Θετική εξέλιξη οι συνεργασίες ξένων πανεπιστημίων με το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Παππάς, σημειώνοντας πως υπάρχει ερώτημα αντισυνταγματικότητας.

Είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να μπει στη συζήτηση για τα ΜΗ κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και με ποιες προϋποθέσεις μπορούν να λειτουργήσουν στη χώρα μας.

Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να φεύγει από τη λογική «όχι σε όλα». Είναι μια στρατηγική η οποία δεν απέδωσε και δεν θα αποδώσει και στο μέλλον, είπε.

Μεταξύ άλλων τόνισε:

Π. ΠΑΠΠΑΣ: Μας δυσαρεστεί και μας στεναχωρεί που βλέπουμε την κυβέρνηση, τον υπουργό Εξωτερικών να υποτάσσεται σε ένα θεοκρατικό κόμμα, σε μια θεοκρατική αντίληψη και πολύ συντηρητική. Αφού τόσο πολύ μας απασχολούν οι συμβολισμοί θα έπρεπε να μας απασχολήσουν οι δύο ή τρεις υποκλίσεις τις οποίες έκανε στον κ. Ερντογάν όπως και τον κ. Διαμαντάρη θα έπρεπε περισσότερο να τον απασχολεί το γεγονός της παρουσίασης πλαστών πτυχίων, που μάλιστα ήταν και ο λόγος για τον αποπέμφθηκε την προηγούμενη φορά από την κυβέρνηση παρά ένα έργο τέχνης. Ένα έργο τέχνης το οποίο σε καμία περίπτωση δεν προσβάλει το εθνικό σύμβολο αντίθετα κινητοποιεί τον κόσμο για ένα θέμα τόσο επίκαιρο και τόσο ευαίσθητο.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Π. ΠΑΠΠΑΣ: Πρέπει να δούμε τι θα φέρει η κυβέρνηση. Προφανώς είναι μια θετική εξέλιξη το να συνεργάζονται ξένα πανεπιστήμια με το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Από εκεί και πέρα υπάρχει το ερώτημα της συνταγματικότητας σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν τα άρθρα του συντάγματος και το 16 και το 8 το οποίο εμποδίζουν αυτό και κατά πόσο μπορούμε τελικά να νομοθετήσουμε ενάντια στο σύνταγμα της χώρας.

Π. ΠΑΠΠΑΣ: Η άποψή μου είναι ότι πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει στη συζήτηση για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και για το πώς και με ποιες προϋποθέσεις μπορούν να λειτουργήσουν στη χώρα αλλά είμαι κομμάτι ενός κόμματος που αποφασίζει συλλογικά, έχει συλλογικές θέσεις και δεν έχω σκοπό να μην υπηρετήσω τη συλλογικότητα αυτή γιατί έχουμε πληγωθεί πολυ από τις προσωπικές στρατηγικές. Εγώ στα όργανα του κόμματος και στο συνέδριο που θα ακολουθήσει και θα εκφράσω τις απόψεις μου και θα προσπαθήσω να πείσω για αυτές.

Ερωτηθείς αν είναι μια στροφή στρατηγικής η ψήφιση των αμυντικών δαπανών

Π. ΠΑΠΠΑΣ: Νομίζω ότι είναι μια κίνηση καλής θέλησης και μια κίνηση συνεννόησης την οποία θέλει να κάνει ο νέος ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ ο οποίος θέλει να σηματοδοτήσει ότι εξαρχής δεν έχει μια αρνητική θέση παρόλο που έχει ενστάσεις απέναντι σε όλα. Είναι μια νέα στρατηγική, να θυμίσω ότι το έκανε πάντα και ο Α. Παπανδρέου ψήφιζε τις αμυντικές δαπάνες της χώρας. Είναι μια στρατηγική που νομίζω ότι πρέπει να έχουμε όλοι απέναντι στα εθνικά μας θέματα.

Ερωτηθείς αν ο νέος ΣΥΡΙΖΑ φεύγει από τη λογική «όχι σε όλα»

Π. ΠΑΠΠΑΣ: Νομίζω ότι είναι μια λογική η οποία έχει στοιχίσει στον ΣΥΡΙΖΑ και φεύγει και πρέπει να φεύγει από τη λογική «όχι σε όλα». Το «όχι σε όλα» είναι μια στρατηγική η οποία δεν απέδωσε και δεν θα αποδώσει και στο μέλλον.