλάδο και εδώ εξαρτάται και σε κάθε κλάδο ποια είναι η ειδικότητα. Είναι για παράδειγμα διαφορετικό να είσαι σε ξενοδοχείο μάγειρας και διαφορετικά να είσαι κηπουρός. Η τάση δείχνει ότι ο μέσος μισθός θα αυξηθεί και θα φτάσουμε στο τέλος της τετραετίας και νωρίτερα, κατά την προσωπική μου εκτίμηση στα 1.500 ευρώ (…). Είναι γεγονός ότι οι αυξήσεις των μισθών και σε κάποιους κλάδους, όπως για παράδειγμα στον τουρισμό και στα ξενοδοχεία, θα αγγίξουν υψηλά ποσοστά. Είναι λοιπόν, μία πραγματικότητα και οφείλεται κυρίως λόγω της έλλειψης προσωπικού αλλά και λόγω της εξειδίκευσης που υπάρχουν σε διάφορα επαγγέλματα» τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας.

 «Βασικός κυβερνητικός μας στόχος είναι να φτάσει ο κατώτατος μισθός κοντά στο χιλιάρικο στο τέλος της τετραετίας. Επομένως, να μην ξεχνάμε ότι σε λίγες εβδομάδες, Απρίλιο ή Μάιο, θα πάμε στην τέταρτη αύξηση του κατώτατου μισθού. Άρα λοιπόν και η αύξηση του κατώτατου μισθού θα επηρεάσει τη διαμόρφωση του μέσου μισθού. Και μιλάμε για αύξηση που θα γίνει πριν το καλοκαίρι. Θα πάμε λοιπόν και σε μία τέταρτη αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία θα διαμορφωθεί και θα ανακοινωθεί επισήμως πριν τον Μάιο. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα επηρεάσει και το μέσο μισθό. Όμως εγώ θέλω να χαιρετίσω και την πρωτοβουλία των επιχειρήσεων που αυτή τη στιγμή πάνε σε αυξήσεις μισθών και που πραγματικά δείχνουν την ανάγκη που υπάρχει στην αγορά εργασίας» συμπλήρωσε ο κ.Σπανάκης.