Η έκρηξη ενέργειας στον ήλιο, που παρατηρήθηκε από τη NASA την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ήταν η ισχυρότερη που έχει παρατηρηθεί από το 2017.

Το Ηλιακό Παρατηρητήριο της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας εντόπισε την ισχυρή απελευθέρωση ενέργειας την Κυριακή, με τις καταιγίδες ακτινοβολίας να μπορούν να επηρεάσουν τις ραδιοεπικοινωνίες, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τα σήματα πλοήγησης και να θέσουν σε κίνδυνο τα διαστημόπλοια και τους αστροναύτες.

Τα πλάνα δείχνουν μια λαμπερή περιοχή στον ήλιο, η οποία γίνεται πιο φωτεινή πριν εκραγεί και απελευθερώσει εκλάμψεις.

Η NASA δήλωσε ότι η τελευταία φορά που παρατήρησε μια τέτοια έκλαμψη ήταν στις 10 Σεπτεμβρίου 2017, όταν καταγράφηκε μια έκλαμψη που προκάλεσε ραδιοφωνικές διακοπές για ώρες.

«Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι ισχυρές εκρήξεις ενέργειας. Οι εκλάμψεις και οι ηλιακές εκρήξεις μπορούν να επηρεάσουν τις ραδιοεπικοινωνίες, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τα σήματα πλοήγησης και να προκαλέσουν κινδύνους για τα διαστημόπλοια και τους αστροναύτες», σημείωσε η NASA στην ανακοίνωσή της.

«Αυτή η έκλαμψη ταξινομείται ως έκλαμψη Χ5.0. Η κλάση Χ υποδηλώνει τις πιο έντονες εκλάμψεις, ενώ ο αριθμός παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ισχύ της».

Η ηλιακή έκλαμψη κορυφώθηκε στις 17:00 ώρα Ελλάδας στις 31 Δεκεμβρίου, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα για το Παρατηρητήριο της NASA, ένα σκάφος που ερευνά τον ήλιο από την έναρξη της λειτουργίας του το 2010.

Στο μεταξύ, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι το ευρύ κοινό δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την έκρηξη αυτή, ωστόσο διαπίστωσε ότι η αρχική έκρηξη ακτινοβολίας προκάλεσε διακοπές ρεύματος πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού (SWPC) της NOAA προέβλεψε ότι η Γη θα μπορούσε -για κάποιο διάστημα- να αντιμετωπίσει μια μικρή γεωμαγνητική καταιγίδα, μια προσωρινή διαταραχή στη μαγνητόσφαιρα της Γης, η οποία ενδέχεται να επηρεάσει τη λειτουργία των δορυφόρων.