Η ρύθμιση για τους μετανάστες αφορά ανθρώπους που έχουν έρθει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, δήλωσε στα «Παραπολιτικά» 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.

Επανέλαβε ότι με την τροπολογία δεν γίνεται ελληνοποίηση ή νομιμοποίηση μεταναστών.

Ακόμα, ο Δημήτρης Καιρίδης τόνισε πως η ρύθμιση δεν δίνει δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης, ωστόσο επισήμανε πως εάν ο δικαιούχος έχει παιδιά στην Ελλάδα, εκείνα παραμένουν στη χώρα μας.


Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Δημήτρη Καιρίδη στα Παραπολιτικά 90,1

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κος Δημήτρης Καιρίδης, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να γίνει «φάρος» προσέλκυσης η τροπολογία για τους παράτυπους μετανάστες, απάντησε: «Όχι γιατί η ρύθμιση αφορά ανθρώπους που έχουν έρθει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, όχι αυτούς που ήρθαν το ’22-’23 ή θα έρθουν στο μέλλον και γιατί ο πραγματικός φάρος, ο πραγματικός μαγνήτης δεν είναι η Ελλάδα είναι η Γερμανία και εμείς πληρώνουμε τα σπασμένα όλα αυτά τα χρόνια. Διότι αυτοί που έρχονται παράνομα στην Ελλάδα δεν έρχονται γιατί θέλουν να’ ρθουν στην Ελλάδα, έρχονται γιατί θέλουν να περάσουν στην Γερμανία. Ούτε «φάρος» γίνεται, ούτε ελληνοποίηση γίνεται ούτε νομιμοποίηση γίνεται, γίνεται κάτι το οποίο γίνεται με πάγιο μηχανισμό έτσι κι αλλιώς από το ’14 να παίρνουν χαρτιά οι μη νόμιμα διαμένοντες στη χώρα στην επταετία απλώς τώρα το συνδέουμε με την εργασία, το αυστηροποιούμε, το φέρνουμε πιο μπροστά με βάση τις πολύ μεγάλες ανάγκες που έχουμε στην ελληνική οικονομία σήμερα».

Στη συνέχεια, στην ερώτηση αν περίμενε ότι η τροπολογία του θα είχε τόσο ένθερμη υποστήριξη από τον κ. Γεωργιάδη, ο Δημήτρης Καιρίδης είπε: «Για τον Άδωνι ναι, διότι είναι ένας άνθρωπος που παρόλο που έχει ένα πολύ σαφές ιδεολογικό στίγμα, είναι ρεαλιστής και εφαρμόζει πολιτική στη βάση πολιτικών δεδομένων. Το απέδειξε αυτό και στα χρόνια του μνημονίου... Είναι ένας πολύ ρεαλιστής άνθρωπος, ο οποίος καταλαβαίνει τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, είναι πολύ κοντά στους παραγωγικούς φορείς και νομίζω η συμβολή του και επικοινωνιακά και πολιτικά σε αυτή τη ρύθμιση είναι πολύ ουσιαστική και αξιέπαινη».

«Η ρύθμισή μας δεν δίνει κανένα δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης δηλαδή να φέρουν την οικογένεια που έχουν στο εξωτερικό ωστόσο εάν ο δικαιούχος έχει παιδιά στην Ελλάδα πριν τις 30 Νοεμβρίου τότε πράγματι μπορούν και τα παιδιά και δευτερευόντως και ο/η σύζυγός αν και αυτή ήταν στην Ελλάδα να παραμείνουν στη χώρα μας. Αν δεν υπάρχουν παιδιά τότε κάθε σύζυγος πρέπει να αιτηθεί αυτόνομα να πάρουν την άδεια διαμονής με βάση την εργασία του καθενός», πρόσθεσε.

«Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά πιεστικό με την έννοια ότι έχω δεχτεί 27 βουλευτές όλων των κομμάτων για το ζήτημα των ελλείψεων εργατών γης στην επαρχία. Είναι κάτι πάρα πολύ γνωστό στον κόσμο της παραγωγής, των κατασκευών, του τουρισμού είναι ένα πολύ φλέγον ζήτημα άρα καείς δεν δικαιούται να λέει ότι δεν το ξέρω είναι καινούργιο», επισήμανε.

Ερωτηθείς αν θα είναι πλήγμα η ενδεχόμενη καταψήφιση της τροπολογίας από τον κ. Σαμαρά, ο Δημήτρης Καιρίδης απάντησε: «Οπωσδήποτε. Θα με στεναχωρήσει μια τέτοια εξέλιξη αν επιβεβαιωθεί. Είμαι εδώ για να τα εξηγήσουμε όλα... Νομίζω ότι δεν θα έπρεπε μια τέτοια κίνηση».

Τέλος, ερωτηθείς ποια είναι η γνώμη του όσον αφορά την εντολή του κ. Γεραπετρίτη να κατέβει το έργο τέχνης στο προξενείο μας, απάντησε: «Δεν το έχω παρακολουθήσει αλλά θα πρέπει να κατανοούμε την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και να μην τα συγχέουμε. Οι καλλιτέχνες έχουν μια ελευθερία και καλά την έχουνε».