Καθώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει μπει εδώ και λίγες ημέρες στο δεύτερο εξάμηνο της νέας της θητείας, το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει είναι αυτό της ακρίβειας.

Στις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις που έγιναν πριν από τα Χριστούγεννα αποτυπώνεται και η έγνοια του κόσμου για τις τιμές, που συνεχίζουν να παίρνουν την ανηφόρα: Το 42% των πολιτών δηλώνει ότι η ακρίβεια είναι «το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας» (Metron Analysis), ενώ στην έρευνα της Pulse σχεδόν 9 στους 10 πολίτες (ποσοστό 88%) εκφράζουν ανησυχία (Πολύ και Αρκετά) σε σχέση με την ακρίβεια και τις αυξήσεις των τιμών.

Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα πρώτα νομοσχέδια του 2024 που είναι ήδη έτοιμα και προωθούνται προς ψήφιση - Η επιστολική ψήφος και τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας


Τα «όπλα» της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας

Τα βασικά «όπλα» της κυβέρνησης για την καταπολέμηση -ή την αντιμετώπιση- της ακρίβειας είναι δύο. Το πρώτο είναι οι τακτικοί και στοχευμένοι έλεγχοι στην αγορά για αισχροκέρδεια και κερδοσκοπία, και όχι μόνο.

Προ δύο εβδομάδων, εξάλλου, επιβλήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, έπειτα από έλεγχο της ΔΙΜΕΑ, πρόστιμο συνολικού ύψους 2.000.000 ευρώ σε εταιρεία εμπορίας ηλεκτρικών ειδών για παράβαση του νόμου περί παραπλανητικών εκπτώσεων.

«Θέλω να τονίσω ότι οι έλεγχοι που γίνονται στην αγορά θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση. Δεν είναι δυνατόν μια εισαγόμενη κρίση ακρίβειας να είναι ευκαιρία για κερδοσκοπία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κατά την τελευταία του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Ενίσχυση ανταγωγνισμού και αύξηση εισοδήματος των πολιτών

Στο πρώτο «όπλο» για τη μείωση των τιμών περιλαμβάνεται και η ενίσχυση του ανταγωνισμού μέσω των εργαλείων που διαθέτει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία σε λίγες ημέρες θα διαθέτει νέα ηγεσία, υπό την πρώην πρόεδρο του ΣτΕ Μαίρη Σαρπ.

Το δεύτερο «όπλο» που έχουν αποφασίσει εδώ και καιρό να επιστρατεύσουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το υπουργείο Οικονομικών είναι η έμμεση απάντηση στο πρόβλημα της ακρίβειας με την αύξηση των εισοδημάτων με κάθε δυνατό τρόπο και συνεπώς με την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.

Τα εργαλεία των έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων (Fuel Pass, Market Pass κ.λπ.) σιγά-σιγά εγκαταλείπονται -εκτός από το Youth Pass των 150 ευρώ, που θεσμοθετήθηκε σε μόνιμη πλέον βάση- και τη θέση τους παίρνουν οι μόνιμες εισοδηματικές ενισχύσεις, που περιλαμβάνουν κυρίως την αύξηση των συντάξεων και των μισθών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.


Το αντιστάθμισμα στην ακρίβεια

Κύριο εργαλείο εδώ είναι η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία προσδιορίζεται για τον Απρίλιο. Ο κατώτατος μισθός βρίσκεται ήδη πάνω από τα προ κρίσης επίπεδα, καθώς το 2009 ήταν στα 751 ευρώ και πριν από το Πάσχα του 2024 θεωρείται βέβαιο ότι θα ξεπεράσει τα 800 ευρώ, ενδεχομένως μάλιστα να φτάσει ακόμα και τα 820.

Ειδικότερα, η στήριξη του εισοδήματος των πολιτών, που στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν να λειτουργήσει ως σημαντικό αντιστάθμισμα στην ακρίβεια, περιλαμβάνει μόνιμα μέτρα ύψους άνω του 1,6 δισ. ευρώ. Αυτά είναι η αύξηση μισθών στο Δημόσιο από την 1η Ιανουαρίου έπειτα από 14 χρόνια -1.476 ευρώ κατά μέσο όρο τον χρόνο-, η αύξηση των συντάξεων κατά 3% και του επιδόματος προσωπικής διαφοράς για όσους συνταξιούχους βλέπουν λογιστική και μη πραγματική αύξηση και η αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά.

Επίσης, η αύξηση του επιδόματος μητρότητας για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για τις κατοικίες που ασφαλίζονται, η μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, η άρση του παγώματος των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα και η κατάργηση της μείωσης 30% για τους συνταξιούχους που εργάζονται.

Με αυτό το τελευταίο μέτρο εκτιμάται ότι περίπου 50.000 συνταξιούχοι θα δουν μια σημαντική αύξηση στη σύνταξη που λαμβάνουν.


Αυξήσεις μισθών

Ειδικότερα, για τους περίπου 600.000 μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους, οι αυξήσεις με το νέο έτος περιλαμβάνουν οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ τον μήνα για όλους, τόσο του ενιαίου όσο και των ειδικών μισθολογίων, αύξηση της οικογενειακής παροχής κατά 20 έως 50 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, καθώς και αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης.

Ειδικά για τους γιατρούς, από τον Ιανουάριο του 2024 αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση των εφημεριών στο ΕΣΥ. Οπως επισημαίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου, αυτό σημαίνει αύξηση κατά μέσο όρο 1.500 ευρώ ετησίως στις καθαρές αποδοχές των γιατρών ή πάνω από 2.000 ευρώ στις μεικτές.

Στον ιδιωτικό τομέα, το ξεπάγωμα των τριετιών, έπειτα από περίπου 12 χρόνια, που επίσης ξεκινά να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου, αφορά περίπου 100.000 εργαζομένους τη χρονιά που έρχεται.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά