Εκχιονιστικά μηχανήματα από ιδιωτικές εταιρείες έχουν κατοχυρωθεί στο Μητρώο Εργοληπτών, ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους ιδιοκτήτες των εταιρειών και τον υπουργό Βασίλη Κικίλια στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση σφοδρής χιονόπτωσης στην Περιφέρεια Αττικής.

Συγκεκριμένα, θα καταχωρηθούν υποχρεωτικά όλα τα εκχιονιστικά και άλλα μηχανήματα έργου, προκειμένου να είναι διαθέσιμα άμεσα, σε περίπτωση χιονοπτώσεων στην Αττική.

Ο κ. Κικίλιας δήλωσε: «Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα να υπάρχει ένας καλύτερος συντονισμός και άρα, να ξέρουμε εκ των προτέρων πόσα μηχανήματα έχουμε και σε μία βαριά χιονόπτωση στην Αττική πόσα μηχανήματα απαιτούνται. Τι απαιτείται για τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων – έχει ήδη γίνει η σχετική συνάντηση και έχει ρυθμιστεί, τι απαιτείται για τις κεντρικές οδούς, όπως είναι η Κηφισίας, η Πεντέλης κ.ο.κ. Αυτό είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας και προσπαθούμε να το συντονίσουμε και να το ρυθμίσουμε».

Σε περίπτωση έντονων χιονοπτώσεων στο λεκανοπέδιο της Αττικής, θα λαμβάνονται προληπτικά μέτρα. 

Επίσης ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τόνισε πως: «Προληπτικά θα πάμε να κλείσουμε οδούς. Ενδεχομένως τις ημέρες εκείνες στις οποίες θα έχει βαριά χιονόπτωση θα πρέπει να κλείσουν τα σχολεία, να υπάρχει τηλεργασία και εκ περιτροπής εργασία, έτσι ώστε να μην υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες οχήματα στους δρόμους της Αττικής, προκειμένου να μπορέσουν τα εκχιονιστικά και τα μηχανήματα έργου να κάνουν την δουλειά τους». 

Στο συντονισμό σημαντικό ρόλο έχουν η ελληνική αστυνομία και η Τροχαία.

Πηγή: ΕΡΤ