Η δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ προβληματίζει, αλλά δεν φοβίζει τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία ελπίζουν ότι σύντομα η εικόνα αυτή θα ανατραπεί.

Την ίδια ώρα όμως, πολλά ερωτήματα προκάλεσε στο εσωτερικό του κόμματος η αναβολή της παρουσίας του προέδρου στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου καθώς και το αιφνιδιαστικό ταξίδι του Στέφανου Κασσελάκη στο Παρίσι.

Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι τα ευρήματα βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με την αισιοδοξία που βγάζει ο πρόεδρος μιλώντας για νίκη στις ευρωεκλογές. Οι συνεργάτες του πάντως παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα ευρήματα όλων των εταιρειών, καθώς η ανατροπή που καταγράφεται σε όλες έχει να κάνει με την αλλαγή θέσης, από τη δεύτερη στην τρίτη.

Διαβάστε ακόμα: Στο φουλ οι μηχανές για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Ο ρόλος των Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Ρένας Δούρου, Νίκου Παππά και Γιώργου Τσίπρα

Φταίει το κλίμα από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ

Η αλλαγή αυτή όμως δεν τους προβληματίζει ιδιαίτερα για δύο λόγους. Κατ’ αρχάς γιατί οι μετρήσεις έγιναν την περίοδο της διπλής διάσπασης, στην πραγματικότητα δηλαδή καταγράφεται όλο το τοξικό κλίμα το οποίο επικρατούσε την περίοδο εκείνη.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις τους, οι μετρήσεις αποτυπώνουν ακόμα τα απόνερα της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καμία δεν έχει πιάσει το κλίμα ηρεμίας που υπάρχει το τελευταίο διάστημα.

Δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι το στοιχείο που δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ανέβηκε στη δεύτερη θέση, δεν έχει καρπωθεί κάτι ιδιαίτερο από τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχασε σχεδόν οκτώ ποσοστιαίες μονάδες μέσα στη διάσπαση, το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη εμφανίζεται να έχει εισπράξει μόνο δύο. Μάλιστα επισημαίνουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης εμφανίζεται να παραμένει στα ποσοστά δημοφιλίας του, αντίθετα με τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος παρά την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ και το γεγονός ότι ο ίδιος βρίσκεται μόνο τρεις μήνες στην πολιτική ζωή εμφανίζεται σε όλες τις μετρήσεις να «τσιμπάει» και κάτι.


Τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Πάντως η τελευταία δημοσκόπηση της Opinion Poll (Action 24) δείχνει και κάτι άλλο. Ότι παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση εξαιτίας της ακρίβειας, το μέτωπο των αριστερών κομμάτων δεν μπορεί, ακόμα και αν συσπειρωθούν όλα τα κόμματα, να αποτελέσει την εναλλακτική λύση για τους πολίτες, καθώς δεν συγκεντρώνουν τα απαραίτητα ποσοστά για να εμφανιστούν ως ικανός αντίπαλος της ΝΔ.