Τα νέα τους καθήκοντα αναλαµβάνουν από σήμερα οι νέες δηµοτικές και περιφερειακές αρχές της χώρας, µέσα σε ένα διαφορετικό αυτοδιοικητικό περιβάλλον, το οποίο διαµορφώθηκε στις εκλογές της 8ης και της 15ης Οκτωβρίου.

Αναλύοντας τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη, όπως διαµορφώθηκε στις δηµοτικές και περιφερειακές κάλπες του περασµένου φθινοπώρου, σύµφωνα µε τα στατιστικά στοιχεία 177 δήµαρχοι επανεξελέγησαν και εξασφάλισαν µια νέα θητεία στο αξίωµα του δηµάρχου, πράγµα το οποίο σηµαίνει ότι σε 155 δήµους της επικράτειας (ποσοστό 46,9%) αλλάζει η σκυτάλη της δηµοτικής αρχής, σε σχέση µε τη δηµοτική περίοδο 2019- 2023.


Οι δήµοι

Αναφορικά µε τους πολιτικούς συσχετισµούς στους δήμους σε ολόκληρη την επικράτεια αναδείχθηκαν 202 δήµαρχοι που έχουν αναφορά στον χώρο της κεντροδεξιάς παράταξης, το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε 78 δηµάρχους, ο ΣΥΡΙΖΑ 15, το ΚΚΕ 6, ενώ 12 εκ των υποψήφιων δηµάρχων που επικράτησαν ηγούνταν ανεξάρτητων συνδυασµών και 9 από τους εκλεγέντες δηµάρχους «κατέβηκαν» µε την κοινή στήριξη από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Στον µεγαλύτερο δήµο της χώρας, τον ∆ήµο Αθηναίων, µετά την έκβαση του β' γύρου των δηµοτικών εκλογών ο Χάρης ∆ούκας αναλαµβάνει δήµαρχος της ελληνικής πρωτεύουσας, διαδεχόµενος τον Κώστα Μπακογιάννη, ενώ στον ∆ήµο Θεσσαλονίκης ο υποψήφιος της Ν.∆., απερχόµενος δήµαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, δίνει τη σκυτάλη στον νεοεκλεγέντα Στέλιο Αγγελούδη.

Στο Μεγάλο Λιµάνι της χώρας ο επανεκλεγείς δήµαρχος Γιάννης Μώραλης ξεκινά επισήµως την τρίτη του θητεία στον δηµαρχιακό θώκο, ενώ στον ∆ήµο Πατρέων ο «κόκκινος» δήµαρχος Κώστας Πελετίδης εξελέγη επίσης για τρίτη φορά.

Στον ∆ήµο Ηρακλείου Κρήτης αναλαµβάνει καθήκοντα δηµάρχου ο Αλέξης Καλοκαιρινός. Στον ∆ήµο Λαρισαίων στην καρέκλα του δηµάρχου θα κάθεται από αύριο ο Θανάσης Μαµάκος, διαδεχόµενος τον Απόστολο Καλογιάννη. Στους υπόλοιπους µεγάλους δήµους της χώρας συνεχίζει στο αξίωµα του δηµάρχου ο Γιώργος Παπαναστασίου στο Αγρίνιο, ο Θανάσης Βασιλόπουλος στην Καλαµάτα, ο Βασίλης Τσιάκος στην Καρδίτσα, ο Αχιλλέας Μπέος στον ∆ήµο Βόλου, ο Γιώργος Αναστασίου στη Θήβα, ο ∆ηµήτρης Κυριακίδης στο Κιλκίς, ο Γιάννης Γκαράνης στην Κοµοτηνή, ο Νίκος Γεωργάκος στην Πρέβεζα, ο Παναγιώτης Σηµανδηράκης στον ∆ήµο Χανίων, ο Γιώργος Μαρινάκης στο Ρέθυµνο, ο Νίκος Σακκάς στα Τρίκαλα, ο Κωνσταντίνος Τζιούµης στην Τρίπολη, ο Γιάννης Ζαµπούκης στην Αλεξανδρούπολη. Τέλος, η Ελενα Βάκα εξασφάλισε τη δεύτερη θητεία της στον ∆ήµο Χαλκιδέων και είναι µια από τις 22 γυναίκες που εξελέγησαν δήµαρχοι, στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αλλαγή σκυτάλης έχουµε στον ∆ήµο Ναυπλιέων, όπου δήµαρχος αναλαµβάνει ο ∆ηµήτρης Ορφανός, στην Αρτα ο Χριστόφορος Σιαφάκας, στα Γρεβενά ο Κυριάκος Ταταρίδης, στη ∆ράµα ο Γιώργος Παπαδόπουλος, στον ∆ήµο Ι.Π. Μεσολογγίου ο Σπύρος ∆ιαµαντόπουλος, στο Καρπενήσι ο Χρήστος Κακαβάς, στην Κατερίνη ο Γιάννης Ντούµος, στην Κοζάνη ο Γιάννης Κοκκαλιάρης, στον ∆ήµο Κορινθίων ο Νίκος Σταυρέλης, στη Λαµία ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου, στη Λιβαδειά ο ∆ηµήτρης Καραµάνης, στη Λευκάδα ο Ξενοφών Βεργίνης, στη Μυτιλήνη ο Παναγιώτης Χριστόφας, στην Ξάνθη ο Στράτος Κοντός, στις Σέρρες η Βαρβάρα Μητλιάγκα, στη Σπάρτη ο Μιχάλης Βακαλόπουλος, στον ∆ήµο Σύρου-Ερµούπολης ο Αλέξης Αθανασίου, ο Στάθης Καννής στον ∆ήµο Πύργου, ο Αλέξανδρος Κολιάδης στον ∆ήµο Ρόδου και στον ∆ήµο Αγίου Νικολάου Κρήτης ο Μανώλης Μενεγάκης.


Οι περιφέρειες

Σε επίπεδο περιφερειών οι επτά από τους 13 εκλεγέντες συνεχίζουν το έργο τους, καθώς διετέλεσαν περιφερειάρχες και την περίοδο 2019-2023, ενώ οι υπόλοιποι έξι αναλαµβάνουν πρώτη φορά το αξίωµα του περιφερειάρχη.

Ειδικότερα, από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών εξελέγησαν οι «εκλεκτοί» της Ν.∆. στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, ∆υτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Νότιου Αιγαίου, Κρήτης, Ηπείρου, ενώ επανεξελέγη ο Σταύρος Αρναουτάκης στην Κρήτη, έχοντας την υποστήριξη της Ν.∆. και του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριµένα, νέος περιφερειάρχης Αττικής ανέλαβε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος διαδέχθηκε τον Γιώργο Πατούλη στον περιφερειακό θώκο, ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που µε 60,28% επικράτησε στην εκλογική µάχη εξασφαλίζοντας την τρίτη θητεία του ως περιφερειάρχη, ο Νεκτάριος Φαρµάκης, ο οποίος ξεκινά τη δεύτερη θητεία του ως περιφερειάρχη ∆υτικής Ελλάδας, όπως και ο Φάνης Σπανός που ανανέωσε τον όρκο του στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Επιπλέον, ο Σταύρος Αρναουτάκης θα κρατήσει για ακόµη µια πενταετία τα ηνία της Περιφέρειας Κρήτης, όπως και ο περιφερειάρχης Νότιου Αιγαίου, Γιώργος Χατζηµάρκος, ο οποίος αύριο ξεκινά την τρίτη του θητεία. Στην Περιφέρεια Ηπείρου ο Αλέκος Καχριµάνης συνεχίζει το έργο του, ξεκινώντας επισήµως την Πρωτοχρονιά την τέταρτη θητεία του, ενώ για δεύτερη φορά εξελέγη περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου ο Κώστας Μουτζούρης.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο ∆ηµήτρης Πτωχός ξεκινά την πρώτη του θητεία, έχοντας επικρατήσει στον δεύτερο γύρο του Πέτρου Τατούλη, ενώ στην Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης αναλαµβάνει πρώτη φορά περιφερειάρχης ο Χριστόδουλος Τοψίδης, στα Ιόνια Νησιά ο Γιάννης Τρεπεκλής, στη ∆υτική Μακεδονία ο Γιώργος Αµανατίδης και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας νέος περιφερειάρχης ορκίστηκε ο ∆ηµήτρης Κουρέτας, αποτελώντας τον µοναδικό από τους 13 περιφερειάρχες που δεν υποστηρίχθηκε από το κυβερνών κόµµα ή δεν έχει ευρύτερες αναφορές στην κεντροδεξιά παράταξη. Να σηµειωθεί πως την υποψηφιότητα του κ. Κουρέτα στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές στήριξαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής