Παρέμβαση φέρεται να έκανε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης απαντώντας στο θεμα της κόκκινης ελληνικής σημαίας και το έργο της Τζόρτζια Λάλε «Ενοχή της Γειτονιάς».

Το θέμα το έθιξε κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικων Υποθεσεων στην κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση απο τον ΥΠΕΞ για τα ελληνοτουρκικά, η Ντορα Μπακογιάννη σχολιάζοντας "διαφωνώ με αυτό που έγινε, να μη λογοκρίνουμε την τέχνη".

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, όμως, έδωσε την δική του απάντησή στη Ντόρα Μπακογιάννη, υπογραμμίζοντας ότι κανένας δεν συζητά περί λογοκρισίας της τέχνης, αλλά το συγκεκριμένο έργο δεν ήταν σε κάποια γκαλερί. «Το προξενείο είναι το στενό Ελληνικό κράτος και ανάμεσα στην αποστολή των διπλωματικών Αρχών είναι να αναδεικνύουν τα σύμβολα», φέρεται να είπε ο ίδιος.

Δούρου σε Γεραπετρίτη: Εμείς κ. υπουργέ παραμένουμε κατά της βίας, κατά του μαύρου, κατά της ακροδεξιάς


Ο Γιώργος Γεραπετρίτης απάντησε πως "Κανένας δεν συζητά θέμα λογοκρισίας της τέχνης. Κανένα πρόβλημα απολύτως δεν θα υπήρχε εάν ήταν σε οποιοδήποτε γκαλερί ιδιωτική. Εδώ όμως είναι προξενείο, είναι το στενό Ελληνικό κράτος και ανάμεσα στην αποστολή των διπλωματικών αρχών είναι να αναδεικνύουν τα σύμβολα" .

Την διαφωνία της εξέφρασε η Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου απέναντι στον Υπουργό Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτη σχετικά με την απόφασή του να κατέβει το έργο, σχολιάζοντας: “Μάθαμε χθες την απόφασή σας να κατέβει ένα έκθεμα σε έκθεση στο Γενικό Προξενείο της χώρας μας στη Νέα Υόρκη" είπε και υπογράμμισε ότι: "Η απόφασή σας είναι απόφαση – κόλαφος για την Τέχνη και για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι απόφαση ευθυγράμμισης με την ακροδεξιά. Είναι απόφαση υπακοής στο μαύρο. Υπακούσατε στη δήθεν ιερή οργή του εκπροσώπου μίας από τις εκφάνσεις του μαύρου που δυστυχώς βρίσκονται ξανά εντός της Βουλής. Εμείς κε υπουργέ παραμένουμε σταθερά υπέρ της ελεύθερης έκφρασης της τέχνης, υπέρ του ροζ, υπέρ των φωνών των γυναικών, κατά της βίας, κατά του μαύρου, κατά της ακροδεξιάς”.